Izšla je nova številka!

7 praktičnih nasvetov za optimalno uporabo tople grede

V svetu vrtnarjenja, kjer se vse začne s semenom, so tople grede kot nekakšen magični portal v času in prostoru. Ne glede na to, ali okvir za toplo gredo zgradimo sami ali ga kupimo v vrtnariji, n

Pet nalog, na katere ne smemo pozabiti niti, ko je mraz

Pozimi, ko je zunaj mraz, smo najraje na toplem med štirimi stenami, med drugim tudi zato, ker se nam zdi, da v vrtu ni kaj veliko početi. Rastline počivajo, zemlja je zmrznjena ali vsaj premrzla z

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Balkoni

Džungelska atmosfera na terasi

Jan Robin

Terasa je pomemben del našega doma in navadno na njej poleti preživimo veliko časa. Pomeni prostor za sprostitev, druženje in tudi poletno ohladitev. Običajno jo opremimo z udobno vrtno garnituro, senčnikom in nekaj okrasnimi lonci, v katerih raste kakšno drevesce, grmovnica ali družba trajnic. A potencial terase je veliko večji, je namreč idealna priložnost, da si na njej ustvarimo pravi zeleni raj, džungelsko oazo, v kateri bomo lahko razvajali svoje čute in si polnili »baterije«.

Ustvarjanje lastne džungle na terasi je fantastičen način, da prinesemo lepoto narave v svoj dom. Z malo načrtovanja in truda se lahko dolgočasna in pusta terasa preobrazi v bujno zeleno džunglo, ki je kot nalašč za sprostitev in druženje z našimi najbližjimi. Pri tem se je vseeno treba zavedati, da bo za popolno preobrazbo potrebnega nekaj časa, poleg tega je treba računati, da bomo morali vsak dan poskrbeti za naše rastline in med daljšim dopustom potrebovali zanesljivo »varuško«, ki bo vestno zalivala našo bujno džunglo.

Rastline z veliki listi

Prvi korak pri ustvarjanju džungle na terasi je seveda, da izberemo prave rastline. Če je naša terasa močno osončena, potem izberemo rastline, ki prenašajo veliko sonca. Najboljša kandidatka za take razmere je strelicija. Glede na prostor, ki ga imamo na razpolago, se lahko odločimo za dve različni vrsti: za Strelitzio nicolai ali Strelitzio regino. Prva, Strelitzia nicolai, je večja vrsta in jo poznamo tudi pod imenoma velika strelicija ali gigantska strelicija. Zraste do višine približno šestih metrov in ima velike široke liste ter visoke cvetove. Strelitzia regina, imenovana tudi mala strelicija ali paradižnikova rastlina, pa je manjša in običajno doseže višino do približno enega metra. Med bujne poletne eksote lahko umestimo tudi bananovec, ki je na prvi pogled podoben streliciji, ima pa malo drugačno strukturo listov in nekoliko močnejše deblo. Vse te eksotične lepotice bodo poskrbele za zares bujen videz in bodo vsekakor prijetna popestritev terase. Najbolje je seveda, da namestimo več rastlin, saj tako ustvarimo pravo tropsko atmosfero.

Odličen kandidat za popestritev teras je tudi ...

Celoten članek preberite v poletni izdaji revije Rože&vrt, ki je izšla 19. 6. 2023

-

jan robin