Izšla je nova številka!

Nov koledar na steni, novi trendi v vrtnarski areni

Obrnili smo nov list na koledarju in spet je čas za napoved vrtnarskih trendov. Kaj nam bo v prihajajoči vrtnarski sezoni še posebej všeč, česa bomo videli več na policah v vrtnarijah, kako se

Kako lahko pridelamo še malo več?

Za nami je zelo razgibano leto, ki je nekaterim na vrtu prineslo več, drugim malo manj. A kljub vsemu sem prepričana, da ste prav vsi imeli dovolj zelenjave za sproti. Mogoče nekateri nekaj manj oz

Vodič za uspešen in varen nakup semen, zlasti pri spletnih nakupih

Obrnili smo nov list na koledarju in že smo na pragu nove vrtnarske sezone. Vsi bi radi čim prej začeli delati na zemlji, še posebej se veselimo sejanja novih rastlin. A še preden začnemo, je tr

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Zdrav zimski jedilnik naj bo kombinacija tradicije in sodobne svežine

Slavica Smrdel

Zima je čas, ko so naše zelenjavne gredice malce bolj prazne, a čeprav sveže zelenjave ni na pretek, nam narava ponuja številne druge možnosti, kako ohraniti vitalnost in poskrbeti za zdrav obrok. Kislo zelje, bogate juhe in jedi z mikro zelenjavo so čudoviti načini, kako vnesti vitamine, minerale in hranilne snovi v našo prehrano. V tem članku vam predstavljamo tri preproste recepte, ki bodo vaš zimski jedilnik obogatili s tradicijo, svežino in ustvarjalnostjo.

Kislo zelje

V času, ko smo pospravili vse pridelke z domačega vrta in njive, imamo na voljo kislo zelje, ki je bilo pomembno živilo za naše prednike v zimskem času, ko še niso imeli dostopa do sveže zelenjave iz trgovin. Kislo zelje je tradicionalna ozimnica in je zelo okusno in uporabno v domači kuhinji. Najboljše je, če ga za kisanje pripravimo sami ali pa ga kupimo od lokalnega pridelovalca.

Uživamo lahko svežega z malo oljčnega olja v solati ali iz njega pripravimo tradicionalne jedi, kot so primorska ali vipavska jota in sarma, lahko pa ga kuhanega pripravimo tudi kot prilogo mesnim in drugim jedem. V naših krajih je zelo priljubljena jed »krompir v zevnici z ocvirki«, seveda pa je kislo zelje tradicionalno nepogrešljiva priloga tudi pri kolinah. Kislo zelje je v zimskem času pomemben vir vitaminov in vlaknin in ga lahko uživamo do spomladi, ko nam je na voljo že prva sveža zelenjava.

Mikro zelenjava

A kislo zelje je le ena od možnosti, da telesu zagotovimo sveže vitamine. Odlična, malce bolj sodobna rešitev je tudi mikro zelenjava, ki jo lahko vzgojimo kar na okenski polici. O prednostih mikro zelenjave smo pisali že kar nekajkrat in zagotovo vas je večina že poskusila z njeno vzgojo. Vprašanje pa je, ali vas je navdušila toliko, da si čez zimo z rednim sejanjem zagotavljate redno zalogo.

Največkrat nanjo kar nekoliko pozabimo, saj nam zmanjka idej, kako jo lahko uporabimo. Najbolj znana uporaba je dodajanje v solate in sendviče, le malokdo pa ve ...

Celoten članek preberite v februarski izdaji revije Rože& VRT, ki je izšla 20. 1. 2025.

zdravi obroki

shutterstock