Izšla je nova številka!

Sleči in azaleje – na kratko

Le redkokateri rod grmovnic ponuja toliko pestrosti in lepote, kot ju pomladi razkazujejo sleči in azaleje. Zelo obsežni rod je po zaslugi žlahtniteljev bogatejši še za tisoče sort, tako da je l

8 idej za ustvarjanje očarljivosti vrta z oporami za rastline

Pri oblikovanju vrta je lahko ključen vsak detajl. Čeprav opore za rastline štejemo predvsem med vrtne pripomočke, pa so eden od takih detajlov, ki lahko, če znamo izkoristiti njihov potencial, v

Poletne visoke grede

S pravo izbiro vrtnin in dobrimi kombinacijami lahko v poletnem času v visokih gredah pridelamo res veliko zelenjave. Pomembno je, da celotno gredo zapolnimo, ker s tem lepo zasenčimo zemljo in na m

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Kako na naše telo deluje pekoče?

C. U.

Imate radi pekoče? Ko pri okušanju slastne jedi v ustih začutite še nekaj posebnega, rahlo dražečega in pekočega? In ko nadaljujete okušanje in poseganje po novih grižljajih, vaš pulz naraste, postane vam vroče in morda se z vašega čela celo utrne kapljica potu? Če pekočih jedi niste vajeni, vam ob tem morda postane kar malce neprijetno in novim grižljajem se poskušate izogniti. A ko se občutka enkrat navadite, brez njega skoraj nobena hrana ni več popolna. Pa ste vedeli, da ta pekočina tudi nadvse ugodno vpliva na naše zdravje?

Pogosto mislimo, da ljudje, ki svojim jedem radi dodajajo nekaj pekočine, to počnejo zato, da bi ojačali druge okuse v jedi. To sicer nekoliko drži, a je vzrokov še veliko več. Če pogledamo v krožnike nekoliko bolj eksotičnih dežel, kot so Mehika, Indija, Tajska, lahko zelo hitro opazimo, da so tam tako rekoč vse jedi vsaj malce pekoče. Tisto, kar se nam zdi že na meji užitnega, je zanje skorajda normalno in brez pekočine preprosto ne morejo. Dejstvo je namreč, da se naše brbončice in tudi telo sčasoma navadijo pekočih »stimulacij« in več kot pekočega uživamo, manj nas peče in tudi vedno bolj čutimo pozitivne učinke tega vročega dodatka. Po uživanju pekočega se namreč počutimo bolje, saj učinkovine, ki so npr. v čiliju, v možganih sproščajo endorfine, hormone, ob katerih se naše telo umiri, zmanjša se občutek bolečine in dvigne se naše razpoloženje. Skoraj tako kot pri morfiju, zato ni nenavadno, da so ljubitelji pekočega od pekočine skoraj že malce odvisni.

Imajo pa pekoča živila še en nadvse pomemben učinek, in sicer pospešujejo razgrajevanje maščob v drugih živilih, kar pomeni, da predvsem pri bolj mastni hrani olajšajo našo prebavo in nam omogočijo, da se po zaužitju počutimo bolje. Ker tako neposredno zmanjšujejo negativne učinke nasičenih maščob, pozitivno vplivajo na zdravje našega srca. Nekatere raziskave tako dokazujejo, da uživanje pekoče hrane ...

Celoten članek preberite v aprilski izdaji revije Rože&vrt.