Izšla je nova številka!

Sleči in azaleje – na kratko

Le redkokateri rod grmovnic ponuja toliko pestrosti in lepote, kot ju pomladi razkazujejo sleči in azaleje. Zelo obsežni rod je po zaslugi žlahtniteljev bogatejši še za tisoče sort, tako da je l

8 idej za ustvarjanje očarljivosti vrta z oporami za rastline

Pri oblikovanju vrta je lahko ključen vsak detajl. Čeprav opore za rastline štejemo predvsem med vrtne pripomočke, pa so eden od takih detajlov, ki lahko, če znamo izkoristiti njihov potencial, v

Poletne visoke grede

S pravo izbiro vrtnin in dobrimi kombinacijami lahko v poletnem času v visokih gredah pridelamo res veliko zelenjave. Pomembno je, da celotno gredo zapolnimo, ker s tem lepo zasenčimo zemljo in na m

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Ekstra vroče in ekstra zdravo

A,T.

Z zimo prihaja mraz, a če ste ljubitelji čilija, veste, da vam je lahko hudo vroče tudi, ko so okoli vas temperature nizke. Včasih je že čisto majčken košček dovolj, da postanemo rdeči v obraz in se začnemo pošteno potiti. Marsikdo se mu zato izogiba, saj zaradi slabe izkušnje sklepa, da pekočina, ki se skriva v teh malih, papriki podobnih plodovih, ni primerna za njegov prag bolečine. A dejstvo je, da peče prav vse. Razlika med tistimi, ki ga imajo radi, in tistimi, ki ga ne marajo, je le, da so prvi na pekočino že bolj privajeni ter zato proti njej tudi bolj »odporni«, zelo dobro pa se tudi zavedajo pozitivnih učinkov, ki jih ista snov, kot je zadolžena za pekoči okus, sproži na naše razpoloženje. Pa ste vedeli, da je čili tudi drugače zelo koristen za naše zdravje in pri nekaterih boleznih deluje celo zdravilno? Ko boste prebrali članek, smo prepričani, da si boste jedi s čilijem začinili še veliko raje in pogosteje.

Zdravilna snov v čiliju

Snov v čiliju, ki povzroča pekoč okus in je izjemno zdravilna, se imenuje kapsaicin. Bolj ko je čili pekoč, več kapsaicina vsebuje. Ostrina posamezne vrste se meri v merski enoti skovil. Najpikantnejši čiliji vsebujejo od 200.000 do 300.000 skovilov, svetovni prvak v pekočini Pepper X celo kar 2,69 milijona enot. A pri čiliju ne gre le za ostrino, saj v svoji sveži obliki ponuja tudi pestro paleto zanimivih okusov. Tisti, ki z njim radi začinijo jedi, dostikrat povedo, da se jim jedi brez značilnega čilijevega okusa in pekočine zdijo povsem puste in brez kulinaričnega žara. Gre za pomembno začimbo, ki vsekakor ima tudi svoj okus.

Poleg tega, da jedi s čilijem pikantno začinimo, pa take jedi skoraj po pravilu vplivajo tudi na naše razpoloženje. Pozitivno, seveda. Kapsaicin namreč spodbudi sproščanje endorfinov, ki so naravni analgetiki in povzročijo občutek ugodja. Pospešita se nam tudi srčni utrip in krvni obtok, kar poveča našo budnost in nas napolni s svežo energijo. Kapsaicin pomaga celo znižati raven stresnega hormona kortizola v telesu in tako smo po jedi, ki je obogatena z žlahtnostjo čilija, vedno vsaj malce boljše volje in pripravljeni na nove izzive. Učinkuje tudi protibolečinsko (celo proti migreni) in protiglivično. In še majhen namig: krepi tudi libido.

Ima pa kapsaicin, kot je bilo omenjeno že v uvodu, tudi številne druge pozitivne učinke na naše zdravje. Poleg tega, da poživlja presnovo, uravnoveša krvni sladkor in redči kri, je tudi močan antioksidant in tako pomaga celo pri mnogih vrstah raka. Oglejmo si, kaj o njegovih močeh trdi sodobna znanost.

S čilijem proti najbolj agresivni vrsti raka dojke

Strokovnjaki iz Nemčije so v preizkusih, katerih rezultati so bili objavljeni leta 2016, naznanili razveseljivo vest, da kapsaicin zavira rast rakavih celic pri posebej agresivni vrsti raka na dojki, tako imenovanem trojno negativnem tipu. Znanstveniki so poskuse opravili na kultiviranih celicah, in sicer so jih izpostavili kapsaicinu ter pri tem ugotovili, da so se celice delile počasneje, številne so odmrle, tiste, ki so preživele, pa se niso mogle več tako hitro premikati. Ker so pri tem opozorili, da zgolj uživanje čilija ne bo dovolj, si lahko le želimo, da bo znanost nove podatke čim hitreje pretvorila v zdravilo, ki bo ne le učinkovitejše od dosedanjih, temveč tudi prijaznejše do bolnic. Vsekakor bi tudi ženske morale čili uživati čim pogosteje, saj kapsaicin dokazano zavira rast rakavih celic dojke.

S kapsaicinom proti raku prostate

Leta 2006 so ugotovili, da kapsaicin zavira tudi raka prostate, in to kar s tremi mehanizmi hkrati. Kljub temu da je bila raziskava opravljena na miših, so znanstveniki ...

Celoten prispevek preberite v zadnji izdaji revije Rože & vrt v letu 2023.

čili

shutterstock