Izšla je nova številka!

Se izplača investirati v nakup variegirane monstere?

Drugačnost je vrednota, ki jo čedalje bolj cenimo, še več, drugačen pomeni biti ekskluziven, zato pa toliko bolj neprecenljiv in zaželen. V svetu mode tako med modeli opažamo lepotice, ki nimaj

Spomladansko čebulo lahko tudi sejemo

Počasi, a zanesljivo prihaja v naše kraje jesen. Jeseni poleg številnih drugih vrtnin za pomlad posadimo tudi čebulo. Pa je to najboljša rešitev? Čebulo namreč pridelujemo na tri načine, z ne

Filozofija brez odpadkov na domačem vrtu

O okoljskih vprašanjih govorimo veliko, a zagotovo še vedno ne dovolj. Da je to resnica, lahko preverimo z vašim razumevanjem t. i. filozofije »brez odpadkov« (angl. zero-waste). Če ste zadnja l

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Osvežilni okusi, začinjeni s poletno razigranostjo

Slavica Smrdel

Čeprav se poletje počasi končuje, to še ne pomeni, da se moramo odpovedati poletni razigranosti. To velja tudi za kulinarične užitke. V tem času so naše gredice polne sveže zelenjave in aromatičnih zelišč, in tako se nam možnosti za pripravo okusnih in svežih jedi ponujajo kar same od sebe. Kulinarična mojstrica Slavica Smrdel je za navdih z nami delila nekaj preprostih receptov za osvežujoče poslastice, ki vas bodo s specifičnimi okusi popeljale nazaj na vaše najbolj sanjske počitnice.

Košarice s pinjolami in sivko

Sestavine za testo:

100 g masla

200 g moke

50 g sladkorja

1 jajce

malo pecilnega praška

1 večja žlica jedilne sivke

Sestavine za nadev:

180 g sladkorja

250 ml sladke smetane

1 žlica medu

200 g pinjol

80 g masla

Maslo in sladkor zmešamo, dodamo jajce, moko in pecilni prašek ter vgnetemo v testo. 30 minut ga pustimo počivati na hladnem, nato ga razvaljamo, izrežemo s posebnim modelčkom in tako oblikovano testo vtisnemo v košarice. Preden jih damo v pečico, jih prebodemo z vilicami in vanje položimo po en mandelj za obtežitev. Pečemo od 8 do 10 minut pri temperaturi 180 °C. Ohlajene košarice nadevamo z nadevom iz pinjol in postrežemo. Če želimo, da so košarice bolj hrustljave, jih premažemo s stopljeno čokolado.

Gaspačo ali hladna andaluzijska juha

Sestavine:

400 g zrelega paradižnika

1 kumarica

2 žlici kisa

1 žlica olivnega olja

2 stroka česna

...

Celoten članek preberite v septembrski številki revije Rože & Vrt, ki je izšla 19. 8. 2024.

Značke: gaspačo, pinjole

sir na žaru

Slavica Smrdel