Izšla je nova številka!

Se izplača investirati v nakup variegirane monstere?

Drugačnost je vrednota, ki jo čedalje bolj cenimo, še več, drugačen pomeni biti ekskluziven, zato pa toliko bolj neprecenljiv in zaželen. V svetu mode tako med modeli opažamo lepotice, ki nimaj

Spomladansko čebulo lahko tudi sejemo

Počasi, a zanesljivo prihaja v naše kraje jesen. Jeseni poleg številnih drugih vrtnin za pomlad posadimo tudi čebulo. Pa je to najboljša rešitev? Čebulo namreč pridelujemo na tri načine, z ne

Filozofija brez odpadkov na domačem vrtu

O okoljskih vprašanjih govorimo veliko, a zagotovo še vedno ne dovolj. Da je to resnica, lahko preverimo z vašim razumevanjem t. i. filozofije »brez odpadkov« (angl. zero-waste). Če ste zadnja l

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Se izplača investirati v nakup variegirane monstere?

R.K.

Drugačnost je vrednota, ki jo čedalje bolj cenimo, še več, drugačen pomeni biti ekskluziven, zato pa toliko bolj neprecenljiv in zaželen. V svetu mode tako med modeli opažamo lepotice, ki nimajo več popolne marmorne kože, temveč so med najbolj plačanimi modeli albini in taki, ki imajo opazen vitiligo – bele lise po vsem telesu zaradi izgube pigmenta. A ni le modni svet tisti, ki »nori« za belimi lisami. Podobno se dogaja tudi v svetu sobnih rastlin, in če vsaj malce spremljate spletna družbena omrežja, verjetno niste mogli prezreti močno zaželene in visoko ocenjene variegirane monstere, ki z žareče belimi lisami na zelenih listih pleše usklajeno z modo. Tako simpatično se spogleduje z nami, da se ji le stežka upiramo in vedno znova, ko se kakšen ljubitelj na spletnem omrežju pohvali s fotografijo svoje posebne lepotice, zadržujemo sapo in si prigovarjamo, nekoč bo tudi moja. Pa je res vredno investirati v tako dragocenost? Ji sploh lahko zagotovimo primerno okolje, da bo lahko neovirano razkazovala svojo bleščavost, ali je to luksuz, rezerviran za prave zbiratelje?

Monstere so s svojimi velikimi, globoko perforiranimi in razrezanimi listi ene izmed najbolj priljubljenih sobnih rastlin. Njihov moderni videz je več kot primeren za okras sodobnih, elegantnih stanovanj, pomembna prednost pa je tudi, da pri negi niso preveč zahtevne. A čeprav so prava uspešnica sodobnega notranjega oblikovanja, njihova priljubljenost sega vse do začetka preteklega stoletja, ko so bile stalnica v praktično vsakem gospodinjstvu. Kratko malo se tako markantne, da jih preprosto moramo imeti radi.

V zadnjih letih pa so se poleg klasične sorte Monstera deliciosa na trgu pojavile še nove različice, ki nam s svojo drugačnostjo dobesedno jemljejo sapo. Ker monstere naravno rastejo kot lijane v deževnih gozdovih Srednje Amerike in v višino zrastejo tudi do 20 metrov, je logično, da so v svoji osnovi njihovi listi zeleni. Le tako namreč lahko pridelajo dovolj klorofila in si tako pridobijo dovolj energije, da premagajo svojo džungelsko konkurenco. Variegirane sorte pa to logiko postavijo na glavo in nas osupnejo s skoraj nenaravnim videzom. Z velikimi belimi, bež, živo zelenimi in rožnatimi listi so, kot da bi bile umetne, po drugi strani pa zato še toliko elegantnejše, zanimivejše in bolj posebne. Vsak vzorček je drugačen, vsaka lisa edinstvena in tako je še očitneje, da je naša monstera posebna in neprecenljiva.

To seveda vedo tudi žlahtnitelji, ki so s posebnimi mutacijami dosegli, da je rastlina presegla svoje naravne okvire in zdaj lahko ponuja to, neke vrste celo spektakularno »anomalijo«. Načeloma se z variagacijo za zdaj ponaša nekaj glavnih sort: Monstera 'Variegata' (variegacija je naključna in je lahko katere koli barve in olike), Monstera 'Albo Borsigiana' (velike bele lise), Monstera 'Thai Constellation' (krem pike in pikice, ki spominjajo na zvezdnato nebo), Monstera 'Mint Variegata' (mint zelene in bele pike) in Monstera 'Aurea' (zlate pike in pikice). V naravi nobena od njih ne bi mogla preživeti, ker zaradi deformacije v pigmentu ne bi zmogla ustvariti dovolj klorofila za svoje potrebe, v gojenem okolju, kjer jo ljudje strežemo kot pravo kraljico, pa lahko svojo »anomalijo« ponosno predstavlja kot svojo največjo prednost. Zaradi nje posamezne rastline dosežejo tudi nekaj sto in celo več evrov, če ste aktivni v spletnih družbenih skupinah, kjer se srečujejo ljubitelji rastlin, pa si boste potaknjenca z malce sreče lahko priskrbeli le za nekaj deset evrov. Tako jih srečamo v čedalje več domovih, a ker ljudje zanje ne znajo pravilno skrbeti, svojo prednost hitro izgubijo oziroma jo nadomestijo z navadno zeleno.

V čem je skrivnost variegacije

Variegirane monstere odlikujejo lisasti listi, kar je posledica pomanjkanja zelenega pigmenta v nekaterih delih rastline. Glede na vrsto se variegacija lahko razlikuje v barvi (rumena, krem, svetlo zelena, čisto bela) in vzorcu (pikčasto, blokasto, lisasto).

Obstajata dve glavni vrsti variegacije pri monsterah: ...

Celoten članek preberite voktobrski izdaji revije Rože & VTR,ki je izšla 16. 9. 2024.

Značke: monstere, variegacija

variegirana monstera

shutterstock