Izšla je nova številka!

Lepotni popravki, s katerimi poudarimo eleganco jesenskega vrta

Skoraj brez izjeme mi vrtoljubci, h katerim se želim povabiti na ogled vrta, kot mogoč termin ponudijo konec pomladi. Prevladujoča ideja je, da je vrt lep ali celo najlepši takrat, ko so rastline

Lastno seme je smiselno pridelovati

Letošnje leto je marsikoga presenetil izid uradnega nadzora kakovosti semena, ki se prodaja na slovenskih policah. Tudi mene je – da si upa kdo prodajati tudi popolnoma nekaljivo seme. Toda to se n

Ključavnični vrt – inovativni pristop trajnostnega vrtnarjenja

Na zahodu, še posebno v ZDA, postaja med ljubiteljskimi vrtnarji čedalje bolj priljubljen t. i. »keyhole gardening«. V prevodu to pomeni ključavnični vrt, tako ime pa je novi način vrtnarjenja

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Vrtovi

Zelene ni nikoli preveč

Stane Sušnik

Zelene barve je na premišljeno zasajenem vrtu vedno dovolj. Nežno zelenilo, ki se ga tako veselimo in nam ga pričara pomlad, poleti preide v najrazličnejše odtenke močne zelene. Ti se jeseni postopno barvajo, dokler ne odpade še zadnje listje in na vrtu zeleni ostanejo samo vednozeleni osamelci, nekatere praproti, šaši in mah. Poleti torej, ko smo največ na vrtu, je zelene več kot dovolj. Da bi med vse to zelenje postavili še zeleno obarvane vrtne elemente, skoraj ne razmišljamo, četudi nam je zelena barva všeč in zato z njo lišpamo svoje domovanje.

Znano je, da zelena barva pomirja in daje občutek prostranosti. Učinkuje namreč na parasimpatično živčevje, ki umirja delovanje srca, zaradi česar začnemo dihati počasneje in globlje. Zato so ure, preživete na vrtu, pravi blagor za našo dušo in telo, saj je včasih dovolj že samo kratek sprehod med gredicami, da se počutimo kakor prerojene.

V mestih zelenje v parkih ali posodah prebivalce opominja na izgubljeni čar naravnega okolja. V vročih krajih nam zadošča zelena živa meja ali krošnja dreves, da v nas vzbudi občutek, kot da smo na vrtu, še posebno če v bližini žubori vodni vir. Grmi ali žive meje ob zgradbah omilijo ostrino vogalov, višino in mogočnost objektov ter jih hkrati povežejo z okolico. Če želimo ustvariti najprimernejši podaljšek svojega vrta v bližnje travnike, njive ali gozdni rob, vrta ne smemo obrobiti s cvetličnimi gredami, temveč z zeleno živo mejo, nizom grmovnic ali alejo dreves.

Kako stkemo zanimiv zeleni vrt

Morda se komu zdi, da s samim listjem pač ne moremo doseči zanimivega, dinamičnega vtisa na vrtu. Raznovrstnost bomo ustvarili, če bomo premišljeno sestavili rastline glede na njihovo teksturo in obliko. To pomeni, da ne smemo natlačiti skupaj grmov z drobnimi listi, kakršne imajo kalina, forsitija, medvejka ali španski bezeg. Tudi niz sicer priljubljenega lovorikovca bo sčasoma videti dolgočasen.

Poseči moramo po t. i. arhitekturnih rastlinah, med katere spadajo: akant, bergenija, hoste, komarček, mlečki, medovec (Melianthus), rožmarin, volčji bob, mečki, praproti in številne okrasne trave. Njihov skupni imenovalec so zanimivo oblikovani listi, različne višine razrasti in seveda tudi odtenki zelene.

Še nekaj govori v prid ustvarjanju zanimivega vrta z zeleno barvo: vsi najrazličnejši listi imajo ...

Celoten članek lahko preberete vpoletni izdaji revije Rože & Vrt, ki je izšla 17. junija 2024.

zelena

shutterstock