Izšla je nova številka!

Ideje za hitro preobrazbo zapostavljenih vrtnih kotičkov

Ko uživamo v vrtu v toplih poletnih dneh, poleg veselja čutimo tudi rahel ponos. To je naš vrt, naše zeleno kraljestvo in mi smo poskrbeli, da je videti tako dobro! No ja, razen tistega težavnega

Namakate ali še vedno zalivate?

Voda je nadvse pomembna za rastline. Pomembna je pravzaprav za vsa živa bitja, a za rastline še toliko bolj, saj so brez vode tudi lačne. Vsa hranila sprejemajo iz vode oziroma vodne raztopine, zat

Kaj je prikazal letošnji RHS Chelsea Flower Show?

Leto je naokoli in s tem tudi nova poslastica za ljubitelje lepo oblikovanih vrtov. Konec maja je namreč v Londonu, natančneje na vrtu posestva Royal Hospital Chelsea, potekala najprestižnejša vrt

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Vrtovi

Vrt je lahko lep tudi brez trate

Stane Sušnik

Pri nas je trata sestavni del tudi najmanjših vrtov, pa čeprav le nekaj kvadratnih metrov. Družine z majhnimi otroki si vrta brez trate sploh ne predstavljajo. Posebno na novih, moderno zasnovanih vrtovih, je trata obvezna prvina; največkrat predstavlja največjo urejeno površino. S tem oblikovalci vrtov ustrežejo želji lastnikov, naj vrt ne zahteva dosti nege, zato trato neguje robotska kosilnica.

Marsikateri lastnik vrta pa trati namenja veliko pozornosti; največkrat se ji posvečajo moški. Samoumevna je redna košnja; zračenje, gnojenje, pletje in drugi ukrepi so sestavni del nege, zaradi katere je trata ponos lastnikov in središče občudovanja na vrtu.

Ozaveščeni ljubitelji lepih vrtov pa vedo, da je prav negovana trata pomemben dejavnik podnebnih sprememb. Trata zahteva veliko vode, fosfatna gnojila, herbicide, gorivo za kosilnico in še kaj. Zato se odnos do nje spreminja in marsikje jo že zamenjujejo z drugimi možnostmi, ki vodijo k brezogljični družbi.

Lahko trato zamenjamo s čim drugim?

Ponujamo nekatere možnosti, ki imajo še več odlik. Nekatere med njimi ponujajo življenjska okolja za žuželke in ptice, druge pripomorejo k ohlajevanju ozračja, zmanjšujejo delež prašnih delcev in še marsikaj.

Trata je v svojem bistvu značilen primer monokulture. Sestavljajo jo različne vrste trav, ki izključujejo vse druge vrste rastlin, hkrati pa siromašijo nabor živalskih vrst. Kdor živi v okolju, kjer doživlja vse štiri letne čase, bo priznal, da je zimski videz trate precej dolgočasen. Nadomestne možnosti za trato, ki jih bomo ponudili, bodo popestrile in oživile naš vrt, tudi pozimi.

Ker te alternative ne zahtevajo košnje (ali pa le redko), zmanjšujejo tudi škodljive vpliva na okolje in nam prihranijo čas. Prav tako preživijo brez rednega zalivanja, torej prihranimo vodo in s tem denar.

Pred izbiro alternativne možnosti za naš vrt

Seveda je potreben razmislek, katera možnost je najprimernejša za naš vrt. Najprej se vprašajmo, koliko truda, časa in sredstev smo pripravljeni vložiti v spremembo in kaj sploh želimo doseči. Morda za začetek ne bi spremenili celotne tratne površine, ampak le del?

Ko so cilji jasni, upoštevajmo še naslednje dejavnike: osončenost oz. senco, kakovost prsti in njen tip, količino padavin in obliko zemljišča, na katerem bomo trato zamenjali z drugo vsebino. Ti dejavniki bodo ključni  pri ...

Celoten članek preberite vfebruarski izdaji REVIJE Rože& VRT!

alternative vrtni trati

shutterstock