Izšla je nova številka!

Lepotni popravki, s katerimi poudarimo eleganco jesenskega vrta

Skoraj brez izjeme mi vrtoljubci, h katerim se želim povabiti na ogled vrta, kot mogoč termin ponudijo konec pomladi. Prevladujoča ideja je, da je vrt lep ali celo najlepši takrat, ko so rastline

Lastno seme je smiselno pridelovati

Letošnje leto je marsikoga presenetil izid uradnega nadzora kakovosti semena, ki se prodaja na slovenskih policah. Tudi mene je – da si upa kdo prodajati tudi popolnoma nekaljivo seme. Toda to se n

Ključavnični vrt – inovativni pristop trajnostnega vrtnarjenja

Na zahodu, še posebno v ZDA, postaja med ljubiteljskimi vrtnarji čedalje bolj priljubljen t. i. »keyhole gardening«. V prevodu to pomeni ključavnični vrt, tako ime pa je novi način vrtnarjenja

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Vrtovi

Lepotni popravki, s katerimi poudarimo eleganco jesenskega vrta

Špela Korinsek Kaurin

Skoraj brez izjeme mi vrtoljubci, h katerim se želim povabiti na ogled vrta, kot mogoč termin ponudijo konec pomladi. Prevladujoča ideja je, da je vrt lep ali celo najlepši takrat, ko so rastline še sveže, polne mladosti in barvite bohotnosti. A nikakor ni treba, da je tako! Zato da bomo vrt lahko občudovali dolge mesece in nas bo jeseni navduševala njegova žlahtna zrelost, je potrebnih le nekaj manjših lepotnih popravkov. S pravim vzdrževanjem in majhnimi triki bo vrt v naslednjih mesecih žarel še bolj kot prej in nas morda celo izzval, da za svoj najljubši letni čas določimo jesen.

Glavni razlog, da vrtovi jeseni niso tako zelo lepi, kot bi lahko bili, je večinoma v naši miselnosti. Svojo pozornost tako močno usmerimo na prvi del sezone, da drugo polovico preprosto zanemarimo. V tem času se podzavestno že poslavljamo od posedanja na vrtu in misli zaposlujemo predvsem s produktivnim delom vrta. Ta se šibi pod zrelimi plodovi in vrt se tako v našem dojemanju prednostno spremeni v »tovarno« hrane, ki jo je treba čim bolje izkoristiti.

Toda ali se morda spomnite slavne vrtnarske razstave RHS Chelsea Flower Show iz leta 2021, tik po koronavirusni pandemiji, zaradi katere so morali namesto spomladanskega časa izbrati jesenskega? Sicer se je izjemoma zgodilo, da so bili predstavljeni razstavni vrtovi oblečeni v jesensko podobo, a verjetno bi se marsikdo strinjal z mano, da je škoda, ker te prakse ne ponovijo. Angleži so pač tradicionalen narod in zagotovo predvsem zato vztrajajo pri osnovnem, spomladanskem terminu, a tudi jesenska izvedba je dokazala, da je ta čas odličen za razkazovanje estetskega razkošja naših vrtov. Nekateri motivi so, vsaj z mojega pogleda, celo presegli spomladanske postavitve, in prav to naj nam bo v spodbudo, da polno izkoristimo tudi ta čudoviti letni čas ter v svojem zelenem raju kar najkakovostneje preživljamo prosti čas – z razvajanjem vseh svojih čutil in ob občudovanju lepote jesenske preobleke narave.

Na začetku članka sem omenila lepotne popravke. Priznam, nalašč, za malce provokacije. Saj veste, da nekateri ljudje ne morejo sprejeti staranja in skušajo znake let zakamuflirati z lepotnimi operacijami? O tem, ali je to prav ali ne, ima vsak svoje mnenje, dejstvo pa je, da je pri vrtu še malce drugače: vrt je del narave in zato nekako ni primerno, da bi ga umetno popravljali. Tako bo vsak pravi vrtoljubec ob pogledu na plastično umetno trato, s katero so želeli lastniki rešiti problematični predel na vrtu ali terasi, zavil z očmi. Kaj pa, če pergolo namesto pravih rastlin prekriva plastično, umetno listje? Vsaj za moje oči taki poizkusi lepotnih operacij niso prav nič estetski, če sem čisto poštena, me kvečjemu zmotijo in mojim čutilom namesto pomirjujočih znamenj pošiljajo kanček živčnosti …

Prepričana sem, da mora biti vrt, da doseže svoj namen, čim bolj naraven, in ko govorim o lepotnih popravkih, mislim predvsem na drobne zvijače, s katerimi poudarimo, kar rastline povsem naravno skrivajo v sebi. Tudi tako, da za jesenski vrt izberemo take lepotice, ki so v drugi polovici leta najlepše.

Redno odstranjujmo cvetove in skrbimo za nego rastlin

Proti koncu poletja večina cvetočih rastlin končuje svoje cvetoče obdobje, a če bomo cvetove redno odstranjevali, se bo tvorjenje novih nadaljevalo dlje, podaljšali pa bomo tudi svežino celotne rastline. Odstranjevanje cvetov namreč prepreči rastlini, da bi energijo usmerila v tvorbo semen, in tako jo lahko uporabi za rast in razvoj novih cvetov. To je še posebej pomembno pri vrtnicah in pelargonijah.

Poleg tega so redno vzdrževane rastline tudi po videzu v boljši kondiciji, in tudi ko dokončno nehajo cveteti, s svojo negovanostjo izražajo dragoceno karizmo. Podobno kot pri ljudeh – s starostjo potrebujemo več nege in v zrelih letih se zelo jasno opazi razlika med tem, ali redno skrbimo za svojo kožo, lase, mišice … ali pa se prepustimo lenobi in pustimo, da nas leta oblikujejo po svoje. Isti človek je lahko, potem ko se uredi pri frizerju, opravi nego pri kozmetičarki, se prepusti izkušenim rokam maserke in si doda še malce ličila, na videz tudi 20 let ali več mlajši kot pred izvedeno »preobrazbo«. Zelo podobno se dogaja tudi z našimi rastlinami.


Čarobna moč okrasnih trav

Zvezde jeseni so prav gotovo okrasne trave. Večina med njimi v tem času najbogateje cveti z nežnimi perjankami, in ko se v preplet cvetov in listov ujame žareča svetloba jesenskih sončnih žarkov, nežno valujoče silhuete pričarajo čistokrvno mistiko. Okrasne trave s svojo višino in strukturo ustvarjajo tudi prekrasen kontrast z jesenskimi cvetlicami in so v jesenskem vrtu tako pravzaprav nepogrešljive.

Med najbolj priljubljene okrasne trave v Sloveniji spadajo ...

Celoten članek preberite v septembrski številki revije Rože & Vrt, ki je izšla 19. 8. 2024.

jesenski vrt

RHS - CHelsea Flower Show