Izšla je nova številka!

Preobrazba cvetočega nakita hiše z okrasnimi travami

Glavna sezona cvetočega okrasja se sicer počasi zaključuje, a to še ne pomeni, da se moramo od lepih okrasnih korit in loncev dokončno posloviti. Prav nasprotno. Jesen nam ponuja priložnost za u

Rehabilitacija zemlje po poletni suši

Poletje je zaznamovala izrazita suša, ki ni negativno vplivala samo na rastline, pač pa tudi na zemljo. Suša in vročina sicer še nista čisto za nami, saj bosta, zato da se vodne zaloge v zemlji

11 očarljivih kandidatk iz sveta čebulnic za ekstravagantno cvetje v prihodnjem letu

Kmalu bo čas, da posadimo čebulnice, ki nas bodo v naslednjem letu razveseljevale s svojim bogatim cvetenjem. V trgovinah in vrtnarijah so z vrečkami čebulnic že začeli polniti police, naše pri

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Balkoni

Gosenice na balkonskih okrasnih rastlinah

A.B.

Okrasne rastline pogosto napadajo različne vrste škodljivih gosenic. Na pelargonijah največkrat opazimo zelene gosenice sovk, pušpane lahko do golega objedo požrešne gosenice pušpanove vešče. Pred gosenicami pa niso varne niti druge okrasne rastline. Za zatiranje na balkonskih okrasnih rastlinah so najprimernejši insekticidi iz naravnih piretrinov, ki se lahko uporabljajo tudi v ekološkem varstvu rastlin.

Gosenice in poškodbe rastlin

Gosenice so ličinke metuljev. Lahko so različnih barv, navadno jih krasijo tudi vrstno značilne proge ali pike. Po telesu so gole ali bolj ali manj odlakane. Značilnost gosenic so trije pari oprsnih nog ter dva do pet parov trebušnih nog (panožic). Če opazimo več kot pet parov panožic, ne gre za gosenice, ampak pagosenice, ki so ličinke grizlic.

Najvažnejša naloga gosenic je prehranjevanje. Na okrasnih rastlinah najpogosteje luknjajo ali od roba objedajo liste, mlade poganjke in cvetove, zato lahko močno poškodujejo njihov videz.

Zatiranje z naravnimi piretrini

Gosenice na okrasnih rastlinah lahko zatiramo s sredstvi na osnovi naravnega piretrina. Piretrini so izvlečki iz rastline dalmatinski bolhač. Znani so po svojem hitrem in močnem insekticidnem delovanju. Njihova odlika je, da na dnevni svetlobi hitro razpadejo na neškodljive ostanke, zato se ne kopičijo na rastlinah in v okolju.

Balkonske okrasne rastline bomo najlažje poškropili s piretrinskimi insekticidi, ki so v obliki pršilk in so kot taki že pripravljeni za uporabo. Takoj ko opazimo gosenice, napadene rastline temeljito poškropimo z vseh strani, še posebno po spodnji strani listov. Ker piretrini delujejo kontaktno, je treba s sredstvom popršiti vse škodljive gosenice. Škropljenje je priporočljivo ponoviti čez nekaj dni.

Pušpanova vešča uničuje pušpan.

shutterstock