Izšla je nova številka!

Trajnostno praznično okraševanje na domačem vrtu

Naše misli vse pogosteje uhajajo k božično-novoletnim praznikom in tako vzbujajo skomine tudi po prazničnem okraševanju vrta. Ker so praznični okraski dokaj poceni, nas hitro premami, da kupimo

Kaj smo se naučili v pretekli vrtnarski sezoni?

Zadnjih petnajst let je vreme od februarja do novembra vsako leto povsem različno. Zato ob vsaki težavi, ki se pojavi, vedno najprej razmislimo, zakaj je nastala, šele nato pa iz izkušenj potegnem

Novih sadnih dreves nikoli ne sadimo »na pamet«

Približuje se konec leta in za sadjarji so naporni meseci. Zdaj je čas, da oberemo še čisto zadnje plodove na drevesih in se predvsem posvetimo sajenju novih sadnih dreves. Večina ljudi se po sad

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Dišeči semenski stroki za praznične dni

Liljana Jantol Weber

Tradicionalne dišave, ki ustvarjajo v naših domovih prijetno in toplo vzdušje v času praznikov, so običajno vonji iglavcev, citrusov in aromatičnih začimb, kot so cimet, ingver, klinčki in zvezdasti janež. Še prav posebej pa med začimbnimi vonji s svojo kombinacijo sladkobe, svežine in rahlega pikantnega priokusa izstopa kardamom, ki že od nekdaj velja za kraljico vseh začimb. Naj tokrat za praznike njegov vonj preplavi tudi vaš dom.

Kardamom slovi kot tretja najdražja začimba na svetu, takoj za žafranom in vaniljo. Njegova domovina so tropski gozdovi indijske podceline in Indonezije, med največje izvoznice danes spada tudi Gvatemala, kamor so ga pred prvo svetovno vojno zanesli evropski gojitelji kave.  

Starodavna začimba in zdravilo

Kardamom je starodavna aromatična in zdravilna rastlina, ki so jo uporabljale različne kulture. V kuhinji je nepogrešljiv, saj doda jedem globino in kompleksnost. Najdemo ga v mešanicah za začinjanje zelenjavnih in mesnih jedi, pogost je tudi v pecivih in napitkih, kot so čaj, kava in likerji.

Kardamom ima bogato tradicijo tudi v naravnem zdravilstvu, zlasti v ajurvedi, kjer velja kot odlično sredstvo za lajšanje prebave, odpira dihalne poti, deluje kot naravni antioksidant, s svojim antibakterijskim delovanjem je nepogrešljiv pri zdravljenju vnetih dlesni, zmanjšuje utrujenost in povečuje energijo ter ponekod velja celo za afrodiziak.

Vrste kardamoma

Kardamom je od dva do štiri metre visoka večletna rastlina iz družine ingverjevk (Zingiberaceae) s suličastimi temnozelenimi listi in somernimi cvetovi belo rumenih in svetlo vijoličastih odtenkov. Plod je semenski strok, dolžine do dveh centimetrov, ki vsebuje majhna črna semena.

Glede na barvo, velikost in aromatičnost stroka ter geografsko lego ločimo več vrst kardamoma, med katerimi sta dve glavni – pravi ali zeleni kardamom, ki je plod rastline Elettaria cardamomum, in črni kardamom z večjimi temno rjavimi stroki iz vrste Amomum subulatum, ki izvorno raste v vzhodnih predelih Himalaje. Črni je v primerjavi z zelenim bolj grenkega okusa, s sušenjem na odprtem ognju pa pridobi dodatno dimljeno aromo, zato se v nasprotju z zelenim ne uporablja v sladicah, ampak predvsem v mesnih jedeh.

Domača vzgoja 

Kardamom je tropska rastlina, ki za gojenje potrebuje veliko vlage, toploto in delno senco. V domačem okolju ga gojimo predvsem kot posodovko, a zahteva ustrezne pogoje in dobro mero potrpežljivosti. Za gojenje potrebujemo sveža semena, saj so tista s trgovskih polic običajno že obdelana in ne kalijo več. Najbolje je, da semena ali sadike kupimo pri specializiranih trgovcih za tropske rastline.

Kardamom ima rad dobro odcedna tla, zato ga sadimo v lonce z drenažo, zanj idealna kombinacija bo mešanica zemlje za lončnice z dodatkom peska ali perlita. Najbolje uspeva na toplem in vlažnem mestu z indirektno svetlobo. Primerna temperatura za rast je med 18 in 25 stopinjami Celzija, a nujna je visoka stopnja vlažnosti. Ob idealnih pogojih kardamom običajno cveti in obrodi plodove po ...

Celoten članek preberite vnovoletni izdaji revije Rože & Vrt, ki je izšla 18. novembra 2024.

kardamom

shutterstock