Izšla je nova številka!

Lepotni popravki, s katerimi poudarimo eleganco jesenskega vrta

Skoraj brez izjeme mi vrtoljubci, h katerim se želim povabiti na ogled vrta, kot mogoč termin ponudijo konec pomladi. Prevladujoča ideja je, da je vrt lep ali celo najlepši takrat, ko so rastline

Lastno seme je smiselno pridelovati

Letošnje leto je marsikoga presenetil izid uradnega nadzora kakovosti semena, ki se prodaja na slovenskih policah. Tudi mene je – da si upa kdo prodajati tudi popolnoma nekaljivo seme. Toda to se n

Ključavnični vrt – inovativni pristop trajnostnega vrtnarjenja

Na zahodu, še posebno v ZDA, postaja med ljubiteljskimi vrtnarji čedalje bolj priljubljen t. i. »keyhole gardening«. V prevodu to pomeni ključavnični vrt, tako ime pa je novi način vrtnarjenja

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Vrtovi

Kaj je prikazal letošnji RHS Chelsea Flower Show?

Špela Korinsek Kaurin

Leto je naokoli in s tem tudi nova poslastica za ljubitelje lepo oblikovanih vrtov. Konec maja je namreč v Londonu, natančneje na vrtu posestva Royal Hospital Chelsea, potekala najprestižnejša vrtnarska razstava na svetu: RHS Chelsea Flower Show 2024. Lahko bi rekli, da to, kar za modne oblikovalce pomeni pariški teden mode, za vrtnarje in oblikovalce vrtov pomeni ta ikonični dogodek, ki ga tradicionalno prirejajo že 112 zaporednih let. Seveda velja tako kot pri modi, da vsega, kar lahko vidimo na razstavi, ne moremo prenesti v domače vrtove, saj je tam predvsem za to, da lahko napasemo oči in uživamo v prestižni ekstravaganci. Vseeno pa lahko iz kreacij najboljših vrtnih mojstrov na svetu dobimo tudi marsikatero idejo za domači vrt. Zato se s fotografijami sprehodimo po razstavi in si dovolimo, da se zbudi naša domišljija.

Na vrtnarski razstavi Chelsea Flower Show vsako leto s pomočjo močnih sponzorjev modelne vrtove oblikujejo izbrani vrtnarski mojstri, ki pri oblikovanju preizkušajo meje in s svojimi kreacijami ustvarjajo vrtnarske smernice. Površina, ki jo dobijo v preoblikovanje, ni velika, zato morajo še toliko bolj razmisliti, kako bodo najbolje izkoristili prostor, ob tem pa iščejo rešitve, ki bodo skrile časovno komponento in ustvarile iluzijo, da njihova vrtna mojstrovina na tem mestu stoji že leta in leta. To zahteva res mojstrsko znanje in za oblikovalci stoji močna ekipa, ki vodilnim vrtnim kreatorjem pomagajo idejo uresničiti do zadnjih podrobnosti. Pri izbiri rastlin, materialov in finančnih sredstev se ne varčuje, v zameno za sponzorska sredstva pa kreatorji za vodilno tematiko vrta pogosto izberejo tudi glavno filozofijo njihovega finančnega podpornika.

Ob odprtju razstave poteka res pravi šov, ki sicer nima rdeče preproge, a je vzdušje kljub temu nadvse zvezdniško. Vrtove si ogledajo pomembna znana imena, med njimi skoraj po pravilu tudi britanski kralj in kraljica, organizirani so številni spremljajoči kulturni dogodki, velika vrtnarska podjetja pa razstavljajo in prodajajo tudi svoje najbolj sveže rastlinske zvezde ter vrtne pripomočke. Dobiti vstopnico za enotedenski dogodek je skoraj »misija nemogoče«, karte so razprodane že mesece vnaprej ... Vseeno pa je vredno vsaj enkrat v življenju ta spektakel doživeti tudi v živo, in če vas že dolgo mika, redno spremljajte spletno stran Kraljevega hortikulturnega društva (RHS), da boste na tekočem, ko bodo v prodajo prišle vstopnice za prihodnje leto.

Tudi če se vrtnarske razstave ne boste udeležili v živo, bomo v uredništvu poskrbeli, da boste vsako leto lahko občudovali najuporabnejše in najustvarjalnejše poudarke. Utrinki iz razstavljenih vrtov so res pravi balzam za dušo in hkrati iskra navdiha, ki zaneti razmišljanje o rešitvah v našem vrtu. Ne glede na to, ali razmišljate, da bi posodobili le kakšen delček vašega vrta, ali bi radi na novo uredili kar celoten vrt, lahko v idejah razstavljavcev najdemo številne odlične iztočnice. In tudi če ne razmišljamo o pravi prenovi, lahko iz razstavljenih vrtov »ukrademo« kakšno manjšo zamisel in jo dodamo na obstoječe gredice ter tako svoj vrt posujemo še s ščepcem vrhunskega zvezdniškega prahu.

Celoten članek, skupaj s fotografijami razstavnih vrtov, lahko preberete vpoletni izdaji revije Rože & Vrt, ki je izšla 17. junija 2024.

RHS Chelsea Flower Show

RHS