Balkoni
Kaladij: očarljiva slonova ušesa, ki čarajo barve in eleganco
Med pandemijo, ko je navdušenje nad gojenjem sobnih rastlin doživelo svoj vrhunec, se je silovito povečala tudi ponudba različnih vrst sobnih lepotic. Izjemno veliko pozornost je pritegnila sodobna lepotica, pravzaprav lepotec kaladij, ki nas je začaral s svojimi ekstravagantnimi listi. Zanimiva oblika, simpatičen poudarek listnih žil, izstopajoče barve in zabavni vzorčki. Različne sorte in hibridi ponujajo tisoč in eno presenečenje, ki dokazuje, da je včasih listje lahko še celo bolj razburljivo kot samo cvetje. Čeprav so zato, ker spadajo med tropske rastline, ki potrebujejo vedno toplo podnebje, v prvi vlogi lončnice, jih lahko v toplejših delih leta uporabimo tudi za balkonske zasaditve. Če bo jesen topla, morda tudi za lepe jesenske zasaditve.
Nobeno presenečenje ni, da je kaladij očaral toliko ljudi. V svetu rastlin namreč obstaja le malo takih, ki bi se lahko pohvalile s takšno paleto raznobarvnosti in eksotičnosti kot kaladij. Kaladij (Caladium) je rod tropskih rastlin, gomoljnica, ki izvira iz Južne Amerike, njegova posebnost pa so veliki, srčasti in puščičasti elegantni listi, ki so običajno bogato obarvani v različnih odtenkih zelene, bele, rožnate, rdeče in vijoličaste barve. Obstaja veliko različnih vrst, zato imamo res celo kopico možnosti za najrazličnejše kombinacije zasaditev ter hkrati tudi za obogatitev naše zbirateljske zbirke sobnih rastlin.
Kaj potrebuje?
Posebnost kaladija je, da raste od spomladi do jeseni, pozimi pa stopi v zimsko spanje. Ko se tako jeseni dnevi krajšajo, začnejo kaladijevi listi počasi odmirati. Če imate doma zelo svetlo in toplo, se to morda ne bo zgodilo, a se tega ne gre pretirano veseliti. Cikel zimskega spanja rastlina potrebuje, zato je prav, da jih pozno jeseni, če še ne kažejo znakov hiberniranja, prestavimo v temnejši in nekoliko hladnejši prostor (pribl. 10–15 oC). Ko začnejo listi propadati, jih porežemo do gomolja. Gomoljčke pred zimo tudi izkopljemo, umijemo in odstranimo poškodovane dele, nato jih posušimo in shranimo v suh, temen in mrzel prostor. Nič ni hudo narobe, če gomolje pustimo v zemlji, le da ...
Celoten članek preberite v oktobrski številki revije Rože&vrt, ki je izšla 18. 9. 2023