Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Zelenjava

Majhni triki za optimizacijo vrtnih rezultatov

C.U.

Majhne skrivnosti lahko popolnoma spremenijo našo prakso in nas tako popeljejo do boljših rezultatov. Največkrat niti niso skrivnosti, le naše zavedanje o njih je omejeno. Da bi vam olajšali letošnje vrtičkanje, predstavljamo štiri zanimivosti, ki bodo razširile vaše znanje in vas morda prepričale, da njihov učinek preizkusite tudi v praksi. Ko boste imeli pred seboj rezultate, pa bomo veseli, če o njih poročate tudi uredništvu.

Nad plevel s plevelom

Pleveli so velika nadloga, ki vsakega vrtičkarja spravlja ob živce. Če jih nimamo ves čas pod nadzorom, lahko hitro prerastejo naše gredice in boj z njimi se sprevrže v pravo mesarsko klanje. Še posebno na vrtovih, kjer se uporablja svež gnoj in še ne do konca razgrajen kompost, se množijo tako hitro, da jih le stežka dohajamo. Da bi se temu izognili, je priporočljivo, da vedno uporabljate le zrel kompost, ki so ga mikroorganizmi že predelali v humus.


Ob tem pa je dobro vedeti, da plevel ni le velika nadloga, ampak je v našem vrtu tudi koristen, saj so pleveli v svoji osnovi zelo zdrave rastline. Če znamo plevel izkoristiti na pravi način, z njim lahko povečamo celo vitalnost vrtnin. In kako to naredimo? Ko plevel izpulimo, ga namočimo v vodi in počakamo, da se razgradi. Če je toplo, se bo razgradil v približno dveh tednih, drugače bo trajalo malce dlje. Plevel med namakanjem večkrat premešamo, da v zmes pride kisik. Ko se bo plevel razgradil, bomo dobili vitalno gnojevko, s katero zalijemo vrt, še posebno na tistih mestih, kjer je bilo plevela prej največ. Pred uporabo gnojevko razredčimo z vodo, tako da od 1 do 2 litra gnojevke razredčimo z 10 litri vode.

Poleg tega da takšna gnojevka zelo spodbuja rast vrtnin, še posebno zelja, kumaric in paradižnika, negativno deluje na rast novih plevelov. Nekaterih plevelov se bomo tako znebili hitro, pri drugih, trdovratnejših, kot je na primer tudi slak, pa bomo morali grede zaliti še enkrat ali dvakrat. Prvo leto se bo rast plevelov zelo zmanjšala, naslednje leto pa z njimi sploh ne bomo imeli več težav. Gnojevko lahko naredimo samo iz ene vrste plevela, lahko pa namočimo več vrst tudi skupaj.

Črni fižol je celo bolj zdrav od klasičnega

Slovenski vrtičkarji na vrtu navadno vsaj kakšno gredico posvetimo sejanju fižola, saj ima pridelava te stročnice v naših krajih dolgo zgodovino. Pri izbiri sort se navadno držimo tega, kar je na razpolago v semenskih vrečkah na policah naših trgovin in vrtnarij, pri tem pa ne razmišljamo kaj dosti o sami hranilni vrednosti našega izbora. Verjetno prav zato pri nas bolj malo poznamo črni fižol, pa čeprav je ta tako rekoč osnovna sestavina jedi po vsej Srednji in Južni Ameriki. Ponekod ga uporabljajo celo za zajtrk ob jajcih, drugače pa ga postrežejo kot prilogo (pogosto skupaj z rižem) pri skoraj vseh mesnih in ribjih jedeh, uporabljajo pa ga seveda tudi za solate, juhe, namaze in podobno.

Ne moremo reči, da črnega fižola ...

Celoten članek preberite vmajski izdaji revije Rože & vrt,ki je izšla 15. aprila 2024.

vrtnarka

shutterstock