Izšla je nova številka!

Ideje za hitro preobrazbo zapostavljenih vrtnih kotičkov

Ko uživamo v vrtu v toplih poletnih dneh, poleg veselja čutimo tudi rahel ponos. To je naš vrt, naše zeleno kraljestvo in mi smo poskrbeli, da je videti tako dobro! No ja, razen tistega težavnega

Namakate ali še vedno zalivate?

Voda je nadvse pomembna za rastline. Pomembna je pravzaprav za vsa živa bitja, a za rastline še toliko bolj, saj so brez vode tudi lačne. Vsa hranila sprejemajo iz vode oziroma vodne raztopine, zat

Kaj je prikazal letošnji RHS Chelsea Flower Show?

Leto je naokoli in s tem tudi nova poslastica za ljubitelje lepo oblikovanih vrtov. Konec maja je namreč v Londonu, natančneje na vrtu posestva Royal Hospital Chelsea, potekala najprestižnejša vrt

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Strast do rastlin je nalezljiva

Špela Korinšek Kaurin in Jan Robin

Jan Robin je srčen ljubitelj rastlin, ki s svojo strastjo do vzgajanja sobnih rastlin navdušuje predvsem mlade po vsem svetu. Njegov glavni kanal sporočanja je Instagram, na katerem ima več kot 65 tisoč sledilcev z vsega sveta, kadar mu čas dopušča, pa napiše tudi kakšen prispevek za našo revijo. Iz vsega zapisanega (in še mnogo več) je pripravil tudi knjigo, ki bo izšla v teh dneh. Ob tej priložnosti nam je Botanik po srcu razkril nekaj malenkosti, ki se skrivajo v knjigi, hkrati pa je z nami delil tudi najaktualnejše nasvete o vzgoji sobnih rastlin v tem času.

Jan, v tokratni izdaji revije je vroča tema zalivanje, in še preden se lotiva tvoje knjige, te bom izzvala, da nekaj o tej temi poveš tudi ti. Zalivanje je namreč največkrat glavni krivec, da nam sobne rastline ne uspevajo tako, kot bi si želeli … Kaj so tiste najpogostejše napake? Kaj svetuješ vsakemu začetniku?

Pri zalivanju sobnih rastlin je res treba postopati malce drugače kot pri zelenjadnicah … Tukaj velja zelo preprosto: manj je več. Rastline bodo srečnejše, če bodo zalite manj kot preveč. V 90 odstotkih sobne rastline namreč odmrejo zaradi pretiranega zalivanja, zato je zmernost nujna, sploh če se prvič spoznavamo z njimi. Seveda pa je osnova opazovanje in prilagajanje zalivanja letnim časom in temperaturam. Poleti več, pozimi manj ... Voda naj bo postana, sploh v mestih, kjer je voda trda. Za vse rastline, tudi za sobne, je najboljša deževnica, ki je naravno mehčana.

Kako pa je s prhanjem rastlin poleti?

Občasno tuširanje in rosenje, sploh v poletnih mesecih, je več kot priporočljivo. Na rastline dobro vpliva iz več razlogov. Pazimo samo, da jih rosimo z mlačno vodo, da jih primerno obrišemo po rosenju, sploh če imamo trdo vodo. In seveda to izvedemo v senci zjutraj, saj ne želimo, da bi od sonca segrete kapljice ožgale rastlino.

Poglavje v tvoji knjigi ima naslovom: Jan, rožam vode vedno prilij zjutraj. Zakaj ravno zjutraj?

(smeh) Ja, tako je to vedno rekla moja babica. Zakaj? Razlogov je več:

- Zjutraj so temperature običajno nižje, zato je manj izhlapevanja vode kot popoldne ali zgodaj zvečer, ko so temperature višje. Tako voda učinkoviteje doseže korenine rastlin.
- Če so listi vlažni čez noč, lahko povečajo tveganje za razvoj glivičnih bolezni in plesni, ker je nočna vlaga visoka in ni sončne svetlobe, ki bi pospešila sušenje.
- Rastline imajo možnost absorbirati vodo ves dan, kar pomaga pri njihovem metabolizmu in fotosintezi.


Misliš, da se mladi znajdejo z rastlinami?

Ja, vsekakor, in to zelo dobro. Zdi se mi, da potrebujejo na začetku malo spodbude in nekaj osnovnih napotkov, potem pa jih rastline čisto zasvojijo. Telefoni in različne aplikacije jim pri tem pomagajo, da postanejo pravi mojstri. Tako imaš lahko na telefonu ...

Celoten članek lahko preberete vpoletni izdaji revije Rože & Vrt, ki je izšla 17. junija 2024.

jan robin

jan robin