Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Zelenjava

Shranjevanje pridelka po stresni vrtnarski sezoni

Miša Pušenjak

Prihaja jesen in z njo tudi večji pridelek, kot ga lahko sproti pojemo. Treba je misliti tudi na zimo, čeprav lahko kar nekaj vrtnin ostane na vrtu vso zimo, nekaj pa si jih lahko pridelamo tudi na okenskih policah. Letos bo skladiščenje še posebno naporno, saj stresni vremenski (temperaturni) dogodki pogosto premagajo dednino – kaj so posamezne sorte podedovale od svojih prednikov. To pomeni, da letos lahko računamo na nekaj krajši čas skladiščenja sort, kot ga poznamo. Posebej na udaru so sicer česen, čebula in krompir, a tudi korenovke bodo imele težave.

Skladiščenje se začne na njivi, gredi

Tako je. Čeprav mnogi menijo, da je skladiščenje pač skladiščenje, sploh ni tako. Vse se začne spomladi, ko najprej določimo mesto sajenje oz. setve, saj je ozek kolobar že prva ovira za uspešno skladiščenje. Na prvem mestu je vedno tudi sorta. Vedeti morate namreč, da se tudi znotraj iste vrste različne sorte skladiščijo različno dolgo. Vedno so zgodnje sorte namenjene sprotni porabi, pozne pa skladiščenju.

Prav tako je pomemben termin setve. Korenovk za skladiščenje ne sejemo zgodaj. To velja tudi za krompir. Potem bodo zrele prekmalu, ko je še prevroče in bo skladiščenje manj uspešno. Gnojenje ima prav tako pomembno vlogo pri skladiščenju. Danes govorimo posebej o korenovkah. Naj povem, da teh nikoli ne gnojimo z gnojem, ki skladiščenje skrajša. Najbolje jih je sejati oziroma saditi na gredice, ki so bile z gnojem gnojene preteklo leto. Tam je hranil dovolj, ni pa več svežih, še ne humificiranih organskih ostankov, ki motijo rast, razvoj in zato tudi skladiščenje korenov in gomoljev.

Mimogrede, ali veste, kakšna je razlika med korenom in gomoljem? Koreni in gomolji so sicer drugače spremenjena stebla ali korenine rastlin. Med razvojem se je rastlina »naučila«, da vanje vlaga rezervno hrano, ki bo drugo leto služila za cvetenje in razmnoževanje same rastline. Ta rezervna hrana je pri gomolju v spremenjenem steblu (npr. pri krompirju) ali korenini (npr. pri korenčku).

Tudi namakanje med sezono pripomore, da je razvoj korena oz. gomolja nemoten.

Težave leta 2023

In prav tukaj bodo letos težave. Letošnje leto je bilo izredno stresno, ves čas so se menjale ekstremne razmere. Enkrat je bilo prehladno, potem močno prevroče, pa spet hladno in še veliko vode, pa spet vroče. Vse to pomeni, da letošnje skladiščenje ne bo dolgo.

Take razmere sicer deloma ublažimo prav z namakanjem v času, ko je vroče in suho, z uporabo pripravkov, ki vsebujejo alge v času stresa in/ali aminokisline v času, ko so razmere dobre. A tako hudih razmer letos tudi s tem nismo mogli preveč uravnati.

Zato je moj nasvet, da se letos pobirajo korenovke in gomoljnice prej kot po navadi, da se jih skuša pred skladiščenjem dobro osušiti, a ne na silo, tako da s koreni tolčemo po tleh in podobno. Poskusite pa najti tudi čim več receptov, načinov za shranjevanje, pri katerih ne boste skladiščili svežih korenov v kleteh. Korene in gomolje lahko sušimo, zamrzujemo, morda celo vlagamo in zagotovo bodo dobre gospodinje našle še kakšen uporaben nasvet.

Kako se lotimo dela

Sadje in zelenjavo vedno poberemo v zanjo značilni, ...

Celoten članek preberite v oktobrski številki revije Rože&vrt, ki je izšla 18. 9. 2023

spravilo pridelka

shutterstock