Izšla je nova številka!

Ideje za hitro preobrazbo zapostavljenih vrtnih kotičkov

Ko uživamo v vrtu v toplih poletnih dneh, poleg veselja čutimo tudi rahel ponos. To je naš vrt, naše zeleno kraljestvo in mi smo poskrbeli, da je videti tako dobro! No ja, razen tistega težavnega

Namakate ali še vedno zalivate?

Voda je nadvse pomembna za rastline. Pomembna je pravzaprav za vsa živa bitja, a za rastline še toliko bolj, saj so brez vode tudi lačne. Vsa hranila sprejemajo iz vode oziroma vodne raztopine, zat

Kaj je prikazal letošnji RHS Chelsea Flower Show?

Leto je naokoli in s tem tudi nova poslastica za ljubitelje lepo oblikovanih vrtov. Konec maja je namreč v Londonu, natančneje na vrtu posestva Royal Hospital Chelsea, potekala najprestižnejša vrt

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Jesenska preobrazba grobov: navdihi za lepoto, ki traja

Dr. Sabina Šegula

Pa je že spet skoraj tu! Prvi november, dan, ko se spomnimo pokojnih in jih obiščemo na njihovih grobovih. To je tudi odlična priložnost, da grobove uredimo in jih pripravimo na mrzle mesece. Kajti rastline, ki jih krasijo poleti, navadno izvirajo iz tropskih predelov in ob prvi pozebi propadejo. Zato jih še pred praznikom zamenjamo z jesensko zasaditvijo, ki bo odporna proti bolj neugodnim vremenskim razmeram.

Preden se odločimo, kako in kaj bomo sadili, je treba razmisliti, ali nam je bila zasaditev iz preteklih let všeč. Ali smo imeli kaj težav z zastajanjem vode? Želimo večjo gredo zasaditi tako, da bi bilo naslednje leto manj stroškov z menjavo okrasnih sezonskih rastlin? Na podlagi takih in podobnih razmislekov oblikujemo predloge sprememb in oblikujemo načrte zasaditev.

V prvem koraku je tudi na grobovih treba poskrbeti za ugodne rastne pogoje. Če nam je zastajala voda in so nam rastline propadale zaradi gnitja korenin, moramo najprej narediti drenažo. To pomeni, da zemljo popolnoma odstranimo z grede, in če imamo »betonsko korito«, spodnji del betona prebijemo z ustreznim orodjem, saj le tako lahko voda odteka skozi razpoke. Nato damo na dno plast peska, čezenj filc ali kak drug porozen material, ki preprečuje, da bi se med kamenje sprala zemlja in upočasnila delovanje drenaže. Drenaži sledi končni sloj prsti, debel vsaj 20 do 25 cm. Šele v ustrezno pripravljeno gredo nato sadimo izbrane rastline.

Pred jesensko saditvijo rastlin – pozor!

Bodimo pazljivi na spomladi cvetoče čebulnice. Če želimo, da nam spomladi živobarvni cvetovi polepšajo grob, jih moramo dati v zemljo hkrati z drugimi rastlinami, ki jih bomo posadili za jesensko-zimsko ureditev grobov. Izberemo nizke čebulnice, ki zrastejo do 25 cm višine.

Pri izbiri rastlin bodite pozorni na kakovost sadik. Preglejte, da listi niso poškodovani, da nimajo različnih znakov rastlinskih bolezni (pegice, plesen). Sadika, ki je dovolj utrjena za zasaditev na prostem, mora imeti dobro razvito koreninsko grudo, saj le dobro ukoreninjena prezimi v naših zimskih razmerah.

Pri uvajanju novosti se moramo najprej pozanimati, ali so rastline ...

Celoten članek preberite v novembrski izdaji revije Rože & vrt, ki je izšla 16. 10. 2023.

nagrobna zasaditve

sabina šegula