Izšla je nova številka!

7 praktičnih nasvetov za optimalno uporabo tople grede

V svetu vrtnarjenja, kjer se vse začne s semenom, so tople grede kot nekakšen magični portal v času in prostoru. Ne glede na to, ali okvir za toplo gredo zgradimo sami ali ga kupimo v vrtnariji, n

Pet nalog, na katere ne smemo pozabiti niti, ko je mraz

Pozimi, ko je zunaj mraz, smo najraje na toplem med štirimi stenami, med drugim tudi zato, ker se nam zdi, da v vrtu ni kaj veliko početi. Rastline počivajo, zemlja je zmrznjena ali vsaj premrzla z

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Zelenjava

Zimska »vrtna« opravila na okenski polici

Davor Špehar

Ko je zemlja zamrznjena, naš vrt počiva in naši zeleni prsti postajajo vedno bolj nestrpni. A nobenega razloga ni, da bi samo počivali. Veliko vrtnih opravil lahko opravimo tudi za štirimi stenami, kjer nam je prijetno toplo in tudi rastline lepo uspevajo. Najprimernejši prostor za tako zimsko urbano »vrtnarjenje« so naše okenske police. Na njih lahko vzgojimo sejančke, pa tudi nekatere vrtnine in zelišča za sprotno rabo. Pri tem ne pozabimo še na naše sobne rastline, iz katerih lahko na okenskih policah vzgojimo tudi zdrave potaknjence, ki jih nato lahko podarimo našim najdražjim za božično-novoletne praznike.

Dejstvo je, da je na okenski polici bolj malo prostora, zato veliko zelenjave ne bomo mogli gojiti za sprotno uporabo. Pozimi za uspešno rast mnogih zelenjadnic tudi enostavno ni dovolj svetlobe. Vseeno pa to ne pomeni, da moramo nad idejo, da bi tudi pozimi imeli lasten vir vitaminov in mineralov, popolnoma obupati.

Katere zelenjadnice lahko gojimo na okenski polici?

Odlična zelenjadnica, ki bo nadvse bogato rastla na okenski polici tudi v najkrajših zimskih dnevih, je rukola (Eruca sativa). Najpogosteje jo sejemo v posebne sete za vzgojo mikrozelenjave. Rastlina pri sobni temperaturi kali zelo hitro in iz tal pokuka že v dobrem tednu. Režemo jo, ko ima razvitih od 5 do 6 listov. Če ne bomo izrezali srčnih listov, se bo dobro obraščala in jo bomo lahko pobirali večkrat.

Rukola se največkrat uporablja kot zelo zdrava solata. Ta zelo uporabna vrtnina je odlična tudi kot pikantni dodatek za testenine, rižote in pice. Gojimo jo zaradi rozetastih listov, ki so nekoliko ostrega, pikantnega okusa in bogati z vitamini. Med vitamini po vsebnosti izstopa vitamin C, med minerali zasledimo največ kalcija in magnezija. Uživanje rukole ugodno deluje tudi na prebavni sistem.

Poleg rukole bo na okenski polici zelo dobro uspevala tudi ...

Celoten članek preberite v decembrski izdaji revije Rože & VRT.

za naslovno fotko

shutterstock