Izšla je nova številka!

Trajnostno praznično okraševanje na domačem vrtu

Naše misli vse pogosteje uhajajo k božično-novoletnim praznikom in tako vzbujajo skomine tudi po prazničnem okraševanju vrta. Ker so praznični okraski dokaj poceni, nas hitro premami, da kupimo

Kaj smo se naučili v pretekli vrtnarski sezoni?

Zadnjih petnajst let je vreme od februarja do novembra vsako leto povsem različno. Zato ob vsaki težavi, ki se pojavi, vedno najprej razmislimo, zakaj je nastala, šele nato pa iz izkušenj potegnem

Novih sadnih dreves nikoli ne sadimo »na pamet«

Približuje se konec leta in za sadjarji so naporni meseci. Zdaj je čas, da oberemo še čisto zadnje plodove na drevesih in se predvsem posvetimo sajenju novih sadnih dreves. Večina ljudi se po sad

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Osvežilni okusi, začinjeni s poletno razigranostjo

Slavica Smrdel

Čeprav se poletje počasi končuje, to še ne pomeni, da se moramo odpovedati poletni razigranosti. To velja tudi za kulinarične užitke. V tem času so naše gredice polne sveže zelenjave in aromatičnih zelišč, in tako se nam možnosti za pripravo okusnih in svežih jedi ponujajo kar same od sebe. Kulinarična mojstrica Slavica Smrdel je za navdih z nami delila nekaj preprostih receptov za osvežujoče poslastice, ki vas bodo s specifičnimi okusi popeljale nazaj na vaše najbolj sanjske počitnice.

Košarice s pinjolami in sivko

Sestavine za testo:

100 g masla

200 g moke

50 g sladkorja

1 jajce

malo pecilnega praška

1 večja žlica jedilne sivke

Sestavine za nadev:

180 g sladkorja

250 ml sladke smetane

1 žlica medu

200 g pinjol

80 g masla

Maslo in sladkor zmešamo, dodamo jajce, moko in pecilni prašek ter vgnetemo v testo. 30 minut ga pustimo počivati na hladnem, nato ga razvaljamo, izrežemo s posebnim modelčkom in tako oblikovano testo vtisnemo v košarice. Preden jih damo v pečico, jih prebodemo z vilicami in vanje položimo po en mandelj za obtežitev. Pečemo od 8 do 10 minut pri temperaturi 180 °C. Ohlajene košarice nadevamo z nadevom iz pinjol in postrežemo. Če želimo, da so košarice bolj hrustljave, jih premažemo s stopljeno čokolado.

Gaspačo ali hladna andaluzijska juha

Sestavine:

400 g zrelega paradižnika

1 kumarica

2 žlici kisa

1 žlica olivnega olja

2 stroka česna

...

Celoten članek preberite v septembrski številki revije Rože & Vrt, ki je izšla 19. 8. 2024.

Značke: gaspaco, pinjole

sir na žaru

Slavica Smrdel