Izšla je nova številka!

Se izplača investirati v nakup variegirane monstere?

Drugačnost je vrednota, ki jo čedalje bolj cenimo, še več, drugačen pomeni biti ekskluziven, zato pa toliko bolj neprecenljiv in zaželen. V svetu mode tako med modeli opažamo lepotice, ki nimaj

Spomladansko čebulo lahko tudi sejemo

Počasi, a zanesljivo prihaja v naše kraje jesen. Jeseni poleg številnih drugih vrtnin za pomlad posadimo tudi čebulo. Pa je to najboljša rešitev? Čebulo namreč pridelujemo na tri načine, z ne

Filozofija brez odpadkov na domačem vrtu

O okoljskih vprašanjih govorimo veliko, a zagotovo še vedno ne dovolj. Da je to resnica, lahko preverimo z vašim razumevanjem t. i. filozofije »brez odpadkov« (angl. zero-waste). Če ste zadnja l

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Vrtovi

Vzgojimo si svojo senco za poletje

Lucija Kinkel

Prijetna pomladna toplota sonca se počasi preveša v poletno vročino. Sedaj je ravno pravi čas, da zasadimo različne rastline, ki nam bodo čez poletje nudile zaščito pred žgočim soncem. Za rastlinsko senco si lahko omislimo pestro paleto vzpenjavk ali plezalk, ki jih poljubno kombiniramo s preostalimi rastlinami. A le s pravilno nego bodo do poletja zrastle v gosto zeleno zavetje, ki nam bo nudilo prijeten pobeg.

Skrivnost uspešne vzgoje lastne zelene sence za poletje?

Rastline, ki nam bodo poleti delale senco, lahko vzgojimo tako na vrtu kot na terasi ali manjšem balkonu. Pomembno je, da med seboj kombiniramo rastline s podobnimi potrebami in da so skupaj videti skladno. Tako lahko kombiniramo različne cvetoče in zelene rastline, bolj in manj zahtevne za nego. Pri sajenju zlasti lesnatih rastlin, kot sta srobot in bršljan, obvezno uporabimo povsem organsko gnojilo za sadike, ki spodbuja razvoj močnih korenin, kar je temelj za stabilno rast zdravih in bujnih rastlin. To je sicer priporočljivo ob sajenju vsake trajnice.

V sezoni rasti uporabljamo specialna gnojila. Priporočljivo je izbrati gnojila v obliki kristalov, ki so stoodstotno topna v vodi, da lahko rastline z njimi redno zalivamo. Pomembno je tudi, da delujejo hitro, ker vsebujejo potrebna hranila v obliki, ki je takoj dostopna rastlinam, pa učinkovito pospešujejo njihovo rast in bujnost.

Poletno uživanje v senci nam običajno kaj hitro pokvari nadležno brenčanje komarjev in njihovi srbeči piki. Tako kot rastline lahko zaščitimo pred ušmi z zelo učinkovitimi in še vedno naravnimi insekticidi, je zelo smiselno, da zaščitimo tudi sebe. Če komarji in klopi niso okuženi, nam seveda niso nevarni, vendar žal ni vedno tako. Pred nadležnimi insekti se lahko zaščitimo s kakovostnimi repelenti proti komarjem ali proti klopom.

TOP 5 najljubših rastlin za razkošno senco:

#1 Bršljan

Ena izmed najbolj preverjenih vednozelenih vzpenjavk je pri nas bršljan. Zmotno velja, da je bršljan zajedavka. V zemlji ima namreč svoje korenine, za pomoč pri plezanju si pomaga z oprijemalnimi koreninami. Oprijemalne korenine se le oprimejo podlage, a iz nje ničesar ne črpajo. Bršljanove oprijemalne koreninice se podlage tako dobro oprimejo, da bršljana nikoli ne moremo odstraniti brez sledu. Fasada, na katero se je povzpel bršljan, je trajno zaznamovana.

Če nam bršljan preveč zraste, ga mirne vesti porežemo. Z vsakoletno rezjo bomo tudi poskrbeli, da bo bršljanov plašč tanek, sicer bo prej ali slej videti neugleden. Skratka: bršljan je lep in neuničljiv, a zelo divji. Tu naj opozorim, da je bršljan, ki je znan kot bujno rastoča plezalka, v mladosti zelo zadržan. Ko se enkrat zgane, napreduje tudi po meter in več na leto. Da je potrpljenje božja mast, se pri bršljanu zelo hitro potrdi.

#2 Dipladenija ali mandevila

Dipladenijo marsikdo pozna po bleščečih listih in velikih lijakastih cvetovih, ki ji dajejo razkošen videz. Njena domovina je tropska Brazilija, zato ne prenaša temperatur pod 10 °C in ...

Celoten članek preberite vjunijski izdaji revije Rože & vrt, ki je izšla 20. 5. 2024. 

Značke: senca, pergola

plantella

plantella