Izšla je nova številka!

Lepotni popravki, s katerimi poudarimo eleganco jesenskega vrta

Skoraj brez izjeme mi vrtoljubci, h katerim se želim povabiti na ogled vrta, kot mogoč termin ponudijo konec pomladi. Prevladujoča ideja je, da je vrt lep ali celo najlepši takrat, ko so rastline

Lastno seme je smiselno pridelovati

Letošnje leto je marsikoga presenetil izid uradnega nadzora kakovosti semena, ki se prodaja na slovenskih policah. Tudi mene je – da si upa kdo prodajati tudi popolnoma nekaljivo seme. Toda to se n

Ključavnični vrt – inovativni pristop trajnostnega vrtnarjenja

Na zahodu, še posebno v ZDA, postaja med ljubiteljskimi vrtnarji čedalje bolj priljubljen t. i. »keyhole gardening«. V prevodu to pomeni ključavnični vrt, tako ime pa je novi način vrtnarjenja

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Osvežilni okusi, začinjeni s poletno razigranostjo

Slavica Smrdel

Čeprav se poletje počasi končuje, to še ne pomeni, da se moramo odpovedati poletni razigranosti. To velja tudi za kulinarične užitke. V tem času so naše gredice polne sveže zelenjave in aromatičnih zelišč, in tako se nam možnosti za pripravo okusnih in svežih jedi ponujajo kar same od sebe. Kulinarična mojstrica Slavica Smrdel je za navdih z nami delila nekaj preprostih receptov za osvežujoče poslastice, ki vas bodo s specifičnimi okusi popeljale nazaj na vaše najbolj sanjske počitnice.

Košarice s pinjolami in sivko

Sestavine za testo:

100 g masla

200 g moke

50 g sladkorja

1 jajce

malo pecilnega praška

1 večja žlica jedilne sivke

Sestavine za nadev:

180 g sladkorja

250 ml sladke smetane

1 žlica medu

200 g pinjol

80 g masla

Maslo in sladkor zmešamo, dodamo jajce, moko in pecilni prašek ter vgnetemo v testo. 30 minut ga pustimo počivati na hladnem, nato ga razvaljamo, izrežemo s posebnim modelčkom in tako oblikovano testo vtisnemo v košarice. Preden jih damo v pečico, jih prebodemo z vilicami in vanje položimo po en mandelj za obtežitev. Pečemo od 8 do 10 minut pri temperaturi 180 °C. Ohlajene košarice nadevamo z nadevom iz pinjol in postrežemo. Če želimo, da so košarice bolj hrustljave, jih premažemo s stopljeno čokolado.

Gaspačo ali hladna andaluzijska juha

Sestavine:

400 g zrelega paradižnika

1 kumarica

2 žlici kisa

1 žlica olivnega olja

2 stroka česna

...

Celoten članek preberite v septembrski številki revije Rože & Vrt, ki je izšla 19. 8. 2024.

Značke: gaspačo, pinjole

sir na žaru

Slavica Smrdel