Izšla je nova številka!

Ideje za hitro preobrazbo zapostavljenih vrtnih kotičkov

Ko uživamo v vrtu v toplih poletnih dneh, poleg veselja čutimo tudi rahel ponos. To je naš vrt, naše zeleno kraljestvo in mi smo poskrbeli, da je videti tako dobro! No ja, razen tistega težavnega

Namakate ali še vedno zalivate?

Voda je nadvse pomembna za rastline. Pomembna je pravzaprav za vsa živa bitja, a za rastline še toliko bolj, saj so brez vode tudi lačne. Vsa hranila sprejemajo iz vode oziroma vodne raztopine, zat

Kaj je prikazal letošnji RHS Chelsea Flower Show?

Leto je naokoli in s tem tudi nova poslastica za ljubitelje lepo oblikovanih vrtov. Konec maja je namreč v Londonu, natančneje na vrtu posestva Royal Hospital Chelsea, potekala najprestižnejša vrt

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Nepogrešljive

Sleči in azaleje – na kratko

Stane Sušnik

Le redkokateri rod grmovnic ponuja toliko pestrosti in lepote, kot ju pomladi razkazujejo sleči in azaleje. Zelo obsežni rod je po zaslugi žlahtniteljev bogatejši še za tisoče sort, tako da je ljubiteljski vrtnar ob nakupu močno v zadregi, katerega lepotca ali lepotico naj izbere. Ponujamo vam nekaj nasvetov, da se boste lažje odločili.

Rod Rhododendron, ki vključuje tudi skupino azalej, šteje več kot tisoč vrst v naravi, s človeško pomočjo in pozornim opazovanjem pa se je seznam podvrst, križancev in sort podaljšal na približno 28.000 imen! Rastline so vseh velikosti, od desetcentimetrskih pritlikavcev do visokih dreves, cvetovi pa se resnično odpirajo v celotnem barvnem spektru. Če na vrtu nikakor ne moremo oblikovati kotička s kislo prstjo, ker naš vrt leži sredi kamnite (apnenčaste) krajine, si lahko pomagamo tako, da sleč posadimo v večjo posodo, v katero nasujemo poseben substrat, namenjen kisloljubnim rastlinam.

Odločilno je rastišče

Sleči nimajo dokončne velikosti ali oblike in lahko počasi rastejo tako rekoč neskončno dolgo. Rastišče odločilno vpliva na hitrost rasti: v blagem, vlažnem podnebju bodo rasli dvakrat tako hitro kot v suhih in mrzlih krajih. Večino sort lahko obrezujemo, če se preveč razrastejo, to pa ne velja za nekatere vrste, posebno tiste z gladko skorjo – ti ne bodo odgnali znova. Pripadnike skupine drobnolistnih slečev in azalej lahko obrežemo po cvetenju.

Četudi imamo majhen vrt, ni nujno, da bi se morali odpovedati pomladnim slečem, saj ni malo nizko rastočih sort. Najboljši učinek bomo dosegli, če bomo nizko rastoče sleče posadili v večjih skupinah, saj bodo prekrili večjo površino in bodo opaznejši. V dobro založenih drevesnicah bodo znali svetovati, katere sorte so primerne za vaše (omejene) možnosti. Ne smemo pozabiti, da je tolikšna množica sort nastala prav zato, ker želijo žlahtnitelji razširiti ponudbo za čim bolj različne rastne zahteve, želje ljubiteljev po barvah in velikosti, odpornosti proti škodljivcem, pa tudi zaradi ambicij, da se z novo sorto zapišejo v zgodovino hortikulure.

Vednozelene ali japonske azaleje so bujno cvetoče in zanesljive. Najbolj jim ustreza rastišče na severni strani, kjer jih obseva sonce, medtem ko jih z juga ščiti rahla senca. Posadimo jih v odcedno prst v skupinah, tako da bodo v maju in juniju ustvarile barvito preprogo. Dvignejo se od deset centimetrov do približno en meter.

Zagotovimo ustrezno prst

Sleči in azaleje potrebujejo rahlo, kislo prst, zato nima smisla zapravljati denarja za sadike, če nismo pripravljeni poskrbeti tudi za primerno prst. Da bi pusto, peščeno prst obogatili, ji dodamo čim več organskih snovi. Najprimernejša je listavka, prav tako dober je tudi doma pripravljen kompost, na primer iz odpadlih iglic ali kompostiranega drobljenega lubja. Ko se lotimo priprave ustrezne prsti za naš novi sleč, moramo to storiti na čim večji površini okoli prostora, kamor bomo vsadili sadiko iz lončka. Tako bo rastlina imela dovolj prostora za rast v naslednjih letih. Če je podlaga odcedna, potem zadošča, da pripravimo plast, debelo do 30 cm, in vanjo posadimo izbrano sadiko.

Začetniki kupijo vrečo šote, misleč, da so kupili kislo prst, vendar s tem ne bodo veliko dosegli. Resda je šota kisla in pomaga ohranjati vlago, vendar nima notranjega ustroja, nobene hranilne vrednosti, niti ni učinkovita zastirka. Tudi substrat, ki ga ponujajo za kisloljubne rastline, je večinoma ...

Celoten članek preberite vjunijski izdaji revije Rože & vrt, ki je izšla 20. 5. 2024. 

Značke: sleči, azeleje

azeleje

shutterstock