Izšla je nova številka!

Ideje za hitro preobrazbo zapostavljenih vrtnih kotičkov

Ko uživamo v vrtu v toplih poletnih dneh, poleg veselja čutimo tudi rahel ponos. To je naš vrt, naše zeleno kraljestvo in mi smo poskrbeli, da je videti tako dobro! No ja, razen tistega težavnega

Namakate ali še vedno zalivate?

Voda je nadvse pomembna za rastline. Pomembna je pravzaprav za vsa živa bitja, a za rastline še toliko bolj, saj so brez vode tudi lačne. Vsa hranila sprejemajo iz vode oziroma vodne raztopine, zat

Kaj je prikazal letošnji RHS Chelsea Flower Show?

Leto je naokoli in s tem tudi nova poslastica za ljubitelje lepo oblikovanih vrtov. Konec maja je namreč v Londonu, natančneje na vrtu posestva Royal Hospital Chelsea, potekala najprestižnejša vrt

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Zelenjava

Zanimive sorte bazilike v letu 2024

Jernej Mazej

Kraljica zelenjavnega vrta je zagotovo bazilika, moje navdušenje nad njo pa je še toliko večje, ker vsako leto spoznam novo pestrost njenih sort. Te nam ponujajo okuse, s katerimi lahko domišljiji pustimo povsem prosto pot in ustvarimo kulinarične dobrote, o katerih bi gotovo sanjali tudi kralji. Ti okusi daleč presegajo okvire, ki nam jih ponuja klasična bazilika. Od tega, da nas presenetijo s poprastim podtonom, do tega, da dodajo pridih dimljenosti, vanilje, janeža in celo borovih iglic. Ko trgam njihove listke, nadvse uživam v okusnih presenečenjih, ki jih skrivajo v sebi.

Bazilika si svoj veličastni naziv pri meni zagotovo zasluži zaradi svoje vsestranske uporabe. Da je res kraljevska, nakazuje že njeno ime. Beseda bazilikos izvira iz grščine in v prevodu pomeni »tisti, ki je vreden kralja oz. mu je kralj naklonjen«. Tudi v francoščini jo pogosto označujejo s kraljevskim pridihom, ko ji pravijo kar »herbe royale«. Velja tudi za eno izmed najstarejših začimb na svetu. Njena pradomovina je Indija, njeni ostanki, ki so jih našli v egipčanskih grobnicah, segajo v obdobje 3500 let pred našim štetjem. Zaslovela je že v času starih Rimljanov, še posebej cenjena je bila v času vladavine Julija Cezarja, ko so jo gojili tudi v okrasne namene. V srednjo Evropo so jo prinesli menihi v 12. stoletju. Pri pravoslavnih vernikih velja za sveto rastlino, zato v njihovih vrtovih nikoli ne manjka.


Bazilika Occinum basilicum je enoletna zelnata rastlina iz družine Usnatic Lamiaceae, ki v višino zraste do 60 cm. S svojim lepim sladkastim vonjem nas razvaja od sredine maja pa vse do konca septembra. Za gojenje je popolnoma nezahtevna. Za lep pridelek potrebuje redno zalivanje v vročih in suhih dneh ter redno odstranjevanje cvetov. Ob takih pogojih bomo imeli celo poletje lep pridelek bazilike na vrtu.

Ko govorimo o različnih vrstah bazilike, večina ljudi pozna zgolj sladke sorte, ki se uporabljajo v italijanski kuhinji, kar nekaj sort pa se uporablja tudi v azijski. V tokratnem prispevku vam želim predstaviti jagodni izbor najzanimivejših sort, ki bodo krasile moj vrt v tem letu.

'Wild purple'

Ta sorta je veliko močnejša od vseh drugih rdečelistnih sort, ima pa tudi izjemno dobro, poprasto aromo. Je namreč križanec med divjo in novogvinejsko baziliko z aromatično aromo. Kovinski, sijoči, škrlatno rdeči listi so večji kot pri drugih vrstah trajnic. Šele ko je zelo vroče, pride do izraza materina zelena barva in barva preide v bronast ton.

Zelo lepi so tudi njeni globoko rožnati cvetovi. S svojo široko, okroglo in rahlo previsno rastjo se najlepše izrazi v velikih loncih. Razmnožuje se lahko samo s potaknjenci in dobro prezimi, če jo pravilno shranimo.

Posušene cvetove bazilike 'Wild Purple' na drobno zmeljemo v mlinčku za zelišča. Zelo aromatičen in skoraj sladek okus se poleg znane uporabe bazilike odlično poda k sladkim jedem in sladicam.

Punč bazilika

Ta lepa in aromatična bazilika se ponaša ...

Celoten članek preberite v aprilski izdaji revije Rože &vrt, ki je izšla 18. marca 2024.

bazilika

shutterstock