Izšla je nova številka!

Trajnostno praznično okraševanje na domačem vrtu

Naše misli vse pogosteje uhajajo k božično-novoletnim praznikom in tako vzbujajo skomine tudi po prazničnem okraševanju vrta. Ker so praznični okraski dokaj poceni, nas hitro premami, da kupimo

Kaj smo se naučili v pretekli vrtnarski sezoni?

Zadnjih petnajst let je vreme od februarja do novembra vsako leto povsem različno. Zato ob vsaki težavi, ki se pojavi, vedno najprej razmislimo, zakaj je nastala, šele nato pa iz izkušenj potegnem

Novih sadnih dreves nikoli ne sadimo »na pamet«

Približuje se konec leta in za sadjarji so naporni meseci. Zdaj je čas, da oberemo še čisto zadnje plodove na drevesih in se predvsem posvetimo sajenju novih sadnih dreves. Večina ljudi se po sad

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Zelenjava

Odlična so tudi sveža koriandrova semena

Š.K.

Kakšen je vaš odnos do koriandra? To, na videz skoraj popolnoma enako zelišče kot peteršilj, je nepogrešljiva sestavina azijske in južnoameriške kulinarike – uporabljajo ga celo še pogosteje kot mi peteršilj. Zanimivo je, da je za nas, Evropejce, njegov posebni okus prava eksotika, za nekatere celo tako zelo, da ga kratko malo ne marajo. Po drugi strani pa smo tudi taki, ki bi ga jedli ob vsaki hrani. Pa ste vedeli, da lahko uživamo tudi njegova sveža, zelena semena? Še več, sveža koriandrova semena imajo izjemno svež okus, ki izboljša skoraj vsako jed. Ko jih boste pokusili, bo to morda postala celo vaša nova najljubša kulinarična sestavina.

Coriandrum sativum, ki mu pri nas rečemo koriander, je vsekakor premalo uporabljana rastlina v naših vrtovih. Užitni so vsi njegovi deli, obenem pa je tudi prikupen na pogled in ponuja obilno pašo opraševalcem. Gojimo ga lahko tudi v manjših vrtovih, odlično uspeva v okrasnih loncih, kamor ga lahko posadimo celo v družbo okrasnih rastlin, na primer vrtnic ali lukovk. Njegov največji izziv v našem podnebju je, da gre ob visokih temperaturah in dolgem dnevu zelo hitro v cvet. Namesto da bi rastel košato, se raztegne v višino in bogato zacveti. Čeprav marsikoga to zmoti, saj rastlina tako nima več veliko svežih in zelenih pernatih listkov, ki jih najpogosteje uporabljamo v jedeh, pa ostane koriander uporaben tudi po cvetenju. Njegovi medoviti cvetovi zagotavljajo kakovostno hrano opraševalcem, na rastlini še vedno ostane dovolj svežih listkov, da jih lahko sproti uporabljamo v jedeh, kmalu po cvetenju pa se oblikujejo tudi zelena semena, ki jih prav tako lahko uporabimo pri pripravi številnih jedi.

A to, da lahko uporabljamo tudi sveža koriandrova semena, ve le malo ljudi. V splošni uporabi so namreč predvsem sveži koriandrovi listi, če ste kdaj na začimbni polici v trgovini izbrali njegova semena, pa so bila ta posušena. Taka je pač najpogostejša uporaba v jedeh, ki so postale priljubljene povsod po svetu. Le pravi poznavalci koriandra pa poznajo tudi ...

Celoten članek preberite v septembrski številki revije Rože & Vrt, ki je izšla 19. 8. 2024.

koriander

shutterstock