Izšla je nova številka!

7 praktičnih nasvetov za optimalno uporabo tople grede

V svetu vrtnarjenja, kjer se vse začne s semenom, so tople grede kot nekakšen magični portal v času in prostoru. Ne glede na to, ali okvir za toplo gredo zgradimo sami ali ga kupimo v vrtnariji, n

Pet nalog, na katere ne smemo pozabiti niti, ko je mraz

Pozimi, ko je zunaj mraz, smo najraje na toplem med štirimi stenami, med drugim tudi zato, ker se nam zdi, da v vrtu ni kaj veliko početi. Rastline počivajo, zemlja je zmrznjena ali vsaj premrzla z

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Vrtovi

Barvita združba vrtnin in cvetja

Stane Sušnik

Že dolgo nisem doživel takega presenečenja ob obisku kakega slovenskega vrta kot v Lokavcu, vasi nad Ajdovščino. Še več, tako urejenega, bujno rastočega zelenjavnega vrta, polnega barvitih cvetlic in gojenega po načelih permakulture, sploh ne pomnim! Ingrid Marc je res mojstrica, ki zna skrbeti za svoje rastline, hkrati pa svojo družino preskrbi z vsemi vrtninami in zelišči, ki jih potrebujejo.

Ko sta z bodočim možem iskala zemljišče, kjer bi si ustvarila dom, sta med ključne zahteve uvrstila možnost samooskrbe s hrano, bližino vode za zagotovitev lastne energije in tako lokacijo, da jim ne bo treba kje drugje graditi počitniške hiške, ker jim bo doma dovolj lepo. Prekrižarila sta vso Slovenijo, a na koncu našla, kar sta iskala – ob domači Ajdovščini.

Našla sta zaraščeno, odmaknjeno zemljišče s potokom, ki je nekoč davno gnal kolesa stare žage. Dom in vrt sta nastajala počasi; tudi danes, po treh desetletjih, ko je večina zgoraj navedenih zahtev izpolnjenih, je družina še polna načrtov.

Ingrid je iskala način, kako sonaravno gojiti vrtnine s čim manj truda. Rešitev je našla v permakulturi, pri kateri, kot pravi, »posnemaš naravo in se iz narave učiš«. Z možem sta domislila vrtno zasnovo, tako da sta vrt razdelila na pet enot, kar omogoča kolobarjenje, pripomore k zmanjšanju vpliva škodljivcev in omogoča sajenje rastlin, ki so si dobre sosede. Dvignjene grede so prispevale, da so izginili bramorji, še boljši »insekticid« pa so domače muce. Ingrid z dodajanjem domačega komposta poskrbi, da je prst čim bolj rodovitna. Na različno oblikovanih gredah vzgoji več kot dovolj vrtnin za šestčlansko družino.

Vrt ne more biti brez zelišč, zato je Ingrid ...

Celoten članek preberite v oktobrski številki revije Rože&vrt, ki je izšla 18. 9. 2023

zelenjavni vrt

Stane Sušnik