Izšla je nova številka!

Ideje za hitro preobrazbo zapostavljenih vrtnih kotičkov

Ko uživamo v vrtu v toplih poletnih dneh, poleg veselja čutimo tudi rahel ponos. To je naš vrt, naše zeleno kraljestvo in mi smo poskrbeli, da je videti tako dobro! No ja, razen tistega težavnega

Namakate ali še vedno zalivate?

Voda je nadvse pomembna za rastline. Pomembna je pravzaprav za vsa živa bitja, a za rastline še toliko bolj, saj so brez vode tudi lačne. Vsa hranila sprejemajo iz vode oziroma vodne raztopine, zat

Kaj je prikazal letošnji RHS Chelsea Flower Show?

Leto je naokoli in s tem tudi nova poslastica za ljubitelje lepo oblikovanih vrtov. Konec maja je namreč v Londonu, natančneje na vrtu posestva Royal Hospital Chelsea, potekala najprestižnejša vrt

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Balkoni

Priprave na zasaditev balkonskih in okenskih korit

Š.K.K:

Skoraj ni človeka, ki ne bi ob pogledu na cvetoče pročelje hiše zavzdihnil od lepote. Okrasna korita na balkonskih ograjah in okenskih policah še tako preprosti hiši dodajo srce, kanček glamurja in predvsem poseben značaj – kar še posebej velja, če se odločimo za malce drugačne, kreativne in izstopajoče kombinacije. Te delujejo kot svojevrsten nakit, ki naš dom elegantno povzdiguje od okolice. Verjetno si prav ljubitelji cvetja želimo, da bi nam pri zasajevanju cvetličnih korit uspel takšen učinek, a nas pri ustvarjalnem razmišljanju pogosto zaustavi naše neznanje. Vsekakor je sicer dobrodošlo, da za pomoč zaprosimo izkušenega vrtnarja, a da bodo rezultati res taki, kot si želimo, je pomembno, da tudi sami dobro poznamo nekaj najpomembnejših osnov.

Izbor vodilne barve

Eden od glavnih učinkov in pravzaprav tudi namena cvetličnih korit je, da naš dom okrasijo z barvami. Zato moramo, ko razmišljamo o tem, kakšna korita bomo posadili, najprej razmisliti o tem, kakšni barvni odtenki bodo zaznamovali naše cvetlične kreacije. Ljubitelji vrtnarjenja vse prepogosto pozabimo na ta dejavnik in cvetlične zasaditve zapeljemo v nestrukturirano mavrico barv, ki delujejo bolj ko ne kot ceneni kič, namesto da bi našemu domu prinesla pridih elegance. Seveda so tudi take zasaditve lahko lepe in vsekakor stvar okusa vsakega posameznika, a če želimo, da bi videz našega doma žarel malce bolj prefinjeno, je smiselno o barvi dobro premisliti.

Najlažje je oblikovati zasaditev s samo eno vrsto rastlin, ki jo seveda odlikuje že pri žlahtniteljih usklajena harmonija barve. Čeprav se morda na prvi pogled zdi taka zasaditev dolgočasna in nam morebiti ne ponuja veliko kreativnih izzivov, ni čisto tako. Ko izberemo pravo vrsto cvetlic, ki se bogato razrašča in je trdoživa, z njo pa skombiniramo še prave vrste in barve okrasni lonec ali korito, je lahko učinek naravnost spektakularen.

Drugi najpreprostejši način cvetličnega oblikovanja je izbor enobarvnega tona. Za te, t. i. monokromatske zasaditve je značilno, da izkoriščajo različne odtenke ene same barve – lahko so to različni odtenki rožnate ali vijoličaste, morda rdeče ali oranžne, rumene ali modre … Čeprav se imenujejo enobarvni, skoraj po pravilih kombiniramo vsaj dva, lahko pa tudi več različnih odtenkov iste barve. Ker gre za naravno usklajene barvne tone, nam pri izboru ni treba skrbeti, da bi naredili kakšno motečo napako. Čeprav bo splošni vtis take zasaditve elegantno enostranski, pa bodo različne variacije še vedno poskrbele za prefinjeno dinamiko. Da bodo cvetlice pritegnile dovolj pozornosti, je pri monokromatskih zasaditvah priporočljivo izbrati okrasno korito ali lonec, ki je nevtralne barve ali se ujema z osnovno barvo zasaditve.

Če si želimo še več pestrosti, se lahko poigramo z izborom rastlin, ki skupaj tvorijo več barv. Pri tej igri je sicer potrebnega malce več razmisleka, priporočljivo pa je tudi, da se spoznamo vsaj z osnovnimi pravili, ki nam bodo omogočila ustvariti usklajene barvne kombinacije. Delo si olajšamo, če kar na spletu poiščemo t. i. barvni krog, pomagamo pa si lahko tudi tako, da opazujemo barvne vzorce, ki jih v naši okolici oblikuje narava sama.

Če si boste pomagali z barvnim krogom, omenimo dva najznačilnejša načina kombiniranja barv. Pri prvem, t. i. analognem, kombiniramo dve ali tri barve, ki so si na barvnem krogu druga ob drugi. Analogni odtenki se zelo dobro ujemajo in se preprosto mešajo, z njimi pa dosežemo skladen in harmoničen učinek. Primeri takega kombiniranja barv so na primer rumeno-oranžna, oranžna-rdeča, rumena-oranžna-rdeča, vijoličasta-rdeča, modra-zelena, modra-vijoličasta … Analogne barve so lahko bodisi temnejših bodisi svetlejši odtenkov, značilno pa je, da na barvnem krogu vedno ležijo druga ob drugi.

Za še malce bolj drzno kombiniranje barv pa se lahko poigramo s komplementarnimi barvami. Pri tem načinu v barvnem krogu kombiniramo barve, ki so si v krogu nasproti. Take klasične kombinacije so rdeča-zelena, oranžna-modra ter rumena-vijoličasta. Komplementarne barve ustvarijo velik kontrast in obe izbrani barvi napravijo izrazitejši. Pri tem je treba paziti, da uskladimo tudi intenzivnost izbranih barv; učinek vsekakor ne bo ravno uravnotežen, če bomo izbrali na primer zelo nežen odtenek modre in zraven postavili kričeče oranžen odtenek drugih cvetlic. Na spletu je veliko barvnih krogov, obstajajo pa tudi taki, ki upoštevajo tudi različne podtone osnovnih barv, od zelo svetlih do najtemnejših, in prav s pomočjo takega bomo najlažje dosegli res dober učinek.

Strukturirano zasajevanje

Ko smo izbrali barvo, je čas za razmislek o tem, kakšno končno podobo naj ima naša zasaditev – bo visoka, nizka, prevešajoča, enakomerna … Pri odločanju si pomagamo z osnovnimi pravili, ki zagotavljajo, da bo končna zasaditev, ne glede na to, kakšno obliko bomo izbrali, primerno zapolnjena, usklajena in elegantnega videza. Eno od najbolj uveljavljenih pravil, ki ga uporablja tudi večina profesionalnih vrtnarjev, je kombiniranje treh vlog, ki jih nosijo posamezne skupine izbranih rastlin: vloga dramatika (thriller), vloga polnilca (filler) in vloga preveševalca (spiller). Ko primerno skombiniramo vse tri vloge, dobimo sistemsko zaokroženo celoto zasaditve.

Za rastline, ki jim določimo vlogo dramatika, je značilno, ...

Celoten članek preberite v aprilski izdaji revije Rože &vrt, ki je izšla 18. marca 2024.

zasajevanje

shutterstock