Izšla je nova številka!

Lepotni popravki, s katerimi poudarimo eleganco jesenskega vrta

Skoraj brez izjeme mi vrtoljubci, h katerim se želim povabiti na ogled vrta, kot mogoč termin ponudijo konec pomladi. Prevladujoča ideja je, da je vrt lep ali celo najlepši takrat, ko so rastline

Lastno seme je smiselno pridelovati

Letošnje leto je marsikoga presenetil izid uradnega nadzora kakovosti semena, ki se prodaja na slovenskih policah. Tudi mene je – da si upa kdo prodajati tudi popolnoma nekaljivo seme. Toda to se n

Ključavnični vrt – inovativni pristop trajnostnega vrtnarjenja

Na zahodu, še posebno v ZDA, postaja med ljubiteljskimi vrtnarji čedalje bolj priljubljen t. i. »keyhole gardening«. V prevodu to pomeni ključavnični vrt, tako ime pa je novi način vrtnarjenja

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Vrtovi

Ključavnični vrt – inovativni pristop trajnostnega vrtnarjenja

Š.K.

Na zahodu, še posebno v ZDA, postaja med ljubiteljskimi vrtnarji čedalje bolj priljubljen t. i. »keyhole gardening«. V prevodu to pomeni ključavnični vrt, tako ime pa je novi način vrtnarjenja pridobil zaradi posebne oblike gredic. A ni oblika tista, ki je pripomogla k njegovi priljubljenosti, temveč se v pravo uspešnico novodobnega vrtnarjenja spreminja zaradi svojih prednosti: dopušča vrtnarjenje tudi v siromašnih in zbitih tleh, poleg tega pa take gredice ne potrebujejo obdelave in obračanja tal. Za kaj torej gre?

Če smo čisto natančni, ne gre za popolnoma nov način vrtnarjenja, ampak so ga začeli uporabljati že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja v Afriki, da bi lahko hrano pridelovali tudi v sušnih predelih s slabo zemljo. Bistvo tega inovativnega koncepta so visoke grede v okrogli ali polkrožni obliki, ki jih dopolnjuje osrednja kompostna košara. Ta oblika prav zares spominja na ključavnico, pomembno pa je, da je okoli visokih gred dovolj prostora, da so gredice dostopne z vseh delov vrta.

Prednosti ključavničnega vrta

Oblika ključavnice omogoča največji možen izkoristek prostora in je tako idealna tudi za urbane ter druge manjše vrtove. Tudi če je naš vrt zelo majhen, lahko vzgojimo dovolj zelenjave za vso družino. Tako kot pri vseh visokih gredah je tudi tu delo na vrtu lažje, saj se ni treba sklanjati in stegovati. Sajenje, pletje in pobiranje pridelkov je tako veliko hitrejše, lažje in brez naporov. Dodatno je naše vrtnarjenje »poenostavljeno«, saj zemlje v gredah ni treba obdelovati in obračati.

A to še ni vse. V osrednji kompostni košari se zadržujejo voda in hranila, ki se po potrebi sproščajo v okoliško zemljo. Tako visoke grede potrebujejo veliko manj zalivanja in praktično nič »ročnega« dognojevanja. Kompostnik je »vkomponiran« v samo zasnovo vrta, zato je tudi njegov videz bolj urejen, hkrati pa prihranimo dodatni prostor. Če se bojite, da bi vas taka nadgradnja gredic stala preveč denarja, jo lahko tudi močno poenostavite in jo s prednostnim izborom materialov iz narave zgradite skoraj zastonj. Zadnja, a nič manj pomembna prednost takega načina vrtnarjenja je skrb za naše bolj trajnostno vedenje. Ključavnični vrt namreč spodbuja uporabo kuhinjskih in vrtnih odpadkov za kompostiranje, s čimer poskrbimo za manj odpadkov in hkrati tla nenehno bogatimo z organskimi snovmi.

Kako ustvarimo ključavnični vrt?

V prvem koraku je pomembno, da izberemo primerno lokacijo. Podlaga naj bo čim bolj ravna, preverimo pa tudi, da se na njej ne zadržuje voda. To je priporočljivo ne glede na to, da so grede dvignjene in bomo zato imeli nekoliko lažji nadzor nad vlago. Kot pri vseh zelenjavnih gredicah je tudi za tako vrtnarjenje pomembno, da je lega sončna – rastline bodo potrebovale vsaj šest ur neposredne sončne svetlobe na dan.

Čeprav bi pravzaprav lahko izbrali kakršno koli obliko, je za ključavnični vrt najznačilnejši ...

Celoten članek preberite v septembrski številki revije Rože & Vrt, ki je izšla 19. 8. 2024.

ključavnični vrt

shutterstock