Izšla je nova številka!

Ideje za hitro preobrazbo zapostavljenih vrtnih kotičkov

Ko uživamo v vrtu v toplih poletnih dneh, poleg veselja čutimo tudi rahel ponos. To je naš vrt, naše zeleno kraljestvo in mi smo poskrbeli, da je videti tako dobro! No ja, razen tistega težavnega

Namakate ali še vedno zalivate?

Voda je nadvse pomembna za rastline. Pomembna je pravzaprav za vsa živa bitja, a za rastline še toliko bolj, saj so brez vode tudi lačne. Vsa hranila sprejemajo iz vode oziroma vodne raztopine, zat

Kaj je prikazal letošnji RHS Chelsea Flower Show?

Leto je naokoli in s tem tudi nova poslastica za ljubitelje lepo oblikovanih vrtov. Konec maja je namreč v Londonu, natančneje na vrtu posestva Royal Hospital Chelsea, potekala najprestižnejša vrt

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Zelenjava

Ohrovt: primer, kaj zmoreta človek in narava, ko delata skupaj

Miša Pušenjak

Kapusnice so že od nekdaj zelo priljubljena zelenjava na zimskem jedilniku Slovencev, kljub temu pa ohrovt spada med pogosto pozabljene in zelo zanemarjene kapusnice. Pa morda veste, da je predvsem listnati ohrovt pogosto na prvih mestih po skupni vsebnosti koristnih snovi? Vsebuje res veliko različnih in pozimi najkoristnejših sestavin za naše telo. Med križnicami, skupino vrtnin, za katero velja, da jo je morda celo najtežje pridelovati na naravi prijazen način, je ohrovt tudi tisti, ki je verjetno najmanj težaven. Zato je res škoda, da številni vrtičkarji ne izkoristijo njegovih odličnih lastnosti. Naj se to spremeni!

Tri različne oblike rastline z enim imenom

Ohrovt uvrščamo v družino križnic, katerih najbolj znan predstavnik je seveda zelje. A zelje je pravzaprav ohrovtov bratranec, celo križata se med sabo; če bi si kdo želel pridelati svoje seme, zelje in ohrovt torej ne smeta cveteti skupaj.

Križnice so zelo pisana skupina vrtnin. Ker so s človekom najdlje med vsemi vrtninami, so se razvile v številne različne oblike. Tako je tudi pri ohrovtu, ki nam že s svojimi vrstami pokaže, kako pestra je ta družina. Poznamo listnati ohrovt, kjer najdemo več različnih oblik, od kodrolistnega do sredozemskega tipa v obliki palme in najbolj navadnega, ki mu nekateri rečejo tudi krmni, a je prav tako odličen za prehrano ljudi. Verjetno bolj poznan je brstični ohrovt, a ta pravzaprav spada med mlajše zelenjadnice. Najbolje pa poznamo glavnati ohrovt, ki je podoben zelju, le da je njegova listna površina veliko bolj nagubana.

Pri listnatem ohrovtu uživamo liste, pri brstičnem trde brste, ki se oblikujejo v listnih pazduhah rastline, pri glavnatem pa se listi zvijejo v trdo glavo. Poznamo torej tri različne oblike z enim imenom, za kar je popolnoma odgovoren človek. Listnate variante so verjetno najstarejše, mogoče celo najbližje tisti prvi rastlini, iz katere izvirajo vse kapusnice in je v resnici niti ne poznamo. Glavnati ohrovt se pravzaprav uvršča med prve predelovane kapusnice in njegova oblika se je razvijala skupaj z zeljem. Brstični ohrovt pa je zelo mlada zelenjadnica. Verjetno so opazili, da se včasih, pod določenimi pogoji, pri nekaterih rastlinah v pazduhah listov razvijejo trdi brsti, ne samo stebla ali listi. Ker je bilo to tedanjim vrtnarjem všeč, so tako obliko rastline razmnoževali in izboljševali, tako da smo prišli do sedanje oblike.

Ohrovt po nekaterih objavah spada med vrtnine, ki imajo skupno največjo količino različnih antioksidantov. Vsebuje vse življenjsko pomembne aminokisline, seveda pa tudi veliko rudnin in pester spekter vitaminov. Zato nam daje moč in energijo, posebej pozimi, ko je naša prehrana veliko bolj nezdrava. Pomembno znižuje količino holesterola v krvi, uravnava pa tudi količino sladkorja v krvi. Ker zdaj že brez težav prezimijo vse tri oblike, je ohrovt res dobrodošla vrtnina na naših vrtovih. Želim si jih videti veliko več, da niso vsi vrtovi jeseni polni radiča, ohrovta pa skoraj ni ali pa le kakšna posamezna rastlina sramežljivo prezimlja v kakšnem kotu vrta.

Vzgoja in pridelovanje

Za letos smo seveda prepozni, zato si v svoj vrtičkarski koledar za prihodnje leto označite junij, ko se sejeta brstični in listnati ter seveda tudi glavnati ohrovt, le da imamo pri glavnatem malo več časa, ko ga lahko sejemo in potem presajamo.

Ohrovt pridelujemo iz ...

Celoten članek preberite v novembrski izdaji revije Rože & vrt, ki je izšla 16. 10. 2023.

kodrolistni ohrovt

Miša Pušenjak