Izšla je nova številka!

Trendi oblikovanja vrtov, ki so tudi pozimi videti sanjsko

Ko se dnevi krajšajo in se hlad naseli v zrak, mnogi lastniki vrtov pozabijo, da je tudi vrt del njihovega doma, in se enostavno »zabubijo« med štiri stene. Prepričani so namreč, da v vrtu pozim

Načrtovanje trajnih nasadov

Sajenje dreves je dejanje, ki povezuje človeka z naravo. Omogoča nam, da ustvarimo lepo in produktivno okolje. Kljub temu pa mnogi ljudje to počnejo nepremišljeno. Največkrat to vodi v številne

Dišeče sobne rastline za praznične dni

Notranje prostore, predvsem pozimi, vse prevečkrat dišavimo z razpršili in svečkami, ki vsebujejo zdravju škodljive umetne dišave s sintetično sestavo. S premišljenim izborom dišečih rastlin

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Nepogrešljive

Očarljive zamisli za pregrado prostorov s sobnimi rastlinami

Špela Korinsek Kaurin

Novodobne gradnje skoraj po pravilu vključujejo velike prostore, ki jih lahko uporabljamo za več namenov. Najbolj tipično je tak prostor dnevna soba, ki se združuje z jedilnico in kuhinjo, na podoben način pa so zasnovane tudi spalnice, garderobne sobe in kopalnice. Večnamenski prostori imajo bolj sodoben in eleganten videz, nepremičnine z odprtimi tlorisi celo dosegajo višje cene od klasičnih, a marsikoga ta prostornost nekoliko zmoti. Glavni razlog za to je pomanjkanje občutka intime in varnosti. Na srečo pa je take prostore zelo lahko prilagajati, in če vas moti njihova odprtost, jih lahko zelo hitro in enostavno omejite s subtilnimi pregradami. Najlepši in najbolj naravni učinek bomo pri tem dosegli, če v dizajniranje pregrad vključimo tudi rastline. Poglejmo si, kako.

Kakšna je prednost odprtih večfunkcijskih prostorov?

Verjetno je glavni razlog za to, da sodobni arhitekti pri izgradnji novih nepremičnin sledijo trendu velikih večfunkcijskih prostorov, treba iskati v sodobnem načinu življenja. Ljudje nimamo več veliko časa, zato je pomemben vsak trenutek, ki ga preživimo skupaj. Z velikimi prostori, v katerih družina lahko hkrati pripravlja hrano, obeduje, se sprošča in se celo uči ali dela za službo, skušajo doseči, da so člani med seboj bolj povezani, lažje komunicirajo in ohranjajo občutek družinske povezanosti.

Prednost odprtih prostorov je tudi, da dajejo občutek večje prostornosti in zračnosti. V njih se navadno počutimo bolje kot v majhnih, na štiri tesne stene omejenih sobah. Navadno imajo sodobni odprti prostori tudi velika okna, kar še poveča občutek svetlosti in svobode, ustvarja boljše panoramske poglede navzven, bolje pa je tudi izkoriščena naravna svetloba. Svetloba prosto teče skozi ves prostor in tako še dodatno prispeva k občutku večjega udobja.

Vse te koristi je seveda smiselno izkoriščati, zato je, če si želite v odprti prostor vnesti več občutka intimnosti, primerno razmisliti, kako naj bodo postavljene pregrade, da se načrtovane koristi ne bodo izničile. Namesto trdnih, neprodušnih sten od tal do stropa je tako bolj smiselno razmišljati o nežnih, že skoraj subtilnih pregradah, ki jih po možnosti lahko po potrebi tudi premikamo. Najboljše učinke dosežemo, če so te pregrade take, da je skoznje vseeno mogoče videti, poskrbijo pa le za vizualno mejo, ki v določenem kotičku sobe pričara večji občutek intimnosti.

Zakaj prav zelene pregrade?

Pregrade so v uporabi že od nekdaj, na voljo pa imamo številne možnosti – od klasičnih paravanov, ki so lahko prenosljivi ali fiksni, do predelnih sten, lesenih zaslonov, zaves … Vse te rešitve so sicer navadno povsem zadovoljive, a če v oblikovanje pregrad vključimo tudi sobne rastline, meje postanejo veliko bolj »organske«, naravne in zdravju prijazne. Rastline sodijo v prav vsak slog notranjega oblikovanja, zato z njimi tudi ni nevarnosti, da bi morali glede sloga izbirati kompromise.

Sobne rastline nam tudi omogočijo, da sledimo pravilu, ki pravi, da pregrade ne smejo prostora zapreti v celoti. Njihovo zelenje deluje kot neke vrste predelna meja, vseeno pa ta ni nepredušna, pač pa še vedno ponuja občutek svobode in naravne prostornosti. Poleg tega bodo take zelene pregrade naravno poskrbele tudi za čiščenje zraka. To je še posebej priročno takrat, ko si ne želimo, da bi se vonjave iz kuhinje širile po vsem prostoru in nas prepojile med tem, ko na kavču uživamo v svojem najljubšem resničnostnem šovu. Po drugi strani pa bodo rastline s svojim zelenjem absorbirale zvok televizije in tako do kuhinje ublažile glasove, ki jih tisti, ki je zadolžen za pripravo hrane, ne želi poslušati.

Katere rastline izbrati?

Prvi korak k ustvarjanju zelenih pregrad je seveda pravi izbor sobnih rastlin. Pri tem je treba upoštevati več dejavnikov, predvsem, ...

Celoten prispevek preberite v zadnji izdaji revije Rože & vrt v letu 2023.

zelene pregrade

shutterstock