Izšla je nova številka!

7 praktičnih nasvetov za optimalno uporabo tople grede

V svetu vrtnarjenja, kjer se vse začne s semenom, so tople grede kot nekakšen magični portal v času in prostoru. Ne glede na to, ali okvir za toplo gredo zgradimo sami ali ga kupimo v vrtnariji, n

Pet nalog, na katere ne smemo pozabiti niti, ko je mraz

Pozimi, ko je zunaj mraz, smo najraje na toplem med štirimi stenami, med drugim tudi zato, ker se nam zdi, da v vrtu ni kaj veliko početi. Rastline počivajo, zemlja je zmrznjena ali vsaj premrzla z

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Balkoni

Gosenice na balkonskih okrasnih rastlinah

A.B.

Okrasne rastline pogosto napadajo različne vrste škodljivih gosenic. Na pelargonijah največkrat opazimo zelene gosenice sovk, pušpane lahko do golega objedo požrešne gosenice pušpanove vešče. Pred gosenicami pa niso varne niti druge okrasne rastline. Za zatiranje na balkonskih okrasnih rastlinah so najprimernejši insekticidi iz naravnih piretrinov, ki se lahko uporabljajo tudi v ekološkem varstvu rastlin.

Gosenice in poškodbe rastlin

Gosenice so ličinke metuljev. Lahko so različnih barv, navadno jih krasijo tudi vrstno značilne proge ali pike. Po telesu so gole ali bolj ali manj odlakane. Značilnost gosenic so trije pari oprsnih nog ter dva do pet parov trebušnih nog (panožic). Če opazimo več kot pet parov panožic, ne gre za gosenice, ampak pagosenice, ki so ličinke grizlic.

Najvažnejša naloga gosenic je prehranjevanje. Na okrasnih rastlinah najpogosteje luknjajo ali od roba objedajo liste, mlade poganjke in cvetove, zato lahko močno poškodujejo njihov videz.

Zatiranje z naravnimi piretrini

Gosenice na okrasnih rastlinah lahko zatiramo s sredstvi na osnovi naravnega piretrina. Piretrini so izvlečki iz rastline dalmatinski bolhač. Znani so po svojem hitrem in močnem insekticidnem delovanju. Njihova odlika je, da na dnevni svetlobi hitro razpadejo na neškodljive ostanke, zato se ne kopičijo na rastlinah in v okolju.

Balkonske okrasne rastline bomo najlažje poškropili s piretrinskimi insekticidi, ki so v obliki pršilk in so kot taki že pripravljeni za uporabo. Takoj ko opazimo gosenice, napadene rastline temeljito poškropimo z vseh strani, še posebno po spodnji strani listov. Ker piretrini delujejo kontaktno, je treba s sredstvom popršiti vse škodljive gosenice. Škropljenje je priporočljivo ponoviti čez nekaj dni.

Pušpanova vešča uničuje pušpan.

shutterstock