Izšla je nova številka!

Ideje za hitro preobrazbo zapostavljenih vrtnih kotičkov

Ko uživamo v vrtu v toplih poletnih dneh, poleg veselja čutimo tudi rahel ponos. To je naš vrt, naše zeleno kraljestvo in mi smo poskrbeli, da je videti tako dobro! No ja, razen tistega težavnega

Namakate ali še vedno zalivate?

Voda je nadvse pomembna za rastline. Pomembna je pravzaprav za vsa živa bitja, a za rastline še toliko bolj, saj so brez vode tudi lačne. Vsa hranila sprejemajo iz vode oziroma vodne raztopine, zat

Kaj je prikazal letošnji RHS Chelsea Flower Show?

Leto je naokoli in s tem tudi nova poslastica za ljubitelje lepo oblikovanih vrtov. Konec maja je namreč v Londonu, natančneje na vrtu posestva Royal Hospital Chelsea, potekala najprestižnejša vrt

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Vrtnice niso le lepe, ampak tudi okusne

Slavica Smrdel

Čas vrtnic je tukaj in naše gredice dehtijo v čudovitih cvetovih naše kraljice vrta. A vrtnic nam narava ni podarila le za občudovanje. Zmorejo veliko več od tega! Njihovi aromatični cvetni lističi so prava zakladnica antioksidantov, polifenolov, ki ščitijo naše celice pred poškodbami. Ste vedeli, da vam zato, da bi lahko uživali koristi, ki nam jih vrtnice ponujajo, ni treba kupovati dragih izdelkov, ampak lahko le stopite na vrt in s svojega rožnega grma utrgate nekaj cvetnih lističev?

Sušenje vrtnic

Če že nekaj časa spremljate revijo Rože & vrt, veste, da obožujem uporabo vrtnic v kulinariki. Pri tem seveda mislim na vrtnice, ki rastejo na našem domačem vrtu in v tem času še posebno bujno cvetijo. Zdaj je pravi čas, da si njihove cvetove naberemo tudi na »zalogo«. Vrtnicam namreč lahko podaljšamo uporabo, tako da cvetne liste posušimo in jih lahko uporabimo tudi pozneje, v zimskem času. Za sušenje so primerne vse vrste dišečih vrtnic. Pogoj za sušenje je, da rastline predhodno niso bile obdelane z nobenim kemičnim pripravkom (za zaščito pred škodljivci, plesnijo ipd.).

Vrtnice lahko sušimo na zraku ali v za to narejenih sušilnikih. Cvetove vrtnic sušimo v času bujnega cvetenja; cvetovi morajo biti nabrani v jutranjih urah in v lepem vremenu brez dežja. Če so cvetovi mokri, so krhkejši in se težje posušijo, na njih se lahko tvorijo tudi plesni. Poleg tega moramo biti pozorni tudi na morebitne žuželke. Oberemo lepe in nepoškodovane cvetove, ki jih najprej operemo v večji količini vode in potem odcedimo na papirnati brisači. Vse to delamo v hladnem prostoru, zelo priporočljiva je uporaba bombažnih rokavic, tako pri obiranju cvetov kakor pozneje, ko jih pripravljamo za sušenje. Pred sušenjem vsem listkom odstranimo spodnji, beli del cveta, ker ta povzroča grenak okus.

Ko je vse pripravljeno, cvetove vrtnic ...

Celoten članek lahko preberete vpoletni izdaji revije Rože & Vrt, ki je izšla 17. junija 2024.

vrtnični sir

Slavica Smrdel