Izšla je nova številka!

Se izplača investirati v nakup variegirane monstere?

Drugačnost je vrednota, ki jo čedalje bolj cenimo, še več, drugačen pomeni biti ekskluziven, zato pa toliko bolj neprecenljiv in zaželen. V svetu mode tako med modeli opažamo lepotice, ki nimaj

Spomladansko čebulo lahko tudi sejemo

Počasi, a zanesljivo prihaja v naše kraje jesen. Jeseni poleg številnih drugih vrtnin za pomlad posadimo tudi čebulo. Pa je to najboljša rešitev? Čebulo namreč pridelujemo na tri načine, z ne

Filozofija brez odpadkov na domačem vrtu

O okoljskih vprašanjih govorimo veliko, a zagotovo še vedno ne dovolj. Da je to resnica, lahko preverimo z vašim razumevanjem t. i. filozofije »brez odpadkov« (angl. zero-waste). Če ste zadnja l

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Balkoni

Naravno sladilo z domače terase ali balkona

Davor Špehar

Že poznate stevijo? To zanimivo zelišče je odlično naravno sladilo, s katerim lahko brez težav v domači kuhinji nadomestimo sladkor. Pa ste kdaj pomislili, da bi jo gojili kar na domačem balkonu, terasi ali v atriju? Naj vas navdušim nad to idejo, ob tem pa vam zagotovim, da bo stevija postala vaša nepogrešljiva sestavina v domači kuhinji.

Naravno sladilo, ki nadomešča beli sladkor

V Sloveniji je stevija poznana že kar nekaj časa. Še posebno jo cenijo sladkorni bolniki, saj s svojim sladkim okusom uspešno nadomešča beli sladkor. Kljub intenzivni sladkobi nima odvečnih kalorij in ne vpliva na raven sladkorja v krvi. Ob tem je treba razložiti, da stevija nima nobene povezave z umetnimi sladili, za katera vsi vemo, da niso najbolj prijazna do zdravja. Ta alternativa sladkorju je povsem naravna, je izredno hranljiva, nekancerogena, nestrupena, varna za diabetike in hipoglikemike. Čedalje več jo uporabljajo številna gospodinjstva, ki skrbijo za čim manjšo porabo sladkorja in zdravo življenje.

Ta izjemna rastlina izvira iz paragvajskih deževnih gozdov. Njeni listi so približno 40-krat slajši od sladkorja, za domačo predelavo pa priporočamo, da jih pred uporabo posušite. Stevija vsebuje osem različnih glikozidov – najpomembnejši so steviozid, rebaudiozid A, rebaudiozid C in dulkozid, ki so v listih v različnih odstotkih glede na način pridelave in sorto rastline. Od tega je tudi odvisno, kako sladek je rezultat. Listi so prav tako bogati s kalcijem, betakarotenom, železom, kromom, kobaltom, magnezijem, fosforjem, vitaminom A in drugimi koristnimi snovmi. V steviji je skupaj kar okoli 53 vrst različnih sestavin.

Zanimiv podatek je, da je stevija v predelani obliki lahko tudi do 300-krat bolj sladka od sladkorja. A tako sladko živilo je mogoče pridobiti samo s postopkom ekstrakcije. En gram belega prahu, ki ga pridobimo tako, nadomešča 300 g klasičnega sladkorja, ki je pridobljen iz sladkorne pese ali sladkornega trsa. Rebaudiozid A ali skrajšano Reb-A je najslajši od vseh osmih znanih glikozidov, ki jih najdemo v listih stevije. Je tudi najmanj grenak, zaradi česar je najprimernejši za uporabo v prehrani ljudi, najmanj pa vpliva na okus pri dodajanju hrani in pijači. Pridobiva se z ekstrakcijo in filtracijo do čistosti kar 95 %. V literaturi je zabeleženo, da je priporočena dnevna količina steviozida od 3,3 do 5,5 mg/kg telesne teže. To pomeni, da oseba, ki je težka 50 kg, brez težav zaužije količino sladila, ki je primerljiva s 100 g belega sladkorja.

Kako gojimo stevijo v Sloveniji?

Stevija se največkrat sadi s pomočjo sadik. Na vrt, visoko gredo ali v okrasne posode jih presajamo v maju. Takrat navadno ni več nevarnosti za pozebo zaradi nizkih temperatur. Sadike sicer lahko spomladi kupimo v vseh najbolj založenih vrtnih centrih. Težje stevijo razmnožimo s pomočjo semena. Če se odločimo za ta izziv, je treba vedeti, da ...

Celoten članek preberite v junijski izdaji revije Rože&vrt/ Zeleni raj, ki je izšla 16. maja 2022!

Značke: stevija, balkoni

Stevija je naraven zdrav nadomestek sladkorju.

shutterstock