Izšla je nova številka!

Se izplača investirati v nakup variegirane monstere?

Drugačnost je vrednota, ki jo čedalje bolj cenimo, še več, drugačen pomeni biti ekskluziven, zato pa toliko bolj neprecenljiv in zaželen. V svetu mode tako med modeli opažamo lepotice, ki nimaj

Spomladansko čebulo lahko tudi sejemo

Počasi, a zanesljivo prihaja v naše kraje jesen. Jeseni poleg številnih drugih vrtnin za pomlad posadimo tudi čebulo. Pa je to najboljša rešitev? Čebulo namreč pridelujemo na tri načine, z ne

Filozofija brez odpadkov na domačem vrtu

O okoljskih vprašanjih govorimo veliko, a zagotovo še vedno ne dovolj. Da je to resnica, lahko preverimo z vašim razumevanjem t. i. filozofije »brez odpadkov« (angl. zero-waste). Če ste zadnja l

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Uzbekistan skozi cvetlično zeleno oko

Sabina Šegula

Tokrat bom z vami delila utrinke iz čarobnega oddiha, ki sem si ga privoščila v začetku poletja. Potovanje me je zaneslo v skrivnostno državo Uzbekistan, na njeno znamenito svilno pot. Kot vedno sta me seveda zanimala tudi rastlinje in hortikultura dežele. Ob čudovitih zgodovinskih arhitekturnih presežkih so me na potovanju spremljale cvetlice in seveda veličastne murve.

Republika Uzbekistan je država starodavnih mest, zibelka starodavne človeške kulture. V tej deželi živijo ljudje že tisoče let, povezujejo vzhod in zahod, sever in jug. Poti, ki potekajo po njenem ozemlju, so bile glavne tranzitne poti velike svilene ceste, ki je omogočila povezovanje daljnih dežel, prenos svile, začimb, keramike, kulturnih običajev in znanja. Mesta imajo tako kot ljudje svoj edinstveni značaj, srce in življenje. Še posebej veličastna so zgodovinska mesta, ki poosebljajo zgodovino celih ljudstev in narodov, ki s svojo arhitekturo odsevajo pot, ki so jo prehodile preštevilne generacije.

Prvi postanek v Uzbekistanu je bil v glavnem mestu Taškent, ki se je v 2200 letih razvilo iz majhne oaze v največje mesto Srednje Azije. Taškent v prevodu pomeni ciljni kamen oz. kamnito mesto, saj stoji na križišču velike svilne poti. V njem so se razvile številne obrti in trgovina, zaradi katerih je mesto cvetelo in je bilo želja številnih vladarjev, ki so si ga večkrat poskušali podrediti.

Pot nas je vodila mimo zgodovinskih stavb, do prvega ogleda muzeja domače obrti (Amaliy Sanat Muzeyi). Tu smo doživeli prvi stik s kulturo in prvimi podobami cvetja. Sledilo je pravo presenečenje – ornamenti, ki spominjajo na naš gorenjski nagelj. Seveda moramo vedeti, da je nagelj izvira iz osrednje Evrope, Azije in Južne Afrike. Znanstveno ime Dianthus je rastlina dobila iz grških besed Dios, kar pomeni bog Zevs, in anthos, kar pomeni cvet – v prevodu torej božji cvet.

Tapesarije, imenovane Suzane, so tradicionalno izdelovale neveste. Ročno izvezene umetnine v velikosti preprog so vsebovale veliko cvetličnih motivov in plodov z različnimi simbolnimi pomeni. Zelo pogosto so upodabljali granatna jabolka, kar je pomenilo srečo in plodnost. Iz podob na umetninah lahko sklepamo, katero cvetje so poznali že v preteklosti.

Pot nas je vodila mimo ...

Celoten članek preberite vseptembrski številki revije Rože & Vrt, ki je izšla 19. 8. 2024.

Kazahstan

Sabina Šegula