Izšla je nova številka!

Se izplača investirati v nakup variegirane monstere?

Drugačnost je vrednota, ki jo čedalje bolj cenimo, še več, drugačen pomeni biti ekskluziven, zato pa toliko bolj neprecenljiv in zaželen. V svetu mode tako med modeli opažamo lepotice, ki nimaj

Spomladansko čebulo lahko tudi sejemo

Počasi, a zanesljivo prihaja v naše kraje jesen. Jeseni poleg številnih drugih vrtnin za pomlad posadimo tudi čebulo. Pa je to najboljša rešitev? Čebulo namreč pridelujemo na tri načine, z ne

Filozofija brez odpadkov na domačem vrtu

O okoljskih vprašanjih govorimo veliko, a zagotovo še vedno ne dovolj. Da je to resnica, lahko preverimo z vašim razumevanjem t. i. filozofije »brez odpadkov« (angl. zero-waste). Če ste zadnja l

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Vrtovi

Trendi oblikovanja vrtov, ki so tudi pozimi videti sanjsko

Špela Korinsek Kaurin

Ko se dnevi krajšajo in se hlad naseli v zrak, mnogi lastniki vrtov pozabijo, da je tudi vrt del njihovega doma, in se enostavno »zabubijo« med štiri stene. Prepričani so namreč, da v vrtu pozimi ni ničesar več, v čimer bi lahko uživali. Vendar pa to nikakor ni nujno res. V zadnjih letih so se še veliko bolj kot prej uveljavili trendi oblikovanja vrtov, ki skušajo prostor okoli hiše spremeniti v čudovite in funkcionalne bivalne kotičke tudi v najhladnejših mesecih in celo takrat, ko zapade sneg. Vas zanima, kako? Preverimo torej, kaj zapovedujejo najnovejši trendi oblikovanja zimskih vrtov.

Trendi v postavitvi in strukturi vrtov

Če želimo, da bo vrt lep in zanimiv tudi pozimi, je ključno, da razmislimo o postavitvi in strukturi našega zunanjega prostora. Naša želja je, da ustvarimo vizualne učinke, ki bodo zagotavljali privlačnost skozi vse leto. Pri tem trendi oblikovanja zimskih vrtov zasledujejo tri ključne elemente: eleganco elementov iz trdnih materialov, središčne točke skozi vse letne čase in poudarke, ki zasijejo prav v zimskem času.

1. Elementi iz trdnih materialov

Ker pozimi rastline niso tako zelo bujne in privlačne, moramo to nadomestiti z drugimi elementi. Zanimivo strukturo, kontraste in vizualno privlačnost lahko odlično »izgradimo« s trdnimi materiali, kot so kamnite poti, vrtni zidovi in pregrade ter terase. Trendi narekujejo, da pri vključevanju teh elementov sledimo eleganci, in sicer tako, da poudarjamo jasne linije, dodajamo geometrijske oblike in uporabljamo naravne materiale.

Kamnite poti speljemo po vrtu tako, da z njimi ustvarimo strukturiran in vizualno prijeten način za sprehajanje po prostoru. Več zanimivosti in elegantno dinamiko bomo dosegli, če bomo kombinirali različne vrste in oblike kamnov, pohodnih plošč ter peska.

Terasa je navadno namenski funkcionalni del vrta, ki nam služi za druženje in sproščanje na udobnih sedalih. Pogosto je naša zunanja jedilnica, dnevna soba in celo kuhinja na prostem. Čeprav smo Slovenci vajeni »zimskih vrtov«, ki so pravzaprav terase za steklenimi pregradami, pa novi trendi narekujejo, da si pravi zimski vrt ustvarimo povsem brez sten, na odprti zunanji terasi, kjer uživamo tudi pozimi. Da nam bo čim bolj udobno, »zimsko« elegantno teraso opremimo bodisi z varnim ognjiščem ali pa poskrbimo za zunanje grelnike in tople mehke odeje.

Vedno bolj v trendu so tudi različni vrtni zidovi, ki nam omogočajo, da vrt razdelimo v ločene vrtne sobane, hkrati pa nam ponujajo možnost za ustvarjanje vertikalnih zelenih sten. Stene iz naravnega materiala ali skrbno oblikovani opečnati zidovi bodo zagotovo naredili celoten vrt še elegantnejši. 

2. Središčne točke tudi v zimskem času

Središčne točke, ki s svojo karizmo in posebnostjo privlačijo naše oko in vrtu diktirajo strukturo, tematiko in tudi apel dovršenosti, niso pomembne le v poletnem času. Morda imajo pozimi celo še večjo težo, saj prav one videz vrta povzdignejo iz »mrtvila« in ga oživijo s svojo pripovedjo. Kot žariščne točke lahko uporabimo najrazličnejše dodatke, od umetniških skulptur, preprostega, lahko tudi prazničnega dekorja do zanimivih rastlin. A če bomo izbrali slednje, moramo računati na to, da rastline, ki s svojo markantnostjo ustvarjajo vau efekt v vrtu poleti in poskrbijo, da se k njim naše oči ves čas obračajo, morda pozimi tega svojega blišča ne bodo ohranile.

Tako se povsem lahko dogodi, da se med zimo določene središčne točke zamenjajo oziroma vlogo glavnih igralcev na okrasnih gredah prevzamejo druge rastline kot v poletnem času. Pravi kandidati za ta namen so drevesa, ki imajo malce bolj posebno lubje. Lahko je to zanimivih barvnih odtenkov, ki v beli pokrajini zažarijo iz ozadja, lahko gre tudi za posebno teksturo, ki nas draži s svojo neobičajnostjo. Lahko pa ima drevo ali grmovje le tako posebno silhueto, da nas, ko se razteguje sredi zimskega vrta, enostavno magnetično privlači.

Obstajajo pa seveda tudi rastline, ki se s svojim šarmom šopirijo skozi vse letne čase in kot zanesljiva žariščna točka predstavljajo pomembno vizualno sidro pri oblikovanju našega vrta. To so navadno zimzelene grmovnice, drevesa in iglavci, ki svojih listov in iglic pred zimo ne odvržejo. Kandidatov je kar nekaj, če želite, da bodo predstavljali žariščno točko vrta skozi vse letne čase, pa se osredotočite na primerke, ki izstopajo tudi po svoji obliki, barvah in razrasti.

3. Zimski poudarki

Za zimo velja, da je dokaj enobarvna, umirjena in mrzla. Sama od sebe nam ne ponuja kakih pomembnih poudarkov, zato je pravzaprav še toliko lažje, da s premišljenim načrtovanjem ustvarimo zanimive detajle, ki bodo v vrtu izstopali in tako ustvarili pravo tapiserijo tekstur in barv. Najbolj naravno bo vrt videti, če bomo za ta namen uporabili rastline. Čeprav večina rastlin pozimi ne cveti, pa ne smemo pozabiti, da imajo mnoge na svojih vejah še vedno plodove, ki so navadno precej živahnih barv. Živo rdeče jagode vretenčaste bodike (Ilex verticillata) ali presunljivo vijolični plodovi Bodinierove lepoplodovke (Callicarpa bodinieri) so čudoviti poudarki, ki bodo brez izjeme poživili zimski vrt.

Ne pozabimo tudi na to, da imajo rastline lahko zanimive silhuete, ki, kadar jih ujamejo zaledeneli kristalčki ali odejica iz snega, postanejo že skoraj magične. Take so vse rastline z velikimi ali privlačnimi semenskimi glavami, okrasne trave, sedumi … Ko tako pride jesen, teh rastlin nikar ne porežimo do tal, pač pa jih pustimo, da se pozimi prelevijo v speče Sneguljčice sredi naših gredic. Pomembno je tudi, da jih namenoma sadimo v vrtu, seveda z mislijo, kakšen vizualni učinek bodo začarale v zimskih mesecih.

Zanimiv zimski poudarek dajejo tudi drevesa, ki se odlikujejo po zanimivem lubju. Taki sta na primer črna breza (Betula nigra) in javor Griseum (Acer palmatum griseum), ki pozimi izstopata zato, ker se njuno že tako barvito lubje (oranžno-rdeče) tudi lupi in tako ponuja dobesedno dramatičen vizualni učinek.

Izbor vedno zanimivih rastlin in zasaditvenih kombinacij

V vrtu so rastline seveda glavne zvezde in zato je tudi za ustvarjanje očarljivega in živahnega zimskega vrta ključnega pomena, kakšne vrste rastlin bomo izbrali in kako premišljeno jih bomo kombinirali. Trendi zasajevanja zimskih vrtov posebno pozornost namenjajo ...

Celoten prispevek preberite v zadnji izdaji revije Rože & vrt v letu 2023.

zimski vrt

shutterstock