Izšla je nova številka!

Nov koledar na steni, novi trendi v vrtnarski areni

Obrnili smo nov list na koledarju in spet je čas za napoved vrtnarskih trendov. Kaj nam bo v prihajajoči vrtnarski sezoni še posebej všeč, česa bomo videli več na policah v vrtnarijah, kako se

Kako lahko pridelamo še malo več?

Za nami je zelo razgibano leto, ki je nekaterim na vrtu prineslo več, drugim malo manj. A kljub vsemu sem prepričana, da ste prav vsi imeli dovolj zelenjave za sproti. Mogoče nekateri nekaj manj oz

Vodič za uspešen in varen nakup semen, zlasti pri spletnih nakupih

Obrnili smo nov list na koledarju in že smo na pragu nove vrtnarske sezone. Vsi bi radi čim prej začeli delati na zemlji, še posebej se veselimo sejanja novih rastlin. A še preden začnemo, je tr

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Dišavno razkošje aromatičnih korenin

Liljana Jantol Weber

Rastline z aromatičnimi koreninami so pomembne za domači vrt iz več razlogov. S svojim izrazitim vonjem odvračajo škodljivce, privabljajo koristne organizme in krepijo obrambno sposobnost rastlin ter tako posledično zmanjšujejo potrebo po kemičnih pesticidih in gnojilih. Koliko pa jih poznamo?

Na domačih gredicah gojimo kar nekaj rastlin z aromatičnimi koreninami, ki jih uporabljamo predvsem v kulinariki, kot so na primer korenje, peteršilj, hren in pastinak. Spet druge že od nekdaj slovijo kot koristne zdravilne rastline, nekaj pa je takih, ki z edinstveno aromo svojih podzemnih delov igrajo ključno vlogo pri ustvarjanju globine, obstojnosti in kompleksnosti najprestižnejših parfumov na svetu. Med slednjimi sta tudi angelika in iris, dve vrtni rastlini, katerih vsestranska uporabnost je danes žal skoraj pozabljena, nekoč pa sta bili nepogrešljiv okras marsikaterega samostanskega in kmečkega vrta.

Angelski koren 

Angelika ali zdravilni gozdni koren (Angelica archangelica) je zaradi svoje velikosti in bujne rasti odlična okrasna vrtna rastlina. Je starodavna zdravilna zel, ki so jo iz hladnejših predelov severne Evrope v času prvega vala kuge v 14. stoletju ponesli po vsej stari celini. Koren angelike vsebuje visoke koncentracije grenčin in dišavnih olj, zato so ga v ljudskem zdravilstvu že od nekdaj uporabljali za izboljšanje prebave in lajšanje želodčnih težav. Zaradi teh lastnosti je korenina angelike priljubljena sestavina aperitivov, med katerimi je najbolj poznan liker Chartreuse, ki ga francoski kartuzijanski menihi delajo že od leta 1737. 

Dišeče korenine angelike niso cenjene le v ljudskem zdravilstvu, že od nekdaj ima angelika svoje posebno mesto tudi v parfumski industriji. Predvsem zaradi močne in večplastne arome, ki da dišavam surove zemeljske, sladko ...

Celoten članek preberite vnovembrski izdaji revije Rože & VRT, ki je izšla 21.10.2024.

dišeče korenine

shutterstock