Izšla je nova številka!

Cvetoči oblački na balkonih in terasah

Zdaj pa res že zelo napeto razmišljamo, kaj bomo posadili v naša okenska ali balkonska korita in okrasne lonce! Čeprav nikakor ne gre prehitevati in z zasajevanjem počakamo, da v celoti mine neva

Paprika – plodovi sonca na vrtu

Paprika je rastlina, ki jo prav po krivici zanemarjamo. Slovenci so se resnično in globoko zaljubili v paradižnik, paprika pa je ostala na stranskem tiru, čeprav je pravzaprav veliko bolj uporabna

Odpravljene dileme urbanega vrtičkarja

V mestnih vrtovih je največkrat malo prostora in urbani vrtičkarji smo še pogosteje kot drugi postavljeni pred številne dileme, ob katerih tehtamo različne prednosti in slabosti. Se izplača post

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Balkoni

Preobrazba cvetočega nakita hiše z okrasnimi travami

Š.K.

Glavna sezona cvetočega okrasja se sicer počasi zaključuje, a to še ne pomeni, da se moramo od lepih okrasnih korit in loncev dokončno posloviti. Prav nasprotno. Jesen nam ponuja priložnost za ustvarjanje novih cvetočih okrasnih kreacij, ki bodo v idealnem primeru našo okolico doma krasile tudi pozimi. Pomembno vlogo v jesenskih preobrazbah okrasnih loncev imajo gotovo okrasne trave, saj prav v tem času večina pokaže svoj največji blišč, njihova zanimiva silhueta pa lonce ohranja lepe tudi, ko je zunaj mraz. Pa znate dovolj dobro izkoristiti njihov potencial?

Cvetoči lonci in korita so nedvomno tisto, kar v okolico naše hiše postavi piko na i. So nakit našega doma, ki zunanjemu svetu sporoča naš estetski okus in avtentičen izraz. Ko razmišljamo o zasajevanju okrasnih posod v jeseni, je priporočljivo, da imamo v mislih tudi zimo. Želimo si seveda, da bi nakit doma žarel vse leto, in čeprav pozimi njegove lepote ne bodo definirale cvetoče lepotice, pa lahko s pravo strukturo zasaditve blesk podaljšamo vse do pomladnih dni, ko bo okrasne lonce čakala nova preobrazba. Če torej v poletnih zasaditvah prevladujejo predvsem bujno cvetoče enoletnice, v jeseni našo pozornost preusmerimo v malce drugačno izbiro.

Kombiniramo lahko tako rekoč vse – od manjših grmovnic do trajnic z barvitimi listi in jesensko klasiko, ki jo rišejo simpatične vrese ter dišeče ciklame. Cvetoče enoletnice lahko, ko izgubijo svoj blišč, enostavno zamenjamo z drugimi, preostale rastline pa porabimo bodisi tako, da jih spomladi presadimo na trajne gredice na vrtu ali pa jih pustimo v loncih in z novimi izvirnimi kombinacijami poskrbimo za svež in sezonski videz.

Prav posebno priložnost za zasajevanje jesenskih okrasnih loncev in korit pa nam ponujajo okrasne trave. Še nedolgo nazaj smo te lepotice poznali bolj slabo, v zadnjem desetletju pa so vrtnarji prepoznali njihov potencial in danes na trgu lahko najdemo najrazličnejše sorte. Razlikujejo se tako po višini kot tudi po strukturi in barvi listov ter celo po celotni silhueti. Ene so res ogromne in jih ne moremo saditi drugam kot na gredice na vrtu, številne pa so tudi manjše, nižje in manj agresivne ter so tako idealne tudi za dopolnjevanje okrasnih korit in posod.

S svojo zanimivo pojavnostjo okrasne trave v zasaditve vnašajo dinamičnost in drugim rastlinam dodajajo presenetljiv učinek, za jesenske zasaditve pa so zanimive tudi zato, ker v tem času mnoge med njimi cvetijo ali spremenijo barvo listov v žareče odtenke. Dodaten bonus je, da so nekatere med njimi zimzelene, tiste, ki prezimno niso trdne, pa se sicer konec jeseni posušijo, a njihova zanimiva silhueta ostane. Tako poskrbimo, da lonci svoj nakit ohranijo tudi v mrzlih dneh, celo takrat, ko jih zametejo bele snežinke.

Ker je na trgu toliko različnih sort okrasnih trav, se seveda kar samo od sebe postavlja vprašanje, kako izbrati pravo, in še posebej, katere rastline jim postaviti ob bok, da bo cvetlični okras lepo usklajen, moden in ravno prav edinstven. Najlažji način seveda je, da stopite do vrtnarije in izkušenim vrtnarjem zaupate svoje želje. Pomembna informacija je tudi, kakšne oblike je lonec ali korito, ki ga želite zasaditi. Za manjše lonce bodo primerne le nizke in nežne sorte, za večja korita pa lahko izbirate med nekoliko večjimi in bolj bohotnimi kandidatkami. Pri tem upoštevajte tudi, da nekatere okrasne trave razvijejo močen koreninski sistem, v tem primeru je še bolj pomembno, da je korito ali posoda zares kakovostno, da se ne bo poškodovalo ob pritisku korenin. 

Če želite, da bo zasaditev v celoti usklajena, je smiselno pri izboru rastlin upoštevati še barvo in obliko posode oziroma korita. Okrasne trave nam ponujajo priložnost, da poiščemo komplementarne barvne tone in se poigramo tudi s strukturo, ki bo videz lonca še poudarila. Tako lahko dosežemo skoraj že tematske zasaditve, s katerimi v vrtu ustvarimo prav poseben pridih in v jesensko idilo zarišemo zanimivo zgodbo. Najlepše je, če se lahko v tej zgodbi izlijejo naša čustva in se preko nje razkrije naš trenutni navdih. Morda bo ta naslednje leto že drugačen, a prav to je največji čar okrasnih zasaditev, da jih lahko spreminjamo iz leta v leto, iz sezone v sezono.

Za nekaj ustvarjalnega navdiha pa si poglejmo še nekaj primerov, ki so jih ustvarili vrtnarski strokovnjaki vodilne vrtnarske organizacije Proven Winners. Tudi mnoge naše vrtnarije sodelujejo z njimi, zato jim izbrane fotografije lahko pokažete in po njihovem navdihu vam bodo pomagali izbrati najboljše približke, ki bodo usklajeni tudi z okolico vašega doma in loncem oziroma posodo, ki jo imate na razpolago.

Celoten članek, skupaj s primeri zasaditev, preberite v oktobrski izdaji revije Rože&vrt / Zeleni raj, ki je izšla 19. 09. 2022.

za naslovno fotko

Proven Winners, www.provenwinners.com - ekskluzivno za ta članek