Izšla je nova številka!

Trajnostno praznično okraševanje na domačem vrtu

Naše misli vse pogosteje uhajajo k božično-novoletnim praznikom in tako vzbujajo skomine tudi po prazničnem okraševanju vrta. Ker so praznični okraski dokaj poceni, nas hitro premami, da kupimo

Kaj smo se naučili v pretekli vrtnarski sezoni?

Zadnjih petnajst let je vreme od februarja do novembra vsako leto povsem različno. Zato ob vsaki težavi, ki se pojavi, vedno najprej razmislimo, zakaj je nastala, šele nato pa iz izkušenj potegnem

Novih sadnih dreves nikoli ne sadimo »na pamet«

Približuje se konec leta in za sadjarji so naporni meseci. Zdaj je čas, da oberemo še čisto zadnje plodove na drevesih in se predvsem posvetimo sajenju novih sadnih dreves. Večina ljudi se po sad

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Dišavno razkošje aromatičnih korenin

Liljana Jantol Weber

Rastline z aromatičnimi koreninami so pomembne za domači vrt iz več razlogov. S svojim izrazitim vonjem odvračajo škodljivce, privabljajo koristne organizme in krepijo obrambno sposobnost rastlin ter tako posledično zmanjšujejo potrebo po kemičnih pesticidih in gnojilih. Koliko pa jih poznamo?

Na domačih gredicah gojimo kar nekaj rastlin z aromatičnimi koreninami, ki jih uporabljamo predvsem v kulinariki, kot so na primer korenje, peteršilj, hren in pastinak. Spet druge že od nekdaj slovijo kot koristne zdravilne rastline, nekaj pa je takih, ki z edinstveno aromo svojih podzemnih delov igrajo ključno vlogo pri ustvarjanju globine, obstojnosti in kompleksnosti najprestižnejših parfumov na svetu. Med slednjimi sta tudi angelika in iris, dve vrtni rastlini, katerih vsestranska uporabnost je danes žal skoraj pozabljena, nekoč pa sta bili nepogrešljiv okras marsikaterega samostanskega in kmečkega vrta.

Angelski koren 

Angelika ali zdravilni gozdni koren (Angelica archangelica) je zaradi svoje velikosti in bujne rasti odlična okrasna vrtna rastlina. Je starodavna zdravilna zel, ki so jo iz hladnejših predelov severne Evrope v času prvega vala kuge v 14. stoletju ponesli po vsej stari celini. Koren angelike vsebuje visoke koncentracije grenčin in dišavnih olj, zato so ga v ljudskem zdravilstvu že od nekdaj uporabljali za izboljšanje prebave in lajšanje želodčnih težav. Zaradi teh lastnosti je korenina angelike priljubljena sestavina aperitivov, med katerimi je najbolj poznan liker Chartreuse, ki ga francoski kartuzijanski menihi delajo že od leta 1737. 

Dišeče korenine angelike niso cenjene le v ljudskem zdravilstvu, že od nekdaj ima angelika svoje posebno mesto tudi v parfumski industriji. Predvsem zaradi močne in večplastne arome, ki da dišavam surove zemeljske, sladko ...

Celoten članek preberite vnovembrski izdaji revije Rože & VRT, ki je izšla 21.10.2024.

dišeče korenine

shutterstock