Izšla je nova številka!

Nov koledar na steni, novi trendi v vrtnarski areni

Obrnili smo nov list na koledarju in spet je čas za napoved vrtnarskih trendov. Kaj nam bo v prihajajoči vrtnarski sezoni še posebej všeč, česa bomo videli več na policah v vrtnarijah, kako se

Kako lahko pridelamo še malo več?

Za nami je zelo razgibano leto, ki je nekaterim na vrtu prineslo več, drugim malo manj. A kljub vsemu sem prepričana, da ste prav vsi imeli dovolj zelenjave za sproti. Mogoče nekateri nekaj manj oz

Vodič za uspešen in varen nakup semen, zlasti pri spletnih nakupih

Obrnili smo nov list na koledarju in že smo na pragu nove vrtnarske sezone. Vsi bi radi čim prej začeli delati na zemlji, še posebej se veselimo sejanja novih rastlin. A še preden začnemo, je tr

+ še mnogo več preberite v zadnji številki!

Tudi to

Rdeče zlato lahko raste tudi na našem vrtu

Š.K.

Kdo ne pozna izreka »drag kot žafran«? Da lahko pridobimo gram te začimbe, je treba obrati več kot 200 cvetov, a se v tem gramu skriva toliko zdravilnih učinkov, da vas bo morda zamikalo in boste čebulice žafrana posadili tudi na svojem vrtu. Cvetovi so pobirajo prav v tem času, od oktobra do konca novembra.

Da, res je, pravi žafran je čebulnica (Crocus sativus), zelo podobna tisti, ki spomladi obrobja naših gozdov pobarva vijoličasto. Kljub podobnemu videzu ne gre za enako rastlino, naša divja namreč ne daje začimbe, o kateri pišemo tokrat. Poleg tega Crocus sativus cveti jeseni, čez zimo pa raste in do nekje maja iz ene čebulnice tvori pet novih. Do konca junija jih moramo pri nas pobrati, da ne zgnijejo, nato pa jih avgusta že sadimo nazaj in jim jeseni pobiramo dragocene cvetove.

Oranžna začimba z značilnim okusom so pravzaprav cvetne brazde, ki jih ročno potegnemo iz cvetov in jih posušimo. Rožnati žafranov cvet vsebuje le tri od 35 do 50 milimetrov dolge svetlo rdeče cvetne brazde, ki jim rečemo tudi nitke oziroma stigme. Prav zato je začimba tako dragocena, saj je za njeno pridelavo potrebnih res veliko cvetov in tudi precej ročnega dela. Cvetove je vedno treba nabirati zjutraj, ko so še zaprti, saj sonce cvetnim brazdam škodi. Še isti dan je cvetne brazde treba izvleči, nato pa jih posušiti v sušilniku pri 40 stopinjah Celzija. Posušene spravimo v steklen kozarec, kjer se v približno mesecu dni razvijejo značilna aroma, barva in okus.  

Čeprav je za pridelavo res potrebnih zelo veliko cvetov in s tem čebulic, je žafran lep okras v vrtu in je smiselno, če imate to začimbo radi, z njimi zasaditi kakšno gredico. Dobra novica je, da čebulice lahko kupite ...

Celoten članek preberite vnovembrski izdaji revije Rože & VRT, ki je izšla 21.10.2024.

Značke: zefran, rdece-zlato

začimba žefran

shutterstock