Tudi to
Osvežilni okusi, začinjeni s poletno razigranostjo
Čeprav se poletje počasi končuje, to še ne pomeni, da se moramo odpovedati poletni razigranosti. To velja tudi za kulinarične užitke. V tem času so naše gredice polne sveže zelenjave in aromatičnih zelišč, in tako se nam možnosti za pripravo okusnih in svežih jedi ponujajo kar same od sebe. Kulinarična mojstrica Slavica Smrdel je za navdih z nami delila nekaj preprostih receptov za osvežujoče poslastice, ki vas bodo s specifičnimi okusi popeljale nazaj na vaše najbolj sanjske počitnice.
Košarice s pinjolami in sivko
Sestavine za testo:
100 g masla
200 g moke
50 g sladkorja
1 jajce
malo pecilnega praška
1 večja žlica jedilne sivke
Sestavine za nadev:
180 g sladkorja
250 ml sladke smetane
1 žlica medu
200 g pinjol
80 g masla
Maslo in sladkor zmešamo, dodamo jajce, moko in pecilni prašek ter vgnetemo v testo. 30 minut ga pustimo počivati na hladnem, nato ga razvaljamo, izrežemo s posebnim modelčkom in tako oblikovano testo vtisnemo v košarice. Preden jih damo v pečico, jih prebodemo z vilicami in vanje položimo po en mandelj za obtežitev. Pečemo od 8 do 10 minut pri temperaturi 180 °C. Ohlajene košarice nadevamo z nadevom iz pinjol in postrežemo. Če želimo, da so košarice bolj hrustljave, jih premažemo s stopljeno čokolado.
Gaspačo ali hladna andaluzijska juha
Sestavine:
400 g zrelega paradižnika
1 kumarica
2 žlici kisa
1 žlica olivnega olja
2 stroka česna
...