Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Sadje

Najdebeljša češnja v Sloveniji, odporna breskev in stebričasto sadje

Davor Špehar

Vrtičkarji radi preizkušamo novosti, še posebno zanimive pa so nove sorte sadnega drevja v naših sadovnjakih. Večina od nas ni popolnoma zadovoljna, če vsako leto k svojim izbrankam ne doda vsaj ene novosti. Tokrat bom predstavil dve kandidatki, ki vas bosta zagotovo tako navdušili, da boste takoj hiteli naročat svojo sadiko. Poleg tega se boste morda tisti, ki še ne vzgajate stebričastega sadnega drevja, navdušili tudi nad to možnostjo, ki je še posebno dobrodošla, če v vašem vrtu ni veliko prostora.

Spoznajmo Carmen in Cesarini

Imate radi češnje, še posebno če jih zobate kar z domačega drevesa v vrtu? Potem vas bo češnja Carmen naravnost očarala. Skoraj z gotovostjo bi lahko rekli, da ta sorta češnje ponuja največje plodove, kar jih zmorejo češnje v Sloveniji. Na naših tleh je sicer letos popolna novost, tako sveža, da je nimajo na zalogi še niti drevesnice, tako da boste morali naročiti prek spleta.

Češnja Carmen nas razveseli s plodovi, ki so debeli od 28 do 33 mm, teža ene češnje pa znaša kar 13 g. Za en kilogram češenj je torej potrebnih manj kot 80 plodov. Si predstavljate, kako slastno je zobati tak zalogaj?

Sadike češnje Carmen so enoletne in so močne ter puljene. Cepljene so na podlago Colt in dosežejo višino od 4 do 5 metrov, a za to potrebujejo od sedem do celo deset let. Sorta ni samooplodna, zato je treba poskrbeti za opraševanje in v bližino posaditi sorti Kordia ali Regina. S prvimi plodovi se boste lahko sladkali nekaj let po sajenju, in to v začetku junija. Sorta Carmen namreč zori približno 10 dni za sorto češnje Burlat.

Plodovi najdebelejše češnje so srednje trdi, s temno rdečim mesom, zelo sočni in imajo zelo prijeten, rahlo kisel okus ter čudovito harmonično aromo. Češnja Carmen je tudi sorta visoke in vsakoletne rodnosti, primerna pa je tako za vrtičkarje kot tudi za pridelovalce. Ne zamudite torej priložnosti in v svojem vrtu posadite to novo, še zaščiteno sorto češnje in se veselite njenih debelih plodov.

Druga nadvse mikavna kandidatka za naš sadni asortiment pa je sorta breskve, ki je odporna proti najnevarnejši bolezni te sadne vrste, listni kodravosti. Njeni listi se ne zvijajo in ne povzročajo drugih težav, zato je ni treba škropiti proti bolezni, ki izčrpava večino preostalih sort breskev.

Sorta se imenuje Cesarini in zori konec avgusta. Je belo mesnata sorta, njeni plodovi pa imajo okus, podoben vinogradniški breskvi. Vsekakor so nadvse okusni, srednje debeli in rumeno rdeče krovne barve. Meso je belo, čvrsto in aromatično ter se loči od koščice (cepka). Dobro je, da je sadika stara od 2 do 3 leta in da je gojena v posodi. Tako se v naslednjem letu že lahko nadejamo prvih okusnih plodov.

Stebričasto sadno drevje za vsak manjši vrt ali atrij

Stebričasto sadje je ena od posebnosti, ki nam omogoča sajenje rastlin na majhnem prostoru. Poleg tega taka vzgoja sadnih dreves ponuja nadvse privlačen videz in tako v naš vrt prinese dodatno razgibanost in raznovrstnost. Poseben videz zagotavlja dolgo steblo, okoli katerega se bohoti množica plodov. S sajenjem stebričastih jablan, češenj, hrušk in preostalega drevja lahko nadomestimo celo klasične žive meje in si na ta način zagotovimo več zasebnosti. V poletnem in jesenskem obdobju tako lahko...

Celoten članek preberite v aprilski izdaji revije Rože &vrt, ki je izšla 18. marca 2024.

stebričasto sadje

Davor Špehar