Tudi to
Zdrav zimski jedilnik naj bo kombinacija tradicije in sodobne svežine
Zima je čas, ko so naše zelenjavne gredice malce bolj prazne, a čeprav sveže zelenjave ni na pretek, nam narava ponuja številne druge možnosti, kako ohraniti vitalnost in poskrbeti za zdrav obrok. Kislo zelje, bogate juhe in jedi z mikro zelenjavo so čudoviti načini, kako vnesti vitamine, minerale in hranilne snovi v našo prehrano. V tem članku vam predstavljamo tri preproste recepte, ki bodo vaš zimski jedilnik obogatili s tradicijo, svežino in ustvarjalnostjo.
Kislo zelje
V času, ko smo pospravili vse pridelke z domačega vrta in njive, imamo na voljo kislo zelje, ki je bilo pomembno živilo za naše prednike v zimskem času, ko še niso imeli dostopa do sveže zelenjave iz trgovin. Kislo zelje je tradicionalna ozimnica in je zelo okusno in uporabno v domači kuhinji. Najboljše je, če ga za kisanje pripravimo sami ali pa ga kupimo od lokalnega pridelovalca.
Uživamo lahko svežega z malo oljčnega olja v solati ali iz njega pripravimo tradicionalne jedi, kot so primorska ali vipavska jota in sarma, lahko pa ga kuhanega pripravimo tudi kot prilogo mesnim in drugim jedem. V naših krajih je zelo priljubljena jed »krompir v zevnici z ocvirki«, seveda pa je kislo zelje tradicionalno nepogrešljiva priloga tudi pri kolinah. Kislo zelje je v zimskem času pomemben vir vitaminov in vlaknin in ga lahko uživamo do spomladi, ko nam je na voljo že prva sveža zelenjava.
Mikro zelenjava
A kislo zelje je le ena od možnosti, da telesu zagotovimo sveže vitamine. Odlična, malce bolj sodobna rešitev je tudi mikro zelenjava, ki jo lahko vzgojimo kar na okenski polici. O prednostih mikro zelenjave smo pisali že kar nekajkrat in zagotovo vas je večina že poskusila z njeno vzgojo. Vprašanje pa je, ali vas je navdušila toliko, da si čez zimo z rednim sejanjem zagotavljate redno zalogo.
Največkrat nanjo kar nekoliko pozabimo, saj nam zmanjka idej, kako jo lahko uporabimo. Najbolj znana uporaba je dodajanje v solate in sendviče, le malokdo pa ve ...