Izšla je nova številka!

Preobrazba cvetočega nakita hiše z okrasnimi travami

Glavna sezona cvetočega okrasja se sicer počasi zaključuje, a to še ne pomeni, da se moramo od lepih okrasnih korit in loncev dokončno posloviti. Prav nasprotno. Jesen nam ponuja priložnost za u

Rehabilitacija zemlje po poletni suši

Poletje je zaznamovala izrazita suša, ki ni negativno vplivala samo na rastline, pač pa tudi na zemljo. Suša in vročina sicer še nista čisto za nami, saj bosta, zato da se vodne zaloge v zemlji

11 očarljivih kandidatk iz sveta čebulnic za ekstravagantno cvetje v prihodnjem letu

Kmalu bo čas, da posadimo čebulnice, ki nas bodo v naslednjem letu razveseljevale s svojim bogatim cvetenjem. V trgovinah in vrtnarijah so z vrečkami čebulnic že začeli polniti police, naše pri

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Balkoni

Tri obvezne zelenjadnice za jesenski urbani vrtiček

Davor Špehar

Tudi življenje v mestu počasi dohiteva jesen. Podoba naših zelenih urbanih vrtičkov, atrijev, teras in balkonov se tako spreminja, naše grede in lonci pa čakajo na jesenske zasaditve. Predstavljamo tri zelenjadnice, ki spadajo v prav vsak urbani zeleni raj, saj nam bodo zagotovile dragocene hranilne snovi in nas hkrati razveseljevale s svojim bogatim zelenjem.

Nepogrešljiva solata

Na sončnem balkonu, v atriju ali na terasi v tem času sejemo in sadimo različne sorte solat. Dobro si je zapomniti, da bo solata dobro uspevala samo na sončni urbani legi. Še najbolje na ravnih strehah z visokimi gredami. Dobro uspeva tudi na balkonih, ki niso zaprti in imajo velika betonska korita. Ne pozabimo tudi na setev ali sajenje solate v sončne atrije.

Pri setvah je treba paziti, da solate ne sejemo pregosto, če se tega pravila ne držimo, pa je treba mlade solate hitro redčiti, da imajo dovolj prostora za rast. Solate sejemo večkrat zapored v razmiku enega tedna. V jesenskem času jo lahko sejemo v večja betonska korita in to v mešanih posevkih z redkvico. Redkvica se bo lepo razraščala v praznem prostoru med solato. Sejete jo lahko tudi med ali pod druge vrtnine v atriju.

Ugotovili boste, da zimske sorte solat, ki jih sejemo, bolje prezimijo in nas osrečijo s pridelkom konec zime. V trgovinah poiščite sorte zimskih solat posavka, vegorka, zimska rjavka in winter butterkopf (Nansen). Opravite lahko tudi setev mešanice »Baby leaf«, ki vsebuje pisane mešanice različnih listnatih vrtnin za rez mladih listov. To solatno mešanico režemo, ko so listi visoki od 15 do 20 cm. Omenjena mešanica je primerna tudi za mikrozelenje. V tem primeru režemo liste, ko so visoki 3 do 8 cm. Presenečeni boste, da je to že dober teden po setvi. Vse je seveda odvisno od temperature. V toplih poznopoletnih in jesenskih dneh zelenjava hitro raste in napreduje v razvoju.

Ne pozabimo na setev motovilca, ki mu pravimo tudi repincl. Motovilec je idealna vrtnina za urbano vrtnarjenje. Na balkonu in na okenskih policah uspeva v posodah od avgusta do marca. V balkonska korita ga sejemo predvsem jeseni, ko odstranimo balkonsko cvetje. Odlično se obnese tudi v visokih gredah. Sejemo sorto holandski, ki oblikuje velike rozete z velikimi, širokimi, rahlo hrapavimi listi. Dobra sorte motovilca je tudi verte de cambrai, ki naredi velike rozete s srednje velikimi, ovalnimi, temno zelenimi listi.

Če prisegate na sajenje sadik, lahko v avgustu sadite poletne sorte solat, ki jih zasledite v vrtnarijah in vrtnih centrih po Sloveniji. Zimske sorte solat za pridelek v naslednjem letu sadite v jesenskem času pred močnimi ohladitvami, da se sadike ukoreninijo in bolje prenesejo zimo.

Blitva

Blitva velja za delikatesno zelenjavo, ki je nezahtevna za gojenje. Zelo popularna je ...

Celoten prispevek preberite v septembrski izdaji revije Rože&vrt / Zeleni raj, ki je izšla 16.8.2022!

Značke: zelenjava, sajenje

za naslovno fotko

shutterstock