Izšla je nova številka!

Nov koledar na steni, novi trendi v vrtnarski areni

Obrnili smo nov list na koledarju in spet je čas za napoved vrtnarskih trendov. Kaj nam bo v prihajajoči vrtnarski sezoni še posebej všeč, česa bomo videli več na policah v vrtnarijah, kako se

Kako lahko pridelamo še malo več?

Za nami je zelo razgibano leto, ki je nekaterim na vrtu prineslo več, drugim malo manj. A kljub vsemu sem prepričana, da ste prav vsi imeli dovolj zelenjave za sproti. Mogoče nekateri nekaj manj oz

Vodič za uspešen in varen nakup semen, zlasti pri spletnih nakupih

Obrnili smo nov list na koledarju in že smo na pragu nove vrtnarske sezone. Vsi bi radi čim prej začeli delati na zemlji, še posebej se veselimo sejanja novih rastlin. A še preden začnemo, je tr

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Zelenjava

Odlična so tudi sveža koriandrova semena

Š.K.

Kakšen je vaš odnos do koriandra? To, na videz skoraj popolnoma enako zelišče kot peteršilj, je nepogrešljiva sestavina azijske in južnoameriške kulinarike – uporabljajo ga celo še pogosteje kot mi peteršilj. Zanimivo je, da je za nas, Evropejce, njegov posebni okus prava eksotika, za nekatere celo tako zelo, da ga kratko malo ne marajo. Po drugi strani pa smo tudi taki, ki bi ga jedli ob vsaki hrani. Pa ste vedeli, da lahko uživamo tudi njegova sveža, zelena semena? Še več, sveža koriandrova semena imajo izjemno svež okus, ki izboljša skoraj vsako jed. Ko jih boste pokusili, bo to morda postala celo vaša nova najljubša kulinarična sestavina.

Coriandrum sativum, ki mu pri nas rečemo koriander, je vsekakor premalo uporabljana rastlina v naših vrtovih. Užitni so vsi njegovi deli, obenem pa je tudi prikupen na pogled in ponuja obilno pašo opraševalcem. Gojimo ga lahko tudi v manjših vrtovih, odlično uspeva v okrasnih loncih, kamor ga lahko posadimo celo v družbo okrasnih rastlin, na primer vrtnic ali lukovk. Njegov največji izziv v našem podnebju je, da gre ob visokih temperaturah in dolgem dnevu zelo hitro v cvet. Namesto da bi rastel košato, se raztegne v višino in bogato zacveti. Čeprav marsikoga to zmoti, saj rastlina tako nima več veliko svežih in zelenih pernatih listkov, ki jih najpogosteje uporabljamo v jedeh, pa ostane koriander uporaben tudi po cvetenju. Njegovi medoviti cvetovi zagotavljajo kakovostno hrano opraševalcem, na rastlini še vedno ostane dovolj svežih listkov, da jih lahko sproti uporabljamo v jedeh, kmalu po cvetenju pa se oblikujejo tudi zelena semena, ki jih prav tako lahko uporabimo pri pripravi številnih jedi.

A to, da lahko uporabljamo tudi sveža koriandrova semena, ve le malo ljudi. V splošni uporabi so namreč predvsem sveži koriandrovi listi, če ste kdaj na začimbni polici v trgovini izbrali njegova semena, pa so bila ta posušena. Taka je pač najpogostejša uporaba v jedeh, ki so postale priljubljene povsod po svetu. Le pravi poznavalci koriandra pa poznajo tudi ...

Celoten članek preberite v septembrski številki revije Rože & Vrt, ki je izšla 19. 8. 2024.

koriander

shutterstock