Izšla je nova številka!

Trni kot orožje

O živih mejah smo pogosto pisali in spodbujali njihovo zasajanje, saj imajo številne pozitivne učinke za naše okolje, poleg tega pa so vsaka po svoje privlačne. Seveda ne zanikamo, da je z njimi

Vrtnine za čedalje bolj vroča poletja

Podnebne spremembe v naše poletje prinašajo vse bolj ekstremne temperature, veliko daljša pa so tudi obdobja, ko se temperature gibljejo nad 20 °C. Tako se spreminjajo tudi pravila gojenja nekater

Priprave na zasaditev balkonskih in okenskih korit

Skoraj ni človeka, ki ne bi ob pogledu na cvetoče pročelje hiše zavzdihnil od lepote. Okrasna korita na balkonskih ograjah in okenskih policah še tako preprosti hiši dodajo srce, kanček glamurj

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Zelenjava

Zimska »vrtna« opravila na okenski polici

Davor Špehar

Ko je zemlja zamrznjena, naš vrt počiva in naši zeleni prsti postajajo vedno bolj nestrpni. A nobenega razloga ni, da bi samo počivali. Veliko vrtnih opravil lahko opravimo tudi za štirimi stenami, kjer nam je prijetno toplo in tudi rastline lepo uspevajo. Najprimernejši prostor za tako zimsko urbano »vrtnarjenje« so naše okenske police. Na njih lahko vzgojimo sejančke, pa tudi nekatere vrtnine in zelišča za sprotno rabo. Pri tem ne pozabimo še na naše sobne rastline, iz katerih lahko na okenskih policah vzgojimo tudi zdrave potaknjence, ki jih nato lahko podarimo našim najdražjim za božično-novoletne praznike.

Dejstvo je, da je na okenski polici bolj malo prostora, zato veliko zelenjave ne bomo mogli gojiti za sprotno uporabo. Pozimi za uspešno rast mnogih zelenjadnic tudi enostavno ni dovolj svetlobe. Vseeno pa to ne pomeni, da moramo nad idejo, da bi tudi pozimi imeli lasten vir vitaminov in mineralov, popolnoma obupati.

Katere zelenjadnice lahko gojimo na okenski polici?

Odlična zelenjadnica, ki bo nadvse bogato rastla na okenski polici tudi v najkrajših zimskih dnevih, je rukola (Eruca sativa). Najpogosteje jo sejemo v posebne sete za vzgojo mikrozelenjave. Rastlina pri sobni temperaturi kali zelo hitro in iz tal pokuka že v dobrem tednu. Režemo jo, ko ima razvitih od 5 do 6 listov. Če ne bomo izrezali srčnih listov, se bo dobro obraščala in jo bomo lahko pobirali večkrat.

Rukola se največkrat uporablja kot zelo zdrava solata. Ta zelo uporabna vrtnina je odlična tudi kot pikantni dodatek za testenine, rižote in pice. Gojimo jo zaradi rozetastih listov, ki so nekoliko ostrega, pikantnega okusa in bogati z vitamini. Med vitamini po vsebnosti izstopa vitamin C, med minerali zasledimo največ kalcija in magnezija. Uživanje rukole ugodno deluje tudi na prebavni sistem.

Poleg rukole bo na okenski polici zelo dobro uspevala tudi ...

Celoten članek preberite v decembrski izdaji revije Rože & VRT.

za naslovno fotko

shutterstock