Izšla je nova številka!

Ideje za hitro preobrazbo zapostavljenih vrtnih kotičkov

Ko uživamo v vrtu v toplih poletnih dneh, poleg veselja čutimo tudi rahel ponos. To je naš vrt, naše zeleno kraljestvo in mi smo poskrbeli, da je videti tako dobro! No ja, razen tistega težavnega

Namakate ali še vedno zalivate?

Voda je nadvse pomembna za rastline. Pomembna je pravzaprav za vsa živa bitja, a za rastline še toliko bolj, saj so brez vode tudi lačne. Vsa hranila sprejemajo iz vode oziroma vodne raztopine, zat

Kaj je prikazal letošnji RHS Chelsea Flower Show?

Leto je naokoli in s tem tudi nova poslastica za ljubitelje lepo oblikovanih vrtov. Konec maja je namreč v Londonu, natančneje na vrtu posestva Royal Hospital Chelsea, potekala najprestižnejša vrt

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Sadje

Pospravljanje prvih pridelkov in njihova predelava

Slavko Turšič

Že v zadnji izdaji revije sem namignil, da bo tokrat beseda govorila o spravilu in predelavi prvih pridelkov. Maj nam je prinesel kar zmerno vreme in tam, kjer ni bilo pozebe, so plodovi že lepo debeli in nekateri tudi že zreli. Pa jih znamo kar najbolje izkoristiti? Naj z vami delim nekaj izkušenj iz svoje prakse, ki jih že vrsto let uporabljam v svojem rastlinjaku in kuhinji.

Težave in težavice v sadovnjaku

Tisti, ki imamo sadovnjak že nekaj časa, vemo, da se izzivom z boleznimi in škodljivci kljub preventivnim ukrepom ne moremo v celoti izogniti. To je pač narava in tudi žuželke želijo pobrati svoj davek. V mojem rastlinjaku so mi letos največ preglavic povzročale zelene uši na poganjkih mladih dreves. Večkrat sem jih moral poškropiti. Za to sem uporabil izvleček iz rastline, podobne veliki marjetici, ki spada v družino krizantem, z imenom dalmatinski bolhač.

Predvsem cvetovi te dalmatinske rastline vsebujejo naravni insekticid piretrin. Za uši je to dotikalni insekticid in deluje trenutno. Vedeti pa je treba, da je snov fotosenzibilna, zato jo je treba škropiti po sončnem zahodu. Poškropim samo lokalno, zgornje liste, kjer so kolonije uši, še preden se listi začnejo zvijati.

Da je na vršiček priletela odrasla uš in takoj začela zalegati kolonijo mladih sesajočih bitij, nam povedo mravlje. Te se namreč prehranjujejo s sladkimi izločki uši. V nekaj dneh je kolonija tolikšna, da se listi zaradi sesanja sokov zvijejo navznoter, in tedaj jih je težje uničiti. Zato take liste kar odtrgam in vržem na tla. Druge, ki še niso preveč prizadeti, pa škropim s pripravkom na osnovi naravnega piretrina, ki se lahko kupi v kmetijskih trgovinah. Obvezno pa je treba v majhno ročno pršilko dodati še nekaj kapljic mehčalnega sredstva, da se kapljice oprimejo uši in se ne odbijejo od njih.

Namesto naravnega piretrina lahko poskusite še z namočenimi tobačnimi listi in steblom rabarbare. Tudi to sredstvo je insekticid. Žal pa za 24 ur v vodi namočene pekoče koprive ne dajo želenega insekticidnega učinka.

Obstaja še olje iz indijskega drevesa nim (Azadirachta indica), ki je ravno tako insekticid. Vendar je to sistemski insekticid in ga morajo rastline najprej absorbirati skozi liste in šele potem pride v uši z rastlinskimi sokovi. Zato uspeh ni viden takoj, ampak šele čez nekaj dni. Uši ne odpadejo, ampak ostanejo prisesane in se posušijo. To sredstvo uporabljam za zatiranje uši na jedilni zelenjavi. Ni strupen za sesalce in nima karence.

Seveda pa obstajajo tudi naravni sovražniki uši. To so ličinke pikapolonic in ličinke tenčičaric ter tudi odrasle strigalice. Vse se prehranjujejo z njimi.

Pojdimo po pridelek

Junija drevo odvrže vse plodove, ki so se razvijali, pa niso bili oplojeni. Temu pojavu pravimo junijsko trebljenje. Ta mesecu pa dozorijo že prvi plodovi zgodnjih sort jablan. Take sorte so denimo beličnik, mantet, rdeči astrahan ter hruške julijska lepotica, malo znana drobna strnišnica, pšeničnica in druge. Dozorela sta tudi črni in rdeči ribez, rdeče, rumene in črne maline, pa mnogi križanci maline in robide (boysenberry, tayberry …). Če ste ljubitelj sadja in v sadovnjaku raste več zgoraj naštetih primerkov, vsega seveda ne morete porabiti v sveži obliki. Ker gre za zgodnje sadje, je treba pri spravilu poznati nekaj značilnosti.

Za zgodnje sadje je značilno, da ima ...

Celoten članek lahko preberete v poletni izdaji revije Rože & Vrt, ki je izšla 17. junija 2024.

slavko turšič

slavko turšič