Tudi to
Unikatna okusna darila z domačega vrta
Letošnja obilna vrtnarska sezona se počasi zaključuje in naše shrambe se šibijo od dobrot, ki smo jih pridelali. Svoje pridelke uporabim tudi za izdelavo daril, ki jih bom poklonil v prazničnih dneh, nekaj pa jih naredim za prodajo, za tiste, ki želijo svoje najljubše razveseliti z nečim posebnim, narejenim izpod rok in slastnim za v usta. Ne boste verjeli, kaj vse z domačega vrta in iz sadovnjaka lahko postane prelepo darilo, ob katerem nihče ne bo mogel ostati ravnodušen! Obdarovanci običajno to zelo cenijo zaradi domačnosti in osebnega pridiha. Naj z vami delim nekaj svojih domislic in vas s tem morda navdušim, da tudi sami delček svoje shrambe spremenite v lepo darilo za svoje najdražje.
JABOLČNI ČIPS
Lahko rečem, da je bila letošnja vrtnarska sezona sezona debelih krav, čeprav je bila zame, kot pridelovalca zelenjave, vseeno precej zahtevna, ampak še vedno mačji kašelj v primerjavi z letom poprej. Še zlasti obilno so rodile jablane. In opažam, da je še posebej v starih kmečkih sadovnjakih ostalo precej nepobranega sadja. Marsikomu se z njim ne da ukvarjati, jaz pa ga z veseljem poberem in to do zadnjega ploda. Iz jabolk namreč pripravljam okusen jabolčni čips. Res je, da imam pred drugimi nekaj prednosti, saj imam krušno peč, v kateri jabolka lahko sušim in jim tako dam prav poseben nostalgičen okus. A tudi brez krušne peči so sušeni jabolčni krhlji lahko okusna in predvsem zdrava poslastica, ki je slastno presenečenje tudi kot darilo. Moje veliko veselje je pobiranje jabolk v opuščenih kmečkih sadovnjakih, kjer pestrost sort doda svoj čar in okus izdelku.
MARMELADE, DŽEMI IN ŽELEJI
Kdo ne mara marmelade, še zlasti če je namazana na kruh z nekaj malega masla? Najbolj zanimive so seveda marmelade, ki združujejo nepričakovane okuse in ustvarijo edinstveno kulinarično izkušnjo. In prav take so najboljše darilo! Jaz ustvarjam žele iz bazilike, mete in janeževega tagetesa. Sledi pa še nekaj predlogov za nekoliko drugačne in zanimive marmelade, ki bodo navdušile tako vas kot tudi obdarovance.
Marmelada iz čebule in rdečega vina
Ta sladko-kisla marmelada se odlikuje z bogato in rahlo pikantno aromo vina. Idealna je kot dodatek k sirnim krožnikom, mesnim jedem in kot omaka za zrezke. Za pripravo potrebujemo rdečo čebulo, rdeče vino, rjavi sladkor in balzamični kis.
Jagodna marmelada s poprom in baziliko
Če imate radi jagodno marmelado, je to še ena stopnička okusa višje. Poleg jagod, limonine lupinice in sladkorja pri pripravi dodamo še svežo baziliko in črni poper. Klasična sladkost jagod se magično poveže z osvežilno noto bazilike in rahlo pikantnostjo črnega popra. Uporabna je za sladice, za namaz na kruhu ali celo kot posebna priloga k pečenemu mesu.
Paradižnikova marmelada s čilijem in limono
Namesto da sveže paradižnike porabite za pripravo paradižnikove omake, jih izkoristite za pripravo delikatesne marmelade, s katero boste dopolnili sirove krožnike, jo prelili čez piščanca ali jo uporabili kot salso za takose. Paradižnikom dodamo še čili, limonino lupino in sladkor. Rezultat je eksplozija okusov s sladkobo, kislostjo in kančkom pikantnosti.
Borovničeva marmelada s sivko
Sadna borovničeva osnova se odlično poveže z nežnim cvetličnim pridihom sivke. Borovnicam, sladkorju in limonini lupini dodamo še nekaj ....