Izšla je nova številka!

Sleči in azaleje – na kratko

Le redkokateri rod grmovnic ponuja toliko pestrosti in lepote, kot ju pomladi razkazujejo sleči in azaleje. Zelo obsežni rod je po zaslugi žlahtniteljev bogatejši še za tisoče sort, tako da je l

8 idej za ustvarjanje očarljivosti vrta z oporami za rastline

Pri oblikovanju vrta je lahko ključen vsak detajl. Čeprav opore za rastline štejemo predvsem med vrtne pripomočke, pa so eden od takih detajlov, ki lahko, če znamo izkoristiti njihov potencial, v

Poletne visoke grede

S pravo izbiro vrtnin in dobrimi kombinacijami lahko v poletnem času v visokih gredah pridelamo res veliko zelenjave. Pomembno je, da celotno gredo zapolnimo, ker s tem lepo zasenčimo zemljo in na m

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Delo

Načrtovanje trajnih nasadov

Aljaž Plankl, Danijel Motaln

Sajenje dreves je dejanje, ki povezuje človeka z naravo. Omogoča nam, da ustvarimo lepo in produktivno okolje. Kljub temu pa mnogi ljudje to počnejo nepremišljeno. Največkrat to vodi v številne težave pri dolgoročnem vzdrževanju zasaditev. V tem članku bomo raziskali, zakaj je načrtovanje trajnih nasadov ključnega pomena. Pokazali vam bomo tudi, kako se ga pravilno lotiti.

Pomen načrtovanja trajnih nasadov

Najprej se moramo zavedati, da je naključno sajenje dreves v večini primerov neučinkovito. Najpogosteje se zgodi, da nas premami želja po sajenju. Takrat navadno kupimo sadike, ki so nam tisti trenutek všeč, in šele doma razmišljamo, kam jih bomo posadili. To je tako, kot da bi kupili material za hišo in šele nato razmišljali, kako jo bomo zgradili.

Tak pristop je podoben igri na srečo. Lahko se izide, a veliko verjetneje je, da boste doživeli razočaranje. Tako se pogosto zgodi, da sadimo napačne rastline na napačno mesto. To vodi do težav s počasno rastjo, napadi bolezni in škodljivcev ter celo do propada sadik. Še večja težava pa je, ko posajena drevesa rastejo zdravo in lepo, vendar jih nismo pravilno umestili v okolje. Rezultat je največkrat razpršena in nepraktična zasaditev. Ta od nas zahteva redno košnjo, škropljenje, gnojenje in intenzivno obrezovanje.

Zakaj načrtovati? 

Načrt nam torej omogoča, da točno vemo, kje, kako in kaj posaditi. Če želimo imeti produktivno, lepo, praktično in trajno okolje, potrebujemo jasen zasaditveni načrt.

Prav tako moramo razumeti, da zasaditev ni le stvar trenutka. Rastline rastejo in se razvijajo, kar pomeni, da je treba razmišljati dolgoročno. Načrtovanje nam omogoča, da predvidimo končno velikost dreves in grmov. Tako se izognemo napaki, da bi drevesa umestili na napačna mesta, kjer bi v naslednjih letih lahko povzročala težave. Velikokrat se zgodi, da takšna drevesa ovirajo dostop ali zasenčijo vrt. S tem si bomo v prihodnje prihranili veliko živcev, dela in stroškov.

Kako se lotiti načrtovanja zasaditve?

Pojdimo kar po korakih …

1.korak: Definiranje ciljev, lastnih omejitev in potreb

Prvi korak pri načrtovanju trajnih nasadov je, da jasno definiramo, kaj želimo z zasaditvijo doseči. Morda je vaš cilj pridelati lastno hrano za samooskrbo. Morda želite kmetovati trajnostno in prodajati kakovostno hrano. Morda je vaš cilj ustvariti lep in enostaven prostor za vzdrževanje. Razumevanje lastnih ciljev je ključno in močno vpliva na obliko zasaditve in končni izbor rastlin.

Nato si moramo postaviti jasne omejitve. Koliko časa, energije in denarja ste pripravljeni in zmožni vložiti v zasaditev? Kako pogosto in koliko časa lahko posvetite vzdrževanju nasada? Razmislite, kaj želite in česa ne želite početi. Pri tem bodite do sebe povsem odkriti.

Prav tako je nujno razmisliti o lastnih potrebah. Če je vaš cilj samooskrba s hrano, premislite, katero sadje in oreščke najpogosteje uživate. Če želite kmetovati, morate imeti strategijo, kako boste pridelke prodajali.

2. korak: ...

Celoten prispevek preberite v zadnji izdaji revije Rože & vrt v letu 2023.

načrtovanje vrta

Aljaž Plankl, Danijel Motaln