Zelenjava
Pravila za jesensko sajenje česna na visoke grede
Česen je nadvse koristno živilo, ne samo zato, ker našim jedem doda specifičen okus, ampak tudi zato, ker je prava bombica zdravilnih snovi. Poleg tega da velja za naravni antibiotik, pomaga tudi pri zniževanju holesterola in visokega krvnega tlaka, ker redči kri, pa tudi zmanjšuje tveganje za nastanek krvnih strdkov. V preteklosti se urbani vrtičkarji pridelavi česna po navadi nismo veliko posvečali, saj ga je mogoče dobiti iz Kitajske za le nekaj evrov. A vedeti moramo, da tudi česen s prevozom izgublja svoje koristne sestavine, poleg tega pa je množična pridelava skoraj vedno povezana s številnimi kemijskimi preparati. Ker sajenje česna sploh ni zahtevno in zanj lahko poiščemo prostor tudi na visokih gredah, je prav, da ga sadimo tudi v urbanih vrtovih. Pravila so preprosta, najboljši čas za sajenje pa je prav zdaj.
Ker je česen občutljiv za dolžino dneva in za oblikovanje glavic potrebuje nizke temperature, bomo večje in boljše stroke dobili, če ga sadimo jeseni in ne pomladi, kot je to pogosto praksa. Najboljši čas je od oktobra dalje, da se posajeni stroke še pred začetkom zimskih temperatur dobro ukoreninijo.
Pred sajenjem stroke obvezno razkužimo
Ker se česen razmnožuje le vegetativno, se s stroki prenašajo tudi bolezni, zato ga je pred sajenjem treba razkužiti. Nekaj dni pred sajenjem stroke oddvojimo od čebulice in izberemo le najdebelejše, saj je dokazano, da ti dajo večji pridelek. Izbrane stroke namočimo v pepelu, pomešanem z vodo, lahko pa tudi v izvlečku iz vrbovega lubja. Sam najraje za čim večjo učinkovitost lesni pepel dodam kar v izvleček iz vrbovega lubja, a pepel lahko, kot rečeno, namočimo tudi le v vodi. Lesni pepel namreč poskrbi, da se česen pred sajenjem razkuži, to pa zato, da bo manj težav s talnimi glivicami in bakterijami in v tleh ne bo gnil.
Česen lahko razkužimo tudi v žajbljevem ali kamiličnem čaju, ki ga pripravimo podobno kot za ljudi. V čaju namakamo česen 30 minut. Nekateri vrtičkarji za razkuževanje česna uporabljajo še žveplene pripravke, ki jih vinogradniki uporabljajo v vinarstvu. Opozoriti moram, da ti pripravki v Sloveniji za ta namen niso registrirani, je pa res, da so v uporabi v nekaterih državah vzhodne Evrope.
Zelo učinkovito razkužuje in pomaga pri ukoreninjanju tudi ...