Izšla je nova številka!

Ideje za hitro preobrazbo zapostavljenih vrtnih kotičkov

Ko uživamo v vrtu v toplih poletnih dneh, poleg veselja čutimo tudi rahel ponos. To je naš vrt, naše zeleno kraljestvo in mi smo poskrbeli, da je videti tako dobro! No ja, razen tistega težavnega

Namakate ali še vedno zalivate?

Voda je nadvse pomembna za rastline. Pomembna je pravzaprav za vsa živa bitja, a za rastline še toliko bolj, saj so brez vode tudi lačne. Vsa hranila sprejemajo iz vode oziroma vodne raztopine, zat

Kaj je prikazal letošnji RHS Chelsea Flower Show?

Leto je naokoli in s tem tudi nova poslastica za ljubitelje lepo oblikovanih vrtov. Konec maja je namreč v Londonu, natančneje na vrtu posestva Royal Hospital Chelsea, potekala najprestižnejša vrt

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Zelenjava

Rastline z okusom vrtnic

Jernej Mazej

Ta krasni rastlinski svet me venomer preseneča, in to na vsakem koraku. Tokrat me je pot raziskovanja spet potegnila v nadvse zanimiv izziv, ki ga niti nisem pričakoval: v svet rastlin z okusom vrtnic. Verjamem, da vas bom s tem prispevkom popeljal v neko novo dimenzijo okusov, saj je okus vrtnic na vrtu zares zanimivo doživetje. A naj vas presenetim še enkrat: na piedestalu ne bo prava kraljica vrta, vrtnica, pač pa rastline, katerih okus je zelo podoben njenemu. Ste vedeli, da je to sploh mogoče? O ja, in tudi v domačem vrtu jih lahko sadimo.

Kakšen pa sploh je okus vrtnice? Če ste že kdaj poskusili ugrizniti v cvetni list vrtnice, se vam je pod brbončicami zagotovo razkril zelo nežen in edinstven okus. Opišemo ga lahko kot cvetlični in rahlo sladek s pridihom sadja. Odvisno od sorte vrtnice lahko spominja na jagode, jabolka ali celo maline. Vendar pa je okus subtilen in niansiran, ni premočan, kot je navadno vonj vrtnic. Seveda lahko v kulinariki uporabljamo tudi vrtnične cvetne liste, a ker bo te čudovite rože večina raje prihranila za okras, so rastline s podobnim okusom odlična alternativa. Z njimi lahko naših kulinaričnim izdelkom dodamo pridih elegance in edinstvenega okusa.

Preden pa vam predstavim primere rastlin z okusom vrtnic, naj vas najprej opozorim, da je pri uporabi kateregakoli rastlinskega materiala v kulinarične namene treba zagotoviti, da je ta varen in brez pesticidov ali škodljivih kemikalij. Zato je najbolje, da te rastline gojite ekološko ali jih kupite iz zanesljivih virov. Poleg tega se prepričajte, da ste raziskali in upoštevali posebne smernice za kulinarično uporabo vsake rastline, da bi dosegli najboljše rezultate v smislu okusa in varnosti.

Palmarosa

Cymbopogon martinii je vrsta trave iz rodu Cymbopogon (limonske trave), ki izvira iz Indije in Indokine, vendar jo zaradi njenega aromatičnega olja pogosto gojijo tudi drugod na svetu. Najbolj poznana je pod splošnim imenom palmarosa (palmova vrtnica), saj diši sladko in po vrtnici. Trava C. martinii zraste dokaj visoko, v višino od 1,3 do 3 metre, ima pa bledo zelene liste in močno, tanko steblo.

Palmarosa divje raste predvsem v mokriščih v provincah Indije in Nepala. Njeno olje pridobivajo iz stebla trave z destilacijo posušenih listov. Ko so stebla in listi destilirani dve do tri ure, da se olje loči od palmarose, se preostanek destilirane trave spremeni v organsko snov in postane gnoj ali kompost.

Eterično olje te rastline, ki vsebuje kemično spojino geraniol, je cenjeno zaradi svojega vonja in se uporablja za številne tradicionalne medicinske in gospodinjske namene. Ker je njegov vonj podoben vonju vrtnic, se dodaja milom in drugim kozmetičnim izdelkom, poleg tega pa je pogosto pomembna sestavina tudi za izdelavo parfumov. Z njim celo aromatizirajo tobačne izdelke, v medicinskih raztopinah pa se uporablja za aromaterapijo. Za učinkovito se je izkazalo tudi proti žuželkam, še posebej če ga nanesemo na skladiščeno žito in fižol. Deluje tudi kot antihelmintik proti ogorčicam ter kot protiglivično sredstvo, ki učinkuje proti Aspergillus niger (splošno znano kot črna plesen). Je tudi odličen repelent proti komarjem, v kulinariki pa ga uporabljamo podobno kot njegovo sorodnico limonsko travo.  

Najučinkovitejši način za gojenje palmarose je na gredicah z veliko namakanja, kjer je pH tal med sedem in osem. Priporočljivo je, da dva do tri dni pred sejanjem semen palmarose zemljo prelijemo z vodo tako, da povečamo vlažnost tal nad 60 odstotkov. Takšna vlažnost izboljša kalitev semena in poveča nadzor nad plevelom. Priporočljivo je tudi mesečno zalivanje tal, da se ohrani visoka raven vlage v tleh. Namakanje je še posebno pomembno prvih 40 dni po sejanju. Trava palmarosa dobro uspeva v peščenih tleh z nizko vsebnostjo dušika, dovolj fosforja in kalija. Ročno pletje je treba izvajati pogosto.

Če se boste odločili za sajenje palmarose, ji namenite mesto med posevki za pomoč pri zatiranju plevelov, s čimer se bo povečal pridelek in učinkovitost zemlje. Večinoma jo izkušeni kmetje medsebojno sejejo z grahom, tudi proso se dobro obnese z vmesnimi posevki v vrsti. Palmaroso lahko pobiramo od tri- do štirikrat na leto.

Virginijska gorska meta 

Virginijska gorska meta ...

Celoten članek preberite v septembrski izdaji revije Rože&vrt, ki je izšla 21. 8. 2023

okus vrtnic

shutterstock