Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Setveni koledar

Že poznate koren svetlobe?

Meta Vrhunc

Koren svetlobe (Dioscorea batatas) je zelo posebna rastlina. Kot sveto rastlino jo stoletja čuva, neguje, prideluje in uporablja etnična skupina nekje na severu Kitajske. Posebnost rastline je že to, da sega njen suličasti koren globoko v zemljo in se debeli v globini. Težava za pridelovanje, seveda. Morda pa za nas v Evropi tudi posebnost, ki se ji imamo veliko zahvaliti.

Rudolf Steiner govori v svoji knjigi Tajna veda v obrisih o nastanku našega osončja, planetov in vsega, kar je na Zemlji. To, kar nas na zemlji obdaja, deli na štiri kraljestva narave. Pove, da je smisel zemlje človek in da so vsa kraljestva na zemlji pravzaprav naravnana na oblikovanje človeka, kakršen naj bi postal.

Tako temelj vsega, kar na zemlji je, mineralni svet, ki pomeni le snovi brez življenja, daje priložnost rastlini, da z njegovimi snovmi in svojo sposobnostjo asimilacije in fotosinteze naredi prostor etrom, energijam življenja, ki v rastlini prevzamejo vlogo gospodarja nad snovmi in tvorijo rastlino, živo bitje. Rastlina oblikuje organske substance, prežete z življenjem, vitalnostjo, in s tem ustvarja tretje in četrto kraljestvo na zemlji, žival in človeka. Brez rastlin žival ne bi mogla živeti. S tem, ker se ji rastline darujejo, gradi svoje telo, razvito višje kot rastlina, obdarjeno z duševnostjo. S tem je bitje s toploto, čustvi, sposobnostjo gibanja, nadarjeno, da oblikuje socialne združbe, kot je čreda, mravljišče … In vse, kar so in zmorejo prva tri kraljestva, je namenjeno človeku. Njemu pripada četrto kraljestvo na zemlji. Darovi naj bi mu omogočili, da razvije duhovnost, tisto, kar ga nad drugimi kraljestvi približuje cilju stvarjenja.

Tako torej Steiner, ki glede rastlin pove še nekaj: da je dobil človek na neki stopnji razvoja v dar iz duhovnega sveta kulturne rastline in so se, ne vse naenkrat, temveč zapored v stoletjih, tisočletjih, ponujale človeku glede na to, kaj je bilo v človeku takrat najbolj podpore potrebno. Se sliši čudno? Steiner pravi, da podpirajo plodovke pri človeku najbolj sistem presnove in okončin, tisto, kjer je doma moč. To je človek potreboval takrat, ko je začel obdelovati zemljo. In plodovke so bile prve kulturne rastline, ki jih je človek prideloval.

Kot druga vrsta rastlin so se ponudile listnate rastline. Te, tako Steiner, podpirajo razvoj na področju duševnosti. Vest in občutek pravičnosti, da sta se razvila približno v času stare Grčije, ko govorimo tudi o pojavu listnatih kulturnih rastlin. Zadnja desetletja postajajo posebej priljubljene korenovke, ki jim gre po Steinerju vloga spodbujevalca miselnih sposobnosti. Močna sposobnost presoje je v našem času res potrebna.

In kaj je zdaj s korenom svetlobe? Zakaj le ga potrebujemo ta čas?

Ta ima posebno poslanstvo. Človeštvo je proti namenom duhovnega sveta predolgo obtičalo v materializmu in življenja ni naravnalo tako, kot je učil Kristus. Steiner je bil eden posvečenih. Videl je globoko v duhovni svet in je z mnogo uvidi bistveno pripomogel k preobrazbi človeške družbe. Saj vemo, poleg biodinamike še waldorfska pedagogika, antropozofska medicina in umetnosti, ki zdravijo … In je »videl« tudi, kako bi si človek vsaj malo lahko pomagal, da materializem in egoizem v sebi preseže.

Koren svetlobe je rastlina, ki v svoji zelo posebni korenini nalaga zelo veliko svetlobnega etra. Saj veste, etri so energija življenja, ki jo prejemamo iz ozvezdij zodiaka. So energija vitalnosti, ki jo prinaša na našo mizo rastlina kot posrednik, telo pa z njimi gradi svojo vitalnost. Koren svetlobe vsebuje zelo veliko svetlobnega etra. Prav ta, človeku lahko pomaga, da ...

Celoten članek preberite vmarčevski izdaji revije Rože&vrt.