Izšla je nova številka!

Ideje za hitro preobrazbo zapostavljenih vrtnih kotičkov

Ko uživamo v vrtu v toplih poletnih dneh, poleg veselja čutimo tudi rahel ponos. To je naš vrt, naše zeleno kraljestvo in mi smo poskrbeli, da je videti tako dobro! No ja, razen tistega težavnega

Namakate ali še vedno zalivate?

Voda je nadvse pomembna za rastline. Pomembna je pravzaprav za vsa živa bitja, a za rastline še toliko bolj, saj so brez vode tudi lačne. Vsa hranila sprejemajo iz vode oziroma vodne raztopine, zat

Kaj je prikazal letošnji RHS Chelsea Flower Show?

Leto je naokoli in s tem tudi nova poslastica za ljubitelje lepo oblikovanih vrtov. Konec maja je namreč v Londonu, natančneje na vrtu posestva Royal Hospital Chelsea, potekala najprestižnejša vrt

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Sladko-kisle dobrote iz ribeza in rabarbare

Slavica Smrdel

Ribez in rabarbara sta bila včasih zasajena skoraj pri vsaki hiši, marsikje pa rasteta še danes in v tem času se lastniki verjetno že veselite njunega bogatega pridelka. Pri obeh rastlinah je ta po okusu specifičen kisel, ob uživanju pa tako naše brbončice doživijo pravi ognjemet svežine, začinjene z rahlim priokusom sladkobe. Kot bi jedli kisle bombončke, v katere so nekateri otroci tako zelo zaljubljeni … Za nekatere je ta kislost celo malce preveč intenzivna, a če boste preizkusili recepte, ki sem jih danes pripravila za vas, boste ribeza in rabarbare želeli le še več in več.

Ribez

Ribez uvrščamo med jagodičaste sadne vrste. Je zelo trpežna rastlina, ki pri nas brez težav prezimi, je tudi nezahteven in nas le z malo nege vsako leto nagradi s svojimi okusnimi plodovi. Tako ne preseneča, da so bile nekoč prav vse hiše obdane z rdečim, rumenim ali črnim ribezom. Predstavljal je pomemben vir koristnih hranil v prehrani, saj vsebuje veliko vitaminov, mineralov, vlaknin in antioksidantov. To še posebej velja za črni ribez, ki so ga v starih časih uporabljali celo kot zdravilo za številne bolezni in tegobe. Črni ribez lahko gojimo v obliki grma, rdečega pa tudi v obliki žive meje.

V kulinariki je ribez zelo cenjen, ker je zelo lepe barve in posebnega okusa. Rdeči ribez je tipično kiselkastega okusa, okus črnega ribeza pa je še bolj svojstven, morda celo nekoliko trpek. Rumeni ribez velja za najbolj nevtralnega. Če ribez ne raste na našem vrtu in ga kupimo v trgovini, moramo biti pri nakupu pozorni, da so plodovi sveže bleščeče barve, saj je v nasprotnem primeru že potekel njegov »rok uporabnosti«. Jagode lahko v hladilniku hranimo največ en dan, če ga imamo toliko, da ga ne moremo porabiti v enem dnevu, pa ga zamrznemo in shranimo v zamrzovalniku.

Iz ribezovih jagod lahko naredimo sokove, marmelade, džeme, mešamo pa ga tudi z drugim sadjem za pripravo marmelad, saj vsebuje dosti pektina. Iz ribeza lahko pripravimo tudi razne omake, imenitna je taka, v kateri z ribezom kombiniramo čebulo in jabolka. Slednja se najbolj poda k perutnini, drugače pa so ribezove omake odlične tudi za pripravo divjačinskega mesa. Prav tako iz ribeza lahko pripravimo liker in vino.

Ker je ribez bogat z vitaminom C, je uporaben tudi v domači medicini. Pomaga nam lajšati ledvična obolenja, z njim pa tudi krepimo imunski sistem. Iz mladih listov ribeza lahko pripravimo čaj.

Srednjeveški liker iz črnega ribeza

Sestavine:

1 l rdečega vina (merlot ali teran)

400 g sladkorja

500 g črnega ribeza

100 ml ruma

nekaj ...

Celoten članek preberite vjunijski izdaji revije Rože & vrt, ki je izšla 20. 5. 2024. 

Značke: ribez, rabarbara

ribez in rabarbara

shutterstock