Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Nepogrešljive

Ostro kot poper

Jernej Mazej

Zakorakali smo v novo leto in vsi močno upamo, da bo letošnje bolj naklonjeno vrtnarjenju kot lansko, ki si ga bomo zapomnili predvsem po hudih poplavah in obilici dežja. Že nekaj časa sem razmišljal o temi, s katero bi vas navdušil v začetku letošnje sezone. Po naključju sem odkril dve zanimivi rastlini, ki sta ostri kot poper in ju tudi uporabljamo na podoben način kot to nepogrešljivo začimbo. Najboljše od vsega pa je seveda, da ju lahko gojimo tudi v domačem vrtu.

Japonski vodni poper


Prva od mojih izbrank, ki so podobne popru, je japonski vodni poper. Poznamo ga tudi pod imenom močvirski dresnik oziroma Persicaria waterperpiper, pogosto se navaja tudi pod sinonimom Polygonum hydropiper. Spada v družino dresnikovk.

Japonski vodni poper najdemo v Avstraliji, na Novi Zelandiji, v zmernem podnebnem pasu Azije, v Evropi in Severni Ameriki. Rastlina raste v vlažnih prostorih in plitvi vodi. Gojene sorte jedo v Vzhodni Aziji zaradi njihovega ostrega okusa. Je enoletna rastlina s pokončnim steblom, ki zraste v višino od 20 do 70 cm. Listi so nadomestni in skoraj brez peclja. Listne plošče so ozko jajčaste in imajo celotne robove obrobljene z zelo kratkimi dlakami. Zožijo se s topim vrhom. Vsako listno dno ima priliste (stipule), zraščene v ovoj, ki obdaja steblo in je na zgornjem koncu ohlapen in obrobljen. Socvetje je kimasti klas. Cvetno odevalo (periant) vsakega drobnega cveta je sestavljen iz štirih ali petih delcev, združenih v bližini njegove zelene osnove in belih ali rožnatih robov. Prašnikov je šest – trije zraščeni plodiči in trije slogi. Plod je temno rjav ovalen, sploščen oreh.

Enoletnica ima za optimalno rast raje vlažna okolja; zlahka raste v obrežnih območjih na bregovih potokov in rek, lahko pa tudi na drugih območjih, kjer se zbira voda, na primer na bregovih vodnih kanalov, lahko celo v vlažnih udrtinah, ki nastanejo zaradi sledov gum in kopit v gozdovih. Dobro prenaša tudi delno senco in revna tla.

Rastlina ima ostre, začinjene liste in prav ti se najpogosteje uporabljajo v kulinariki. Dodajamo jih namreč zato, da bi jedi dobile pikantnejši okus. Na Japonskem ga imenujejo tade in njegove liste pogosto uporabljajo tudi kot zelenjavo. Režejo jih v juhe, omake, za marinado, v njih sestavine tudi zavijajo. Na tržnicah na Japonskem vodni poper pogosto srečamo za sadike. V japonski kulinariki pogosto uporabljajo tudi mlade rdeče kalčke vodnega popra in tudi njegova pekoča semena. Kalčke dodajajo v sendviče, jedi stir-fry in kot dekoracijo ali prilogo drugim jedem, semena pa zdrobijo in jih uporabijo podobno kot mi poper.

Nadvse priljubljena japonska jed, ki slovi po svoji pikantnosti in svežem okusu, se imenuje ...

Celoten članek preberite vfebruarski izdaji REVIJE Rože& VRT!

Značke: pikantno, poper

kajenski poper

shutterstock