Izšla je nova številka!

7 praktičnih nasvetov za optimalno uporabo tople grede

V svetu vrtnarjenja, kjer se vse začne s semenom, so tople grede kot nekakšen magični portal v času in prostoru. Ne glede na to, ali okvir za toplo gredo zgradimo sami ali ga kupimo v vrtnariji, n

Pet nalog, na katere ne smemo pozabiti niti, ko je mraz

Pozimi, ko je zunaj mraz, smo najraje na toplem med štirimi stenami, med drugim tudi zato, ker se nam zdi, da v vrtu ni kaj veliko početi. Rastline počivajo, zemlja je zmrznjena ali vsaj premrzla z

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Vrtovi

Ko se zbuja začarana princeska …

Matjaž Zupančič

Za devetimi gorami in sedmimi vodami v majhnem mestecu živita gospa in gospod, ki imata za hišo v starem mestnem središču vrtič, velik le nekaj več kot 170 m². Pred mnogo leti je bil njegov večji del namenjen pridelavi zelenjave in sadja, nekaj prostora pa je zavzemala drvarnica, ki je danes ni več. Tudi veliko češnjo so morali podreti, malinovje se je izrodilo in počasi so vrt prerasli različni pleveli in bršljan, zasejali so se javorji in jeseni. Vrt je bil za bivanje neuporaben, kot začarana princeska je čakal na svojega princa, da bi ga prebudil. Jaaa, ampak samo poljub nikakor ni bil dovolj!

No, po tem skrivnostnem uvodu je vsekakor jasno, da lastnikov in lokacije ne smem izdati. Na njuno željo. Njuna želja pa je bila tudi spremeniti usnulo zaraščeno lepotico v lep, hortikulturno bogat bivalni vrt.

Kot je to običajno v starih mestnih jedrih, je z ulice dostop na vrt mogoč le skozi pritličje hiše, kar pomeni težave pri dovozu in odvozu materialov in onemogočeno delo s stroji. Vse na roke! A bo že šlo, smo rekli. Še vedno smo sredi dela, a urednica me je, ker sem ji očitno tako slikovito razlagal naše načrte, spodbudila, da preobrazbo predstavim še pred samo zasaditvijo. Pa naj bo ... Tako boste tudi bralci v živo lahko spremljali, kako poteka prenova vrta; ko bo enkrat zasajen in bo dosegel želeno zrelost, pa bom o istem vrtu verjetno spisal še nadaljevanje. Haha, zakaj pa ne – ko se iz sna prebudi začarana princeska, to zagotovo zasluži primerno medijsko pozornost.

Izziv 1: Ozek »hodnik«

Ko stopiš skozi zadnja vrata na plan, je vrt med sosednjimi stavbami podoben slabe štiri metre širokemu in kakih 15 metrov dolgemu hodniku. 

Prav tu bo prva terasa za posedanje, s pogledom naravnost na eno od »devetih gora«, tlakovana s pralnimi ploščami v oker barvi, enako bo tlakovana tudi pot do drugega dela vrta. Fino! Krajino si bom lahko izposodil, kot takemu razgledu rečemo oblikovalci, le neskladen, ozek in dolg prostor bo treba optično skrajšati z ustrezno zasaditvijo. To imenujem kar »obrnjena perspektiva«.

Na prehodu iz tega prostora v širši del vrt (pribl. 9 x 13 m) na vogalu hiše že raste španski bezeg, ki ga bomo ohranili. Nanj se bo vzpenjal alpski srobot Clematis alpina 'Frances Rivis', ki rožnato cvetje španskega bezga popestri s svetlo modro barvo in popolnoma drugačno, kontrastno obliko cvetja. Ker je leva stran tega »hodnika« senčna, bom pred španski bezeg posadil japonski drenovec Aucuba japonica 'Crotonifolia' in trpotčevolistno funkijo Hosta plantaginea, ki bosta ...

Celoten članek preberite v novembrski izdaji revije Rože & vrt, ki je izšla 16. 10. 2023.

-

Matjaž Zupančič