Tudi to
Popraznična obnova utrujenih celic
Božično-novoletni prazniki so za nami, ker smo praznovali konec precej težkega leta, pa si je marsikdo dal duška in svoje telo preobremenil s težko praznično hrano in prevelikimi količinami alkohola. Poleg tega je letošnja zima spet udarila s tisoč in eno virozo in do konca januarja, ko nas bo ujel še popraznični bluz, bodo naše celice potrebovale konkretno osvežitev. Vrtičkarjem seveda ni treba posegati po prehranskih dodatkih, saj ima večina na zalogi polno zbirko rastlin za domačo lekarno, veliko koristnih rastlin lahko najdemo tudi v naravi in nekaj celo na domačem vrtu.
Popraznični »remont« naj bo sicer bolj prijazen in manj intenziven, kot je spomladansko čiščenje telesa, vsekakor pa tudi še ni pravi čas za hujšanje. Namesto da mučimo telo z različnimi dietami, si raje privoščimo sproščujoč sprehod v naravo, raziščimo, kaj nam ponuja, in si pripravimo zdrav napitek. V toplejših kotičkih bomo našli celo paleto svežih zelišč in zelenjave. Najboljše so seveda sveže zeli, saj imajo večjo vsebnost vitaminov, hlapnih in neobstojnih učinkovin. Starejše rastline, ki so se ognile zmrzali, pa so bogato založene z minerali.
V lokalnem gozdičku in na travnikih lahko naberemo trpotec, rman, bršljanasto grenkuljico, belo lakoto, regrat in druge radičevke, liste vijolic, belo omelo, perzijski jetičnik, marjetice, mlade poganjke robidovih listov, mrtve koprive, navadno zvezdico, gozdni slezenovec, enoletno suholetnico ter prve trobentice. Čeprav se te rastline običajno uporabljajo v spomladanskih »čistilnih akcijah« telesa, jih pozimi lahko uporabimo za to, da podprejo naš imunski sistem in nam vlijejo voljo, ki nam je v tem času primanjkuje. Če živite v bolj mrzlih krajih, si lahko zeli na izletu naberete za ves teden in jih zamrznete.
Osvežujoči smutiji
Odličen način, da v telo vnesemo »infuzijo« poživljajočih hranilnih snovi, so smutiji. Te je pozimi najbolje zaužiti kot zadnji obrok v dnevu, saj smo v obdobju zimskega spanja, ko poteka najmočnejša obnova ponoči. Pri tem je treba vedeti, da sveži smutiji telo hladijo, zato če ste občutljivi na mraz, jih vsekakor obogatite z ingverjem, konico čilija, kajenskim poprom, cimetom, klinčki, nepogrešljiv je tudi poper, ki telesu pomaga pri absorpciji učinkovin.
Kadar ste utrujeni in brezvoljni, vam bo najbolj koristil smuti iz pisane palete sadja, zelenjavni smutiji pa so odlična podpora za okrevanje po zimskih obolenjih in krepitev imunskega sistema. Za boljšo odpornost lahko namesto vode v smuti dodamo ohlajeni čaj ali namoke iz suhih zelišč. Večerni smuti si lahko pripravimo s poparkom kamilice ali šentjanževke ali naredimo prevretek iz rmana. Čez dan pa si naredimo namok iz mete, melise, citronke, sladkega korena, lovorja ali rožmarina. Če se sprašujete, kakšna razlika je med čajem in namokom, naj pojasnimo, da namakamo tista zelišča, ki vsebujejo učinkovine, ki bi jih z visoko temperaturo vode uničili. Namok pripravimo tako, da ...