Izšla je nova številka!

Ideje za hitro preobrazbo zapostavljenih vrtnih kotičkov

Ko uživamo v vrtu v toplih poletnih dneh, poleg veselja čutimo tudi rahel ponos. To je naš vrt, naše zeleno kraljestvo in mi smo poskrbeli, da je videti tako dobro! No ja, razen tistega težavnega

Namakate ali še vedno zalivate?

Voda je nadvse pomembna za rastline. Pomembna je pravzaprav za vsa živa bitja, a za rastline še toliko bolj, saj so brez vode tudi lačne. Vsa hranila sprejemajo iz vode oziroma vodne raztopine, zat

Kaj je prikazal letošnji RHS Chelsea Flower Show?

Leto je naokoli in s tem tudi nova poslastica za ljubitelje lepo oblikovanih vrtov. Konec maja je namreč v Londonu, natančneje na vrtu posestva Royal Hospital Chelsea, potekala najprestižnejša vrt

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Delo

Oh, ta toča!

Davor Špehar

Ekstremne vremenske razmere so zadnja poletja vedno pogostejše in med njimi so tudi močni nalivi s točo. Z neba padajo včasih skoraj kot oreh ali celo teniška žogica debele ledene »bombe« in cefrajo vse pod sabo. Začne se že zgodaj pomladi in traja vse do pozne jeseni. Včasih so mesta celo še bolj na udaru in žal poleg naših avtomobilov takrat (pogosto še bolj) nastradajo tudi naše rastline. Potrebnih je le nekaj minut in naš zeleni raj se spremeni v popolno razdejanje. Pa lahko kaj naredimo, da bi se taki škodi izognili?

Toča je padavina v trdnem stanju, ki pade iz nevihtnih oblakov, imenovanih kumulonimbusi. To so pravzaprav ledene kroglice različnih velikosti in nepravilnih oblik, ki nastanejo, ko je v oblaku zelo močno turbulentno gibanje, zaradi česar krožijo po oblaku in ob tem na jedrske kristale v obliki sodre pridobivajo vedno večje plasti ledu (podhlajenih vodnih kapljic). Ko pridobijo preveliko težo, da bi jih vzgonski tokovi še lahko dvignili, padejo na zemeljsko površje. Velikost toče je lahko od 0,5 cm (ledene kroglice, manjše od te velikosti, imenujemo sodra) pa vse do 5 cm ali celo več. Največji primerki, ki smo jim bili priča pri nas, so bili veliki tudi do 10 cm in so tehtali skoraj en kilogram. Ob taki teži si lahko brez težav predstavljamo, da iz neba potujejo z veliko hitrostjo, manjši kosi približno 40 km/h, največji pa lahko ob tla treščijo tudi s 100 km/h. Ob tem se ustvari zares močna sila, ki vsekakor lahko privede do poškodb.  

Kakšne so tipične poškodbe po toči na vrtu?

Že drobna toča s premerom okoli 1 cm na naših rastlinah navadno naredi veliko škode. Klasične poškodbe so scefrani listi, poškodovani plodovi in polomljene sadike. V zelenjavnem in sadnem vrtu to lahko pomeni veliko manjši pridelek od načrtovanega, če so poškodbe zelo velike, pa lahko rastline tudi propadejo in tako ostanemo povsem brez pridelka.

Poleg tega lahko toča povzroči tudi poškodbe na tleh. Zaradi poškodb se poslabša kakovost tal, to pa lahko vpliva na sposobnost rastlin, da absorbirajo hranila in vodo, kar posledično seveda pomeni manjši in manj kakovosten pridelek. Močna toča, ki je kombinirana z močnimi nalivi, lahko odnaša rodovitna vrtna tla in tako izgubimo najpomembnejši sloj dobre vrtne zemlje, ki je lahko zadrževal več vode in je vseboval največ razpoložljivih hranil.

Toče se seveda bojimo tudi zato, ker lahko ogrozi lepoto našega vrta. Poškoduje namreč tudi okrasne rastline, zelo pogosto tudi lepotice v naših balkonskih koritih. Poškodbe so lahko zelo različne, vse pa je odvisno od velikosti in moči toče ter vrste in velikosti rastlin. Manjše kroglice toče lahko povzročijo le manjše poškodbe, kot so raztrgani listi in poškodovani cvetovi, medtem ko močnejša toča lahko naredi večjo škodo, med drugim lahko poškoduje tudi stebla in stranske poganjke ali celo uniči celotne rastline. Pri rastlinah v okrasnih loncih, s katerimi polepšamo naše atrije in terase, so pogosto povsem poškodovani listi, lahko tudi stebla in plodovi. Če toča razbije ali le poškoduje posode, lahko pride celo do poškodb koreninskega sistema rastlin in to kritično vpliva na njihovo nadaljnjo sposobnost rasti. Če ima terasa ali atrij odprto streho, pa močna toča lahko rastline v loncih in gredicah tudi poplavi.

Pozabiti ne smemo tudi na poškodbe, ki jih lahko toča povzroči na vrtni opremi in pohištvu, razbije lahko okna, poškoduje lonce in drugo opremo. Ob hujših ujmah lahko pride tudi do poplave in namočeni predmeti na naših balkonih ali terasi so le še za na kosovni odpad.

Rešitev za manj problematične površine

Da bi zmanjšali možnost poškodb zaradi toče v atriju, na terasi ali balkonu, je priporočljivo, da ...

Celoten članek preberite v junijski izdaji revije Rože&vrt, ki je izšla 15. 5. 2023

Značke: toča, vrt-in-toča

-

Davor Špehar