Izšla je nova številka!

Ideje za hitro preobrazbo zapostavljenih vrtnih kotičkov

Ko uživamo v vrtu v toplih poletnih dneh, poleg veselja čutimo tudi rahel ponos. To je naš vrt, naše zeleno kraljestvo in mi smo poskrbeli, da je videti tako dobro! No ja, razen tistega težavnega

Namakate ali še vedno zalivate?

Voda je nadvse pomembna za rastline. Pomembna je pravzaprav za vsa živa bitja, a za rastline še toliko bolj, saj so brez vode tudi lačne. Vsa hranila sprejemajo iz vode oziroma vodne raztopine, zat

Kaj je prikazal letošnji RHS Chelsea Flower Show?

Leto je naokoli in s tem tudi nova poslastica za ljubitelje lepo oblikovanih vrtov. Konec maja je namreč v Londonu, natančneje na vrtu posestva Royal Hospital Chelsea, potekala najprestižnejša vrt

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Balkoni

Sijoče zasaditve za senčna mesta na balkonih

Špela Korinšek Kaurin

Bujno cvetoče okrašene okenske in balkonske police so sanje vsake ljubiteljice in ljubitelja cvetja. Če bi lahko, bi v cvetje oblekli skoraj vsako okno in balkon. A pri tem se pojavi manjši izziv: nekateri deli hiše stojijo v senci ali pa gledajo proti severni strani, kjer je sončnih žarkov bolj malo, in ker cvetoče lepotice največkrat zahtevajo veliko sonca, taka mesta navadno ostanejo prazna. Seveda pa se tudi za ta izziv najde veliko nadvse impresivnih rešitev, le malce izven standardnih okvirov moramo pogledati.

V naboru kandidatk za balkonske zasaditve je tudi kar nekaj takih, ki senco povsem dobro prenašajo, še več, nekatere jo celo zahtevajo. Morda niso naše klasične sonceljubne favoritke, a tudi z njimi lahko ustvarimo čudovite zasaditve, ki se bodo kot plemenit nakit svetile iz senčnih delov naše hiše. Prav za senčne razmere so strokovnjaki vrtnarske organizacije Proven Winners, s katero sodelujejo tudi številne naše vrtnarije, pripravili nekaj zanimivih predlogov zasaditev, ki se jih vsekakor splača preizkusiti. Naj vas navdušijo!

Begonije & okrasne koprive

Klasične lepotice za senčne lege so vsekakor begonije. Ker rod vsebuje več kot 2000 različnih vrst, pa moramo paziti, da izberemo pravo – nekatere med njimi namreč vseeno zahtevajo tudi več sonca. Na srečo pravzaprav težko zgrešimo, saj so nekatere najbolj priljubljene vrste, kot so na primer begonije zmajeva krila, prilagojene celo tako, da bodo uspevale dobro tako na soncu kot tudi v senci. Sortiment begonij za senčne lege postaja vsako leto bogatejši in tako res ne boste imeli težav, da ne bi našli take, ki bo osvojila vaše srce. Za begonije je sicer značilno, da imajo bogato cvetje, ki ga ni treba sproti odstranjevati.

Glede na barvo cvetov lahko begonijam v zasaditev dodamo okrasno koprivo (Coleus), pri tem pa izberemo sorto, ki se v barvnih odtenkih ujema z begonijinimi cvetovi. Tudi za okrasne koprive je značilno, da dobro tolerirajo senco, njihova sortna izbira pa je tako široka, da lahko praktično za vsako zasaditev najdemo kandidatko, ki se z barvo svojih listov idealno umešča med druge rastline.

Če želimo »košato« zasaditev, okrasno korenino posadimo v zadnji del korita, kjer se bodo njeni listi bogato dvigovali nad cvetje begonije, ki jo posadimo v ospredje. Zato, da kopriva doseže ravno pravo višino in gostoto, jo v prvem rastnem obdobju vršičkamo in tako spodbudimo rast stranskih poganjkov.  

Kresničevje, klematis, mleček, podlesna kadulja (waterfall)

V balkonske zasaditve se vedno pogosteje vključujejo tudi trajnice, katerih rok uporabe ni omejen le na eno sezono, pač pa jih lahko prihranimo tudi za zasaditve v naslednjih letih. Pogosto tudi zato, da si povečamo nabor možnih kandidatk za zasaditve.

Med trajnice, ki se dobro počutijo v senci, sodi tudi ...

Celoten članek z ilustrativnimi fotografijami zasaditev preberitev majski izdaji revije Rože&vrt, ki je izšla 17. 4. 2023

-

shutterstock