Izšla je nova številka!

Se izplača investirati v nakup variegirane monstere?

Drugačnost je vrednota, ki jo čedalje bolj cenimo, še več, drugačen pomeni biti ekskluziven, zato pa toliko bolj neprecenljiv in zaželen. V svetu mode tako med modeli opažamo lepotice, ki nimaj

Spomladansko čebulo lahko tudi sejemo

Počasi, a zanesljivo prihaja v naše kraje jesen. Jeseni poleg številnih drugih vrtnin za pomlad posadimo tudi čebulo. Pa je to najboljša rešitev? Čebulo namreč pridelujemo na tri načine, z ne

Filozofija brez odpadkov na domačem vrtu

O okoljskih vprašanjih govorimo veliko, a zagotovo še vedno ne dovolj. Da je to resnica, lahko preverimo z vašim razumevanjem t. i. filozofije »brez odpadkov« (angl. zero-waste). Če ste zadnja l

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Ujeti vonji poletja

Liljana Jantol Weber

Kako ohraniti naravni vonj cvetja in zelišč, nabranih na poletnem vrtu, da nas bo razvajal tudi v hladnejših mesecih leta? Najpreprostejši način je sušenje dišečih rastlin, ki jih lahko shranimo kot suhe šopke, potpuri ali zeliščne blazinice.

Krašenje doma s cvetličnimi šopki je del naše bogate botanične dediščine. Suhi šopki so pri nas postali prava modna muha v začetku 19. stoletja, ko je tudi k nam prodrl bidermajerski slog in z njim med Slovenci zelo priljubljena suha roža (Helichrysum bracteatum), ki je še danes osnova živopisnim aranžmajem tradicionalnih prodajalk cvetja na ljubljanski tržnici. Da bodo takšni suhi šopki dalj časa dišali, lahko vanje povežemo posušene cvetove drugih dišečih vrtnih cvetic, kot so vrtnica, sivka, vratič in rman, za dodatno svežino pa dodamo aromatične liste lovorja, rožmarina, brina in žajblja. Takšen šopek nas bo razveseljeval vse do prihodnjega poletja.

Naravni dekorativni osvežilec zraka

Že od nekdaj človek svoj dom dišavi s suhimi dišečimi rastlinami. Da bi učinek dišečih rastlin čim dlje ohranili v zaprtem prostoru, so Francozi v 17. stoletju razvili poseben način izdelave dišavne mešanice, znane pod imenom potpourri. Gre za mešanico dišečih zelišč, cvetja in začimb, ki ju po tradicionalni metodi pripravljamo na moker ali suh način. Pri prvotnem mokrem postopku so rastlinskemu materialu in začimbam v plasteh dodajali grobo morsko sol in s počasno večtedensko fermentacijo, pri kateri so rastline strohnele (od tod tudi izvor imena pot pourri – gnili lonec), dosegli, da se je močan vonj v posebno umetelno izdelanih posodah z odprtinami iz stekla, porcelana ali keramike ohranil tudi več let.

Danes ...

Celoten članek preberite v septembrski izdaji revije Rože&vrt, ki je izšla 21. 8. 2023

nabiranje rož

shutterstock