Tudi to
Imunski sistem, trden kakor kamen, skala, kost
***NASLOVNA FOTKA: Lekarna naslovna-feb24.jpg *** Naš imunski sistem je to zimo, verjetno tudi zaradi netipično milih temperatur, pod velikim pritiskom. Marsikdo se spoprijema z enim prehladom za drugim, presenetljivo veliko je atipičnih pljučnic, v velikem razmahu pa nas v posteljo polaga tudi še vedno aktualen covid-19. Pogosto se zgodi, da takoj, ko si opomoremo, že začutimo novo ščegetanje v nosu in zaslutimo, da prihaja nov val kihanja, ki ne nakazuje nič dobrega. Ja, če naš imunski sistem ni trden kakor »kamen, skala, kost«, virusi in bakterije takoj izkoristijo vsako šibkost in nas dobesedno povozijo.
Kaj pa lahko naredimo, da bi okrepili imunski sistem? Ko enkrat stopimo v lekarno po pomoč, hitro ugotovimo, da je napad doživela tudi naša denarnica. Zdravila in prehranski dodatki, ki naj bi pozitivno vplivali na imunski sistem, so pregrešno dragi, pogosto pa se tudi zgodi, da ne zaležejo toliko, kot bi od njih pričakovali. Na srečo smo ljubitelji rastlin iznajdljivi in se dobro zavedamo, da najboljše zdravilne učinkovine rastejo kar na naši zemlji. Le vedeti je treba, katere uporabimo in kako. Pa si poglejmo nekaj super učinkovitih domačih pripravkov za krepitev imunskega sistema in lajšanje zimskih nahodnih nadlog.
Dišeči imuno sirup
Sestavine:
30 g koprivnih listov
30 g melisnih listov
10 g cikorijinega korena
nekaj žlic medu
Priprava: Iz koprivnih in melisnih listov ter zdrobljenega posušenega korena cikorije pripravimo zeliščno mešanico za čaj. 1,5 jedilne žlice te mešanice prelijemo z vročo vodo in pustimo stati pokrito od 10 do 15 minut. Nato precedimo, tekočino pa še prekuhamo na ne več kot 40 °C. Dodamo od 5 do 6 žlic medu in tako dobimo sirup, ki ga prelijemo v stekleničko.
Uporaba: Na dan naredimo nekaj požirkov sirupa, lahko pa ga tudi razredčimo z vodo ali v čajem, ki ga pijemo nekajkrat dnevno.
Ingverjev napitek proti prehladu
Sestavine:
manjša ingverjeva korenina
žlička limonovega soka
žlička medu
ščepec cimeta
Priprava: Od ingverjeve korenine odrežemo za prst debel kolut in ga olupimo, nato pa razrežemo na manjše koščke. Razrezane koščke prelijemo z 2,5 dl vroče vode in začinimo s ščepcem cimeta. Pokrito pustimo deset minut, nato dodamo žličko limonovega soka in žličko medu. Dobro premešamo in okusen čaj spijemo vsaj enkrat na dan.